Tvillingpermisjonen utvides fra sommeren

TO TETTE: Anniken Hesselberg fikk tvillingene Ingrid og Vebjørn i september i fjor. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Tre måneder etter at Anniken Hesselberg fikk tvillinger holdt hun på å slite seg ut. Hun unner framtidige tvillingforeldre mer permisjonstid.

– Først nå, etter seks måneder, har jeg hodet sånn noenlunde over vannet! sier Anniken Hesselberg (31).
I september 2017 ble Anniken Hesselberg og samboer Andreas Tveita (28) foreldre til tvillingene Ingrid og Vebjørn (6 md). Fra før har de Astrid (3).
– Vi var heldige som fikk friske, fine barn, født til termin. Hver for seg er de som andre babyer. Men de er to, så det er dobbelt opp av alt. Dobbelt så mange bleier, dobbelt så mange matinger, dobbelt så mye gråt, sier Anniken Hesselberg, som har permisjon fra jobben ved Lørenskog bygdemuseum og er bosatt i Fetsund.

Les også: Slik får du verdens beste pappaperm

To er mer enn én

les også
Flere gravide bruker doula ved fødselen

Stortinget vedtok i januar at foreldre som får tvillinger etter 1. juli skal ha fire måneder ekstra permisjon. Det mener Anniken er helt på sin plass. To er tross alt mer enn én. Hun og samboeren får fem uker ekstra permisjon etter dagens ordning, og hadde fått sju hvis de valgte 80 prosent uttak.
– Det er veldig bra at permisjonen utvides, selv om det for oss kommer i seneste laget. Dersom de fire månedene ekstra er fleksible og kan tas når foreldrene selv ønsker er det veldig bra. For oss var den tøffeste måneden mellom tre og seks måneder, så vi ville nok valgt å ta ut den ekstra permisjonen da, sier Anniken.

Tvillingpermisjon
DOBBEL JOBB: Hver for seg er de som andre babyer. Men de er to, så det er dobbelt opp av alt, sier Anniken Hesselberg. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Les også: Debatt: Føde- og barseltilbudet i krise

På felgen

Da Ingrid og Vebjørn var fire måneder stod Anniken på randen av sykmelding. Det å ha to barn som krever sitt, aldri sover samtidig, hvor den ene er mye våken om natta, gjorde at pusterommene i hverdagen ble få. Kafebesøk og trilleturer uten stress kunne hun se lenge etter.
– De sover aldri samtidig. Man får høre i svangerskapet at man fra dag én må få synkronisert babyene så de får samme soverutiner, men jeg har til gode å høre om foreldre som klarer å få barna til å sove på bestilling. Det endte med at Andreas måtte ta kortere dager på jobb en periode, så han fikk levert og hentet Astrid i barnehagen, og bidratt mer hjemme. Jeg var helt på felgen, sier Anniken.

Nå har situasjonen roet seg litt. Barna krever ikke like mye. «Ute av tåka», kaller Anniken det.
– Det var nesten sånn at jeg ikke merket at det ble tøffere og tøffere. Man skal «klare alt». Ammingen er krevende. Det er grining og bleieskift. Hadde jeg hatt Andreas hjemme fra barna var tre måneder ville livet blitt mye enklere. Det er heldigvis bedre nå, sier Anniken.
De resterende tre ukene til Andreas tar paret ut i forlengelse av den ordinære permisjonen.

Tvillingpermisjon
HEKTISK: Det er først nå, når tvillingene er seks måneder gamle, at Anniken Hesselberg føler hun har hodet noenlunde over vannet. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Les også: Norsk pappaperm går verden rundt

Skal hindre fosterreduksjon

les også
55.100 barn født i Norge i fjor – 1.500 færre enn året før

Krf har vært pådriver for den ekstra permisjonen. Ett av argumentene som har blitt brukt er at mer permisjon kan forhindre såkalt fosterreduksjon, at foreldre velger å fjerne ett av fostrene dersom de bærer på tvillinger.
–Hadde vi blitt gravide med tvillinger vet jeg ikke hva jeg hadde gjort. Jeg tror ikke vissheten om mer permisjon ville spilt inn i en sånn avgjørelse. Permisjonen er jo et gode man har som er ganske kortvarig. Det handler jo også om resten av livet. Men det er vanskelig å uttale seg om noe sånt før man står i situasjonen selv, sier Anniken.

Olaug Bollestad
Olaug Bollestad. Foto: Torstein Bøe/NTB Scanpix
Olaug Bollestad (Krf) sier at tvillingpermisjon var en av Krfs seire i budsjettforliket for dette året, og at hun er fornøyd med at regjeringen følger opp.
– Økt permisjon handler først og fremst om rettferdighet. Flere barn gir økt omsorgsbehov, og mer behov for permisjon. Mer permisjon skal gjøre livet litt enklere for tvillingforeldre i en veldig intens periode, sier Bollestad.

Les også: Den lange ventetiden

Håper færre vurderer abort

– Tror du permisjonsordningen vil føre til færre tvillingaborter?
– KrF er mot tvillingabort, og vi håper at økt permisjon kan være et bidrag til at livet som tvillingforelder blir litt enklere. Det er viktig å legge til rette for familier med gode rammevilkår og økonomiske støtteordninger. Vi håper at ingen skal komme i en situasjon der økonomi og praktiske hensyn gjør at noen opplever det som vanskelig å føde tvillinger og derfor vurderer såkalt fosterreduksjon, sier Bollestad.

– Langt skritt i riktig retning

les også
Dette kan du pakke - og droppe - i fødebagen

Ingun Ulven Lie, leder i Tvillingforeldreforeningen, er svært fornøyd med vedtaket om fire ekstra måneder permisjon til tvillingforeldre.
– Dette er et langt skritt i riktig retning, og er positivt for hele familien. Dersom de fire månedene er fleksible vil det gi far mulighet til å være hjemme med mor og bli kjent med barna fra starten. Jeg er sikker på at dette fører til færre fødselsdepresjoner og at mor i større grad får til ammingen. Tvillingsvangerskap er ofte tøffe, og halvparten av alle tvillinger er for tidlig født, sier Ulven Lie.

Ingun Ulven Lie
Ingun Ulven Lie. Foto: privat
Ulven Lie har likevel et stort MEN når det gjelder vedtaket.
– Det er bekymringsfullt at vi vet så lite om hvordan denne permisjonen kan tas ut i praksis. Foreldre som er gravide med tvillinger vil jo gjerne begynne å planlegge permisjonen nå, men informasjonen er mangelfull, sier Ulven Lie.
Ved dagens ordning kan både mor og far velge å ta de fem ekstra ukene – sju uker ved 80 prosent lønn. Ukene kan tas i forlengelsen av den ordinære fødselspermisjon eller samtidig.
– Vi vet ikke hvor mange uker de fire ekstra månedene utgjør, eller hvor mange uker det vil bli dersom man tar 80 prosent lønn. Vi vet heller ikke når permisjonen kan eller må tas. Jeg synes det er beklagelig at informasjonen er så mangelfull, sier Ingun Ulven Lie.

Forståelse for dårlig infoflyt

Kommunikasjonsavdelinga ved Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) har forståelse for at foreldre synes informasjonsflyten har vært for dårlig.
– Utvidelsen av flerlingukene er en oppfølging av Stortingets vedtak under budsjettbehandlingen i høst, hvor de bevilget penger til fire måneder ekstra med foreldrepenger for tvillingforeldre og dobbel stønadsperiode for flerlingforeldre. Stortinget vedtok at dette skulle ha virkning fra 1. juli 2018. Begge forslagene krevde endringer i folketrygdloven, og BLD har fremmet en lovproposisjon for å ivareta Stortingets budsjettvedtak. Regelendringene er ikke endelige før Stortinget har vedtatt dem. Det er opp til Stortinget når de vil behandle lovproposisjonen, uttaler BLD til Familieklubben.

Tvillinger
SMILENDE SØSKEN: Ingrid og Vebjørn (6 md) er lykkelig uvitende om den nye tvillingpermisjonordningen. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Fleksibel

les også
Store forskjeller i navnevalg basert på fylke

Familieklubben får opplyst fra Barne- og likestillingsdepartementet at de fire månedene tilsvarer 17 uker for dem som tar ut foreldrepenger med 100 prosent uttak, og 21 uker for dem som velger 80 prosent uttak. Foreldre som får tre eller flere barn får 46 (100 prosent) eller 56 (80 prosent) uker ekstra. Ekstraukene kommer i tillegg til den opprinnelige stønadsperioden på 49 eller 59 uker.

De ekstra ukene kommer i stedet for de fem eller sju ekstra ukene foreldre får i dag. Begge foreldrene kan benytte seg av permisjonen og de kan fordele den som de ønsker, enten vet at den ene forelderen er hjemme lenger, at de er hjemme samtidig eller som en kombinasjon.
De siste anslagene fra Arbeids- og velferdsdirektoratet er at utvidelsen av flerlingtilleggene vil gi en merutgift på 30 millioner kroner i 2018 og en merutgift på 120 millioner kroner når endringen får full effekt.

Ingun Ulven Lie er positiv til at permisjonen er fleksibel.
–Jeg håper det blir sånn at foreldrene i stor grad tar ut permisjonen samtidig. Det er det beste for familien, sier Ingun Ulven Lie.
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .