Stor jordmormangel

Illustrasjonsfoto: Shutterstock/Scanpix

Kun to av ti nybakte mødre får jordmorbesøkene de har krav på, viser tall fra SSB.

– Det er stor jordmormangel i Norge. Årlig føder 60 000 kvinner, og vi har totalt 424 jordmødre i kommunene. Jeg skjønner godt at noen henvender seg til private aktører når ikke det offentlige strekker til, sier Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet NSF. 

Hun understreker samtidig at alle gravide får endringer i bekkenet.  

les også
Ny studie: Barn med eldre foreldre blir mindre aggressive

– Det skyldes endrede hormonnivåer i kroppen under svangerskapet. Dersom dette gir smerter på en slik måte at kvinnen har vanskelig for å fungere i det daglige, kalles det symptomgivende bekkenløsning. 

Les om Oda Weider-Krog og Mona Elsness som startet kampanjen #bekkensjekken her.

Muskelendringer 

Hun forteller videre at bekkenets leddbånd skal bli løsere for at barnet skal få plass og hodet til babyen skal kunne trenge gjennom under fødselen. 

– Det er også helt naturlig at musklene endrer seg under svangerskapet. Det må til for å kunne føde. For noen går dette helt bra, mens andre får så store smerter at de må gå med krykker, sier hun.  

Hanne Charlotte Schjelderup
Hanne Charlotte Schjelderup. Foto: Jordmorforbundet
Symptomer bekkenløsning gir er det alt fra vanskeligheter med å gå som fører til en «vraltende» gange til problemer med å snu seg i sengen, sitte, løfte, bære og kjøre bil. 

– Felles for alle kvinner med bekkenløsning er smertene, som i de alvorligste tilfellene kan være invalidiserende, sier Schjelderup.

Les også: – Fødsel er litt tabu

les også
Gravid? Dropp denne maten

Hun anslår at omtrent halvparten av Norges gravide får bekkenplager og anbefaler alle som får økte smerter og redusert bevegelighet å ta tidlig kontakt med jordmor eller lege for å få henvisning til fysioterapeut. Det er mange fysioterapeuter som har driftstilskudd og er billigere enn de private, understreker hun.   

– Vannøvelser er til god hjelp for gravide med bekkenplager. Det er viktig å lytte til kroppen sin. Da unngår man en del smerter. Husk å være forsiktig når du trener, ikke kryss beina, pass på at du får hvilt deg og unngå gjentatte, brå bevegelser i bekkenet. 

– Det antas at bevegelser som kan strekke de aktuelle leddbåndene kan forverre tilstanden. For eksempel når en står opp av senga bør ikke ett bein tas langt ut til siden og ned på gulvet før det andre beinet beveges etter. Beina bør flyttes ut til siden mer samlet. 

Jordmoren kommer med flere eksempler:

les også
Fødselslegen: Bli kvitt skammen!

– Når du går i trapp, bør det ikke være med harde støt. I trapper bør du gå med en mer fjærende, myk gange. Overvekt vil innebære en ekstra belastning som kan forverre bekkenløsning. Rimelig mosjon og fornuftig kosthold både før og under svangerskapet kan være viktige forebyggende tiltak. 

Hun anbefaler også å ta hyppige pauser, tilrettelegge arbeidet og ta på seg færre daglige gjøremål. 

– Og husk at det som oftest er en ufarlig plage. For de aller fleste går bekkenløsning over etter fødsel. 

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

Opptreningen tar lang tid 

les også
Flere gravide bruker doula ved fødselen

Schjelderup forteller at det kan være overraskende for en del kvinner at det tar lang tid å trene opp muskulaturen igjen etter en fødsel. Det tar omtrent ett år for kvinnekroppen å heles igjen etter en normal fødsel.

– Alle som jobber i fødselsomsorgen; leger, jordmødre og fysioterapeuter, er opptatt av at kvinner skal gjøre knipeøvelser etter fødsel. For noen tar det år før muskulaturen fungerer som normalt igjen. Det er ikke uvanlig å tisse på seg når man nyser eller hopper på trampoline, for eksempel.  

Les også: Samlet 46 utrolige fødehistorier

Manglende tilbud 

I likhet med Oda Weider-Krog er hun opptatt av at kvinner skal ha et tilbud kort tid etter fødsel. 

les også
Historisk lave aborttall i Norge

– I barselomsorgen er det et krav at kvinnene skal ha minst ett besøk av jordmor ett til tre døgn etter fødsel, og flere jordmorbesøk ved behov den første uken etter hjemreise fra fødeavdelingen. 

– Deretter skal de ha tilbud om etterkontroll av jordmor rundt seks uker etter fødsel, der det blir sjekket opp at alt fungerer som det skal. Men dessverre er det altså ikke slik i dag, avslutter Schjelderup.  

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .