Spontanabort – den stille sorgen

Anne Margrethe Hausken Nordberg. Foto: Jeanette Bækkevold

Mange opplever at å miste sitt ufødte barn føles som å bære en usynlig sorg. Møt en av dem her.

En aprildag i 2017 opplevde Anne Margrethe Hausken Nordberg (42) å miste det ufødte barnet hun bar i magen etter bare ni uker. 

Da hadde hun og mannen Anders (40) allerede to friske barn på tre og seks år, som ble født etter problemfrie svangerskap.

les også
Flere føder hjemme

– Jeg var ikke bekymret for at noe skulle gå galt, hverken de to første svangerskapene eller i ukene før det faktisk gikk galt. Jeg er nok en type som tenker at ting går bra, og som ikke tar så mange sorger på forskudd, forteller hun.

Den første blødningen kom ti dager før selve spontanaborten. Siden Anne Margrethe visste hvor vanlig det var og at det ikke trengte å bety at noe var galt, ventet hun flere dager med flere blødninger, før hun oppsøkte lege.

OPPLEVDE SPONTANABORT: Det er litt over et år siden Anne Margrethe Hausken Nordberg mistet barnet hun hadde i magne. – Det var nok mye enklere å leve med for oss som hadde to friske barn allerede, enn for par som prøver å få sitt første barn. Jeg føler virkelig med dem som må gjennom dette i en slik situasjon, sier hun. Foto: Jeanette Bækkevold

Les også: Slik takler du fødselsangst

Ofte genetiske årsaker

Thorbjørn Brook Steen er overlege ved fødeavdelingen på Ullevål, forfatter av svangerskapsboken «Nytt liv» – og ny skribent her i VGs Familieklubben. Han har møtt over 1000 kvinner som har opplevd å miste et ufødt barn.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Thorbjørn Brook Steen. Foto: Privat
– Genetiske årsaker er den vanligste grunnen til at en kvinne spontanaborterer. Det ville med andre ord ikke ha blitt noen normal graviditet uansett. Noen kvinner har en ufordelaktig livmor med muskelknuter eller skillevegger. Også infeksjoner kan forårsake spontanabort, men de fleste skjer uten at vi kan hekte på noen forklaring, forteller fødselslegen.

Les også: Gravid? Dropp denne maten

At man kan blø både mye og lenge, oppleve nattesvette i ukesvis og at det føles som om bunnen har ramlet ut av underlivet – som etter en fødsel – var noe Anne Margrethe slettes ikke var forberedt på.

– Jeg blødde i totalt seks uker, og fikk relativt lave blodverdier. Dessuten fikk jeg ubehagelig nattesvette, og sterk mageknip fem dager etter at jeg trodde spontanaborten var over. Da ble jeg henvist til sykehus, hvor de fant rester som kroppen jobbet med å få ut, beretter Anne Margrethe.

Les også: Flere bruker doula ved fødselen

Tapsreaksjon

Ifølge fødselslege Brook Steen tar mange kvinner spontanaborter tungt, og får en tapsreaksjon.

les også
Slik blir du en god partner på fødestua

– Ofte har de et ønske om å få vite årsaken til at det skjedde, og kanskje har de spørsmål om hva de bør gjøre fremover. Snakk med fastlegen som har tid til å lytte, og som er en som du helt sikkert vil komme til å møte igjen, råder Brook Steen.

Anne Margrethe har to i nær slekt som har spontanabortert flere ganger, også før de fikk sitt første barn. Hun kjente derfor til hvor vanlig det er, og ikke minst at man ikke selv har noe skyld i hendelsen.

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

les også
Økt skjønnhetspress blant gravide og fødende

– Dette var nok mye enklere å leve med for oss som hadde to friske barn allerede, enn for par som prøver å få sitt første barn. Jeg føler virkelig med dem som må gjennom dette i en slik situasjon, og kanskje opplever det flere ganger.

ÅPENHET ESSENSIELT: Anne Margrethe Hausken Nordberg har selv erfart at det er bra både for en selv og overfor andre å være mer åpne om spontanaborter. Derfor stiller hun opp i denne artikkelen. I sommer får hun sitt tredje barn. Foto: Jeanette Bækkevold

Valgte å være åpen

Anne Margrethe er profesjonell orienteringsløper, og fortalte om det inntrufne etter bare to dager til landslagstrenere og medisinsk støtteapparat i Orienteringsforbundet.

les også
Vil ha bedre oppfølging etter fødsel

– Siden jeg ikke var gravid mer, bestemte jeg meg for å satse mot VM, som var kun ni uker etter spontanaborten. Jeg opplevde at de jeg fortalte det til satte stor pris på å få vite hva som var skjedd, og mine støttepersoner i idretten lot meg få ro i VM-forberedelsene.

Les også: Anbefaler gravide å skrive fødebrev

Hun legger ikke skjul på at hun ble mentalt sliten og frustrert av å servere hvite løgner til alle de rundt som ikke visste noe. Som orienteringsløper er det avgjørende at kroppen fungerer fysisk, og det ble veldig synlig at den ikke gjorde det i perioden etter spontanaborten.

les også
– Flaks at ikke liv har gått tapt

– Jeg fikk lyst til å si sannheten til alle, fordi jeg i stedet for frustrasjon trengte ekstra støtte nå til en dristig VM-satsing. Jeg så også muligheten til å bruke den stemmen jeg har fått gjennom toppidretten, til å bidra til større åpenhet rundt temaet.

VONDT LIKEVEL: Selv om Anne Margrethe Hausken Nordberg allerede hadde to barn, og snart får tre, var det tungt å oppleve spontanaborten hun gikk gjennom. Men det hjalp henne å være åpen om det. Foto: Jeanette Bækkevold

Blogget om spontanaborten

Drøye to uker etter at hun mistet det ufødte barnet postet hun derfor et innlegg på bloggen sin med en detaljert beskrivelse av spontanaborten, og om det å leve som normalt underveis og etterpå.

– Jeg har aldri fått så mange reaksjoner på et innlegg, og mange fortalte at de har vært i samme båt, forteller Anne Margrethe, og legger til:

les også
Samlet 46 utrolige fødehistorier

– Det var sterkt å lese alle kommentarene, og jeg kjente da på hvor utrolig heldige vi var som allerede hadde fått to barn på to forsøk. Anders og jeg var enige om å prøve igjen, men tok det ikke som noen selvfølge å få flere. At vi skal bli trebarnsforeldre i løpet av sommeren er en stor lykke, sier Anne Margrethe.

Les også: Slik blir du en god partner på fødestua

– Mange kvinner opplever å ikke bli møtt godt nok når de mister barnet i magen. Kommentarer som: «Du er jo så ung», «du blir snart gravid igjen», «det var til det beste», «noe var sikkert galt med babyen» og lignende, er det flere som får høre. Dette er kanskje sagt som en trøst, men for den enkelte kvinne oppleves det ikke trøstende, sier psykolog og spesialrådgiver Gro Vatne Brean

– Utenfra sett «synes ikke babyen», og derfor «synes heller ikke sorgen», påpeker psykologen.

Les også: – Mye skam knyttet til kvinnekroppen etter fødsel

Eksistensiell krise

Hun understreker at det å sørge over det tapte barnet innebærer ikke bare en sorg over barnet, men kan også bære preg av en grunnleggende eksistensiell krise. 

Gro Vatne Brean. Foto: Privat
– Vi mennesker er laget for å reprodusere oss. Når det ikke lykkes, vekkes vonde følelser og kanskje føler man seg til og med mislykket, sier Vatne Brean.

– Vi må huske på at det er kvinnens subjektive opplevelse av tapet som er viktig, og ikke hvor mange måneder gammelt fosteret er. Også provoserte, ønskede aborter kan gi sorg, understreker psykologen.

Les også: Mindfulness for småbarnsforeldre

les også
Tvillingpermisjonen utvides fra sommeren

I møte med kvinner i sorg erfarer hun at det å snakke om og dele følelser som sorg og angst kan være viktig. Også det å få lov til å glede seg over det nye livet, eller håpet om et nytt liv, er en del av dette. Om kvinnen skal søke profesjonell hjelp eller ikke, avhenger i stor grad av hvor gjennomgripende sorgen er.

– Det å snakke med jordmor eller lege om aborten, og ikke minst hvorfor fosteret døde, kan bidra til en følelse av økt trygghet ved et eventuelt senere svangerskap. Samtidig er det viktig å påpeke at man aldri kan trygges helt, da et svangerskap alltid innebærer en viss risiko. For kvinnen som har opplevd å spontanabortere, er det viktig at hun selv finner ut hva som er best for henne, og hvor mye oppfølging hun trenger for å kjenne seg trygg, råder Vatne Brean.

Les også: Flere føder hjemme

Fakta: Spontanabort

* Spontanabort defineres ved at et svangerskap går til grunne før fullgått uke 22, eller at fosteret veier under 500 gram.

* 10–15 prosent av alle svangerskap som er bekreftet ved svangerskapstest, ender med spontanabort.

* Trolig ender halvparten av alle befruktede egg i en spontanabort, men mange av disse er ikke erkjente svangerskap. 

les også
Gravid? Dropp denne maten

* Kromosomavvik kan påvises hos 50–60 prosent av fostrene ved spontanabort før utgangen av uke 12. Utviklingsfeil som ikke skyldes genetiske (arvelige) forhold, er sannsynligvis også en hyppig årsak.

* Spontanabort kan i mange tilfeller ses på som naturens egen måte å hindre at fostre som ikke har sjanse til å overleve, skal bli født.
Kilde: Nhi.no

Les også: Barn på vei? Slik unngår du søskensjalusi

Anne Margrethes råd til andre som opplever spontanabort

GIR RÅD: Anne Margrethe Hausken Nordberg. Foto: Jeanette Bækkevold
* Vær åpen. Man kan alltids komme unna med hvite løgner, men du gjør det mye enklere for deg selv hvis du sier det som det er.

* Spontanabort er ikke noe å skamme seg over. Du har ikke gjort noe feil i svangerskapet.

les også
– Utrolig frustrerende at man ikke skal få velge selv

* Hvis man grubler over alle slags gravid-råd som man sannsynligvis ikke har fulgt til punkt og prikke hver eneste dag, vil det komme skyldfølelse. Det er da du må minne deg selv på at dette er faktisk ikke min feil. Det skjer hele tiden, og med mange du kjenner, uten at du vet om det.

* Noen vil kjenne sorg over barnet som aldri ble født, eller frykt for at man ikke kan bli gravid igjen, eller at neste graviditet også vil ende med spontanabort. Husk at for de fleste ender det godt.

* Som idrettsutøver skriver jeg gjerne nøkkelord i håndflaten for å psyke meg opp. Om jeg slet med negative tanker etter en spontanabort, ville jeg ha skrevet: 1. Ikke min feil. 2. Helt vanlig. 3. Prøver igjen!

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .