Slik takler du fødselsangst

STILLE ETTER STORMEN: Camilla Irene Mæhlum Brække slet med fødselsangst. Foto: Jeanette Bækkevold

Camilla Irene slet med angst for å føde, men følte seg til bry da hun prøvde å få hjelp. – God oppfølging er viktig, sier jordmor.

I Åsgreina i Nannestad møter vi tobarnsmamma Camilla Irene Mæhlum Brække (28). Her bor hun sammen med mannen Joachim og døtrene Emmelin på tre år og ti uker gamle Amalie.

En sterk fødselsangst gjorde at det første svangerskapet ikke ble som hun hadde sett for seg før graviditeten.

les også
Bli en yogamamma på 1-2-3

– Helt fra start kjente jeg på en sterk redsel og følelsen av at jeg ikke hadde kontroll over min egen kropp. Jeg var engstelig for at jeg ikke skulle klare å gjennomføre graviditeten eller klare å føde, sier Camilla Irene.

Les også: Flere bruker doula ved fødselen

Møtte liten forståelse

Hun forteller at angsten aldri slapp taket, og den ble sterkere etter hvert som ukene gikk.

– Angsten kom først og fremst til uttrykk ved at jeg snakket masse om dette med min mann, familie og venner. Til tider sikkert litt for mye, legger hun til.

VANSKELIG FØRSTEFØDSEL: – I en situasjon hvor jeg forventet å bli ivaretatt og sett, opplevde jeg å kjenne meg til bry, sier Camilla Irene. Men da hennes andre datter Amalie ble født, fikk hun en helt annen oppfølging. Foto: Jeanette Bækkevold

Til fastlegen ga hun uttrykk for at hun slet med angst og tanker rundt fødsel, men møtte liten forståelse. Heller ikke på helsestasjonen opplevde hun å bli tatt ordentlig på alvor. Kommentarer som «vi har alle våre bekymringer» førte til at hun resignerte og gikk til de vanlige kontrollene uten å ta opp temaet igjen.

Kjente seg til bry

Svangerskapskløe resulterte i at fødselen måtte igangsettes to uker før termin. Beskjeden gjorde at Camilla Irene klarte å slappe litt mer av fordi hun nå visste hva som skulle skje.

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

– Vannet gikk midt på natten. I en situasjon hvor jeg forventet å bli ivaretatt og sett, opplevde jeg å kjenne meg til bry. Mange små hendelser under fødselsforløpet ødela utrolig mye for meg, og opplevelsen ville nok ha blitt en helt annen om jeg hadde blitt møtt på en annen måte av de som var til stede.

Søkte hjelp

Camilla Irene Mæhlum Brekke. Foto: Jeanette Bækkevold

Da hun på nytt ble gravid et par år senere, dukket igjen angsten opp. I tillegg kom alle de negative følelsene fra forrige fødsel frem igjen. Camilla Irene forsto raskt at svangerskapet ville bli svært tøft dersom hun ikke oppsøkte profesjonell hjelp.

– De vonde tankene tok mer og mer overhånd. Ikke bare var jeg full av hormoner og kjente på kroppslige forandringer, nå opplevde at jeg nesten konstant bekymret meg. Tårene satt løst, og jeg ble mer sliten enn normalt.

Les også: Slik blir du en god partner på fødestua

På helsestasjonen ble hun nå møtt med forståelse og åpne armer. Hver tredje uke fikk hun snakke med jordmor, og de gikk sammen gjennom hennes første fødsel helt fra start til slutt.

les også
Anbefaler gravide å skrive fødebrev

– Jeg fikk tilbud om psykologhjelp, men valgte å takke nei. Men å vite at muligheten var der, føltes som en stor trygghet og lettelse. Angsten ble nok ikke mindre, men jeg fikk god hjelp til å takle den.

HARMONISK: Fødsel nummer to ble en langt bedre erfaring for Camilla Irene. – Det føles godt å kunne se tilbake og si at jeg har hatt en veldig god fødselsopplevelse, sier hun. Foto: Jeanette Bækkevold

God andregangsopplevelse

Igjen førte svangerskapskløe til at fødselen måtte settes i gang, men denne gangen ble opplevelsen ganske annerledes. For Camilla Irene var det aldri et alternativ å søke om planlagt keisersnitt.

les også
Samlet 46 utrolige fødehistorier

– Det at jeg hadde fått så god oppfølging gjennom svangerskapet og nå møtte helsepersonell som både så meg, viste meg forståelse og hadde lest journalen min, gjorde at jeg følte meg trygg. Det føles godt å kunne se tilbake og si at jeg har hatt en veldig god fødselsopplevelse, sier Camilla Irene, og legger til:

– Jeg får ikke rost personalet på Ahus nok. De var helt fantastiske.

Les også: Slik får du en trygg fødsel - på sosiale medier

Ulike årsaker

les også
Fallende fruktbarhet også på bygda

Selma Vabø Tofting er jordmor ved Kvinneklinikken i Bergen. Hennes erfaring er at fødselsangst kan handle om ulike ting. Noen kvinner er redd for smerte, andre er redd for at de selv eller barnet skal utsettes for fare.

Les også: Slik unngår du søskensjalusi

Jordmor Selma Vabø Tofting. Foto: Privat

Andre igjen er redd for at tidligere traumatiske hendelser skal reaktiveres, eller at de ikke skal bli møtt på sine behov. Denne angsten kan føre til uro, søvnvansker og stress, som igjen kan påvirke familieliv eller arbeidsliv i negativ retning.

les også
– Flaks at ikke liv har gått tapt

– Min oppfatning er at de fleste kvinner som har fødselsangst har en eller flere belastende hendelser i livet, eller de har blitt eksponert for gjentatte skremmende fortellinger om fødsler, sier Vabø Tofting. Hun utdyper:

– Når det gjelder flergangsfødende handler det ofte om en tidligere negativ fødselsopplevelse som muligens ikke har blitt fanget opp av helsepersonell, som ikke har blitt bearbeidet eller den har blitt fortrengt. For enkelte kan denne opplevelsen komme sterkere tilbake i et nytt svangerskap enn de hadde trodd.

Les også: Velkommen til Hotell Mutter'n

Trenger oppfølging

les også
Vitamintilskudd til gravide kan gi barn bedre IQ

I møte med kvinner som har fødselsangst ser Vabø Tofting at de fleste har et ønske om å føde vaginalt. De kan ha behov for ekstra oppfølging i svangerskapet for å oppleve trygghet, eller de kan bære på en forhistorie som jordmor eller lege trenger å kjenne til når fødselen kommer.

– Denne historien kan de skrive ned selv, eller i samarbeid med jordmor eller lege i svangerskapet. Ved flere sykehus er det også lagt til rette for oppfølging av disse kvinnene på selve sykehuset, og henvisning blir gitt ved behov.

Les også: Mindfulness for småbarnsforeldre

les også
Store forskjeller i navnevalg basert på fylke

Det viktigste er at helsepersonellet vet hvordan hun med sin historie trenger å bli møtt. Andre ganger er det nødvendig å lage en plan for selve fødselen, konkret på hva som bør gjøres eller ikke gjøres. Å bli kvitt angsten er ikke alltid målet, men å bidra til at svangerskapet blir lettere å håndtere.

– Det vi ser er at kvinner som i utgangspunktet ønsket planlagt keisersnitt, etter oppfølging fra sykehuset kan endre sitt ønske til å ønske å føde vaginalt.

Det betyr ikke at de er kvitt angsten, men de kan oppleve en større trygghet etter selv å ha fått medvirke i sin egen fødsel.

Les også: Norsk pappaperm går verden rundt

Keisersnitt løsningen for noen

– For noen vil allikevel en plan om et planlagt keisersnitt være den beste løsningen, men her vil det være legen som tar den endelige beslutningen, sier Vabø Tofting.

TA ANGSTEN PÅ ALVOR: Å forberede seg til fødsel sammen med jordmor kan være en god investering og bidra til en fin fødselsopplevelse, er blant rådene til jordmor Selma Vabø Tofting nederst i denne artikkelen. Foto: Jeanette Bækkevold

– Dette er vanligvis en sammensatt problemstilling og et ganske stort felt. Fødselsangst som fører til keisersnitt er ikke veldig utbredt. I mange tilfeller får ikke kvinnen en ren angstdiagnose, men flere diagnoser hvor diagnose for «eget ønske» kommer inn uten at man har definert en klar angst, sier seksjonsoverlege ved Fødeseksjonen på Bærum sykehus, Helen C. Heide.

– Keisersnitt på indikasjon eget ønske/fødselsangst har vist en noe fallende tendens nasjonalt de siste årene, og vi ser samme tendens hos oss.

Les også: Flere føder hjemme

Råd til deg som sliter med fødselsangst

* Sett ord på hvordan du har det. Først da kan du få den hjelpen du trenger.

les også
- Fødsel er litt tabu

* Om du går altfor lenge alene med vanskelige tanker, kan du lett komme inn i et negativt spor hvor du prøver å løse problemet på best mulig måte selv. Det er ikke alltid det beste alternativet sett i et større perspektiv.

* Ikke tenk at du er til bry med tankene dine eller tenk at det er pinlig at du «ikke er som alle andre».

* Å forberede seg til fødsel sammen med jordmor kan være en god investering og bidra til en fin fødselsopplevelse.

Les også: Debatt: Føde- og barseltilbudet i krise

* Når det gjelder prosessen med å få innvilget et keisersnitt på indikasjon fødselsangst, begynner det ofte med at kvinnen tar dette opp med egen lege eller jordmor i svangerskapet.

les også
Ny studie: Barn med eldre foreldre blir mindre aggressive

* De fleste sykehus kan i dag tilby samtaler med gravide som har fødselsangst, eller som ønsker samtale om keisersnitt som forløsningsmetode.
Kilde: Selma Vabø Tofting, jordmor ved Kvinneklinikken i Bergen

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .