– Utrolig frustrerende at man ikke skal få velge selv

VIL VELGE SELV: Elin Sterner og samboeren Eivind Rønning synes ikke noe om den nye permisjonsordningen. Paret venter sitt tredje barn 7. juli. Fra før har de døtrene Elise og Evelina.Foto: Erlend Dalhaug Daae / VG

Elin Sterner venter sitt tredje barn. Hun er provosert over innføring av tredelt permisjon, der mødre må ut i jobb tidligere enn før.

1. juli trer etter all sannsynlighet nye regler for fødselspermisjon i kraft. 

De 46 permisjonsukene blir fordelt med 15 uker til mor, 15 uker til far, 16 uker felles. Per i dag er fedrekvoten 10 uker. 

Elin Sterner (38) og samboeren Eivind Rønning (41) synes ikke noe om den nye permisjonsordningen. Paret venter sitt tredje barn 7. juli. Fra før har de Elise (8) og Evelina (6).

– Min motstand mot permisjonsordningen handler først og fremst om amming og erkjennelsen av at alle barn og familier er forskjellige. Mine to første barn nektet å ta flaske, og jeg nattammet dem til de var ti–elleve måneder. Det er veldig slitsomt å da skulle på jobb dagen etter, sier Sterner. 

MOTSTANDERE: Gravide Elin Sterner og samboeren Eivind Rønning er mot tredelt fødeselspermisjon. Foto: Erlend Dalhaug Daae / VG

Les også: – Får ikke fulgt ammerådene med ny permisjonsordning

– Fem viktige uker

Skulle Elin Sterners baby bli født før 1. juli, skal hun forholde seg til dagens permisjonsordning, der far har ti uker lovfestet permisjon. 

les også
Store forskjeller i navnevalg basert på fylke

– Mødre som føder før 1. juli kan være hjemme i 36 uker. De som føder etter 1. juli vil miste fem uker. Disse fem ukene er viktige for spedbarn. Å måtte begynne på jobb igjen etter sju måneder, er for tidlig, sier Elin Sterner. 

Les også: Slik får du verdens beste pappaperm

Reiser i jobben

Lovfestet ammefri er ikke det ikke bare-bare å benytte seg av når man har en jobb med mye reising, mener 38-åringen, som jobber som logistikkonsulent.
 
– Eivind og babyen kan ikke reise sammen med meg. Hvis jeg hadde vært i ferd med å avslutte ammingen ville det stilt seg annerledes. Men ved sju måneders alder kan det hende barnet fortsatt ammes ofte – både dag og natt. Jeg mener det må være opp til hver enkelt foreldrepar å avgjøre hva som er best for sin familie, sin jobb, sitt barn, mener Sterner. 

Debatt: Føde- og barseltilbudet i krise

– Kan ikke tenke på likestilling 

Hun understreker at samboer Eivind gjerne vil være hjemme med barnet. 

– Han var hjemme hele pappaperioden med Evelina og Elise. Men også han mener at barnet skal komme først. Dersom babyen har behov for morsmelk, bør mor få ro og mulighet til sørge for det, sier Sterner. 

– Regjeringen øker pappakvoten etter først å ha kortet den ned, siden det viste seg at fedrene ikke tok mer enn de lovfestede ukene. Har du forståelse for at det må tas grep for å sikre likestilling?

– Alle par er forskjellige. Alle barn er forskjellige. Man kan ikke tenke på likestilling når det gjelder akkurat dette. Her må vi tenke på hva som er barnets beste. For lite permisjonstid vil øke presset på mor, og gjøre at hun blir utslitt, sier Sterner. 

Tar ulønnet permisjon 

Da hun fikk sine to første barn, tok Elin Sterner ut ferie og ulønnet permisjon i forlengelsen av permisjonen, så hun begynte på jobb etter ti-elleve måneder. 

KRITISK TIL REGELENDRING: – Man kan ikke tenke på likestilling når det gjelder akkurat dette. Her må vi tenke på hva som er barnets beste, sier Elin Sterner, som får støtte av samboer Eivind Rønning. Foto: Erlend Dalhaug Daae / VG

– Jeg hadde mulighet til dette. Men det er det ikke alle som har. Jeg kommer til å ta flere måneder ulønnet permisjon denne gangen også, til tross for at jeg vet at det vil ha negative økonomiske konsekvenser på kort og lang sikt. Ordningen fører ikke til økt likestilling, tvert imot, sier Elin Sterner. 

Har du lest denne saken? Søvntips for lyse kvelder

Som mange andre vordende mødre er Elin Sterner inne på ulike mødregrupper på internett. Hun mener å se en stor motstand mot tredeling av permisjonen på disse sidene. 

les også
Slik takler du fødselsangst

– Det er utrolig frustrerende at man ikke skal kunne velge selv. Det fødes færre barn i Norge. Jeg tror ikke denne permisjonsordningen vil føre til at det blir født flere. Det handler om muligheten mor har til å være med barnet sitt. Til å amme og gi barnet den beste starten på livet, sier Sterner. 

Ammetall går ned

Elisabeth Adolfsen Høisæther. Foto: Privat
Klinisk ernæringsfysiolog Elisabeth Adolfsen Høisæther, er stipendiat ved Universitetet i Oslo i den nevnte studien om amming og vekt, som Elin Sterner skal være en del av. 

– Politikerne argumenterer med at det er bra for likestillingen, og det kan det nok være. Men for helsen til kvinnene og barna, vil dette kunne få negative utslag. Dette tror jeg ikke politikerne har tatt inn over seg. Det er vanskelig å se at denne permisjonsordningen ikke vil gi mindre amming, sier hun. 

les også
Én røyk om dagen dobler risikoen for krybbedød

En undersøkelse fra Helsedirektoratet i 2013 viste at andelen barn som ble del-ammet gikk ned fra 75 til 67 prosent mellom 2007 og 2013. Ved ett års alder gikk andelen ned fra 46 til 35 prosent i samme tidsrom.  

– Det er anbefalt både for kvinners og barns helse å amme eller del-amme barnets første leveår, og gjerne lenger. Ammefri tror jeg vil fungere dårligere når mor jobber turnus, har lang pendlevei eller reiser mye i jobben. Dette er ofte starten på slutten av ammingen for mange mødre, sier Høisæther.

Les også: Slik takler du fødselsangst

– Reduserer kreftrisiko

Færre infeksjoner og redusert risiko for overvekt er blant de positive effektene amming har på barnet. 

les også
Vil ha bedre oppfølging etter fødsel

– Man ser også muligens redusert risiko for krybbedød, diabetes, hjerte- og karsykdommer og inflammatorisk tarmsykdom. Hos kvinnene er amming forbundet med redusert risiko for eggstokk- og brystkreft, diabetes type to og hjerte- og karsykdom. Velfungerende amming ser også ut til å forebygge barseldepresjon, forteller Høisæther. 

Les også: Barn på vei? Slik unngår du søskensjalusi

Kristine Karoliussen. Foto: Privat
– Valgfrihet er nøkkelen

Kristine Karoliussen står bak underskriftskampanjen «La familiene beholde bestemmelsesretten til foreldrepermisjonsfordeling». Oppropet har i skrivende stund snart 2200 underskrifter.

les også
Ekstrem svangerskapskvalme: Vurderte å avslutte livet 

– Valgfrihet er nøkkelen til likestilling, ikke låsing av kvoter. I mine to tidligere svangerskap har min mann tatt ut hele fellesperioden, siden jeg har vært fulltidsstudent. Denne gangen er det mest hensiktsmessig for vår familie at det er jeg som tar ut fellesperioden. Jeg mener man bør få velge det som er best for seg og sin familie og sin livssituasjon, sier Karoliussen, som selv har termin 16. juli.

Les også: Tvillingpermisjon udvides fra sommeren

Jordmorforbundet imot

– Helsedirektoratet er tydelig på at mor må ha minst åtte måneder perm for å amme etter anbefalingene. Foreldreperm må sikre dette først og fremst for å ivareta spedbarnet og mors helse best mulig i tiden rett etter fødsel. Skal fedrekvoten økes, mener vi det ikke på skje på bekostning av mors permisjonstid, sier leder Hanne Schjelderup i Jordmorforbundet. 

Les også: Norsk pappaperm går verden rundt

Hanne Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet Foto: Jordmorforbundet

Venstre: Godt fornøyd med ordningen

les også
Flere gravide bruker doula ved fødselen

Grunde Almeland, familiepolitisk talsmann i Venstre, som var pådriveren for å få tredelt permisjonen, er godt fornøyd med at det nå ser ut til at norske menn får tidenes lengste lovfestede permisjon. 

– Hvorfor skal far ha 15 uker?

– For det første mener vi det er bra for barnet – gjennom at far er mer hjemme sørger vi for at barnet for en god tilknytning til begge foreldrene. I dag tar mor en veldig stor andel av permisjonen, noe som kan gjøre at hun blir hengende etter i arbeidslivet. Det er fortsatt bedrifter som vegrer seg for å ansette kvinner i fruktbar alder fordi det er forventet at hun blir lenge borte ved en permisjon. At mor kommer raskere tilbake i jobb vil også bidra til å utligne lønnsforskjeller på lengre sikt, sier Almeland. 

– Jordmorforbundet mener kvinner ikke får fulgt Helsedirektoratets ammeanbefalinger dersom de må tilbake i jobb etter sju måneder?

Grunde Almeland. Foto: Anna Dåsnes

– Vi har ordninger som sørger for at man har rett til å amme også når man begynner på jobb. 

– Hva med kvinner har yrker som vanskeliggjør opprettholdelse av ammingen?

les også
Flere føder hjemme

– Når man utformer regelverk vil det alltid være yrker det ikke er ideelt for. Jeg har tro på at vi har fremoverlente arbeidsgivere som legger til rette, og så må vi ha et regelverk som støtter opp om dette. 

– Mange ammer fortsatt om natta når det har gått sju måneder – denne delen kan vel ikke far ta?

– Det er slitsomt å være foreldre. Det å ta ansvar for ammingen er krevende, men det er også krevende for far å være oppe på våkenettene. 

– Bør ikke den som har båret fram barnet mer tid til å komme seg? 

les også
Fødselslegen: Slik er du grei med en gravid

– De første seks ukene er forbeholdt mor. De fleste vil i løpet av en seksmånedersperiode ha kommet seg ganske godt. Der det fortsatt er helseutfordringer ut over det som er vanlig når mors permisjonstid er over, vil det fanges opp av et annet regelverk, sier Grunde Almeland. 

Foreløpig dato for behandling av forslaget i Stortinget er satt til 6. juni 2018.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .