Slik blir du en god partner på fødestua

Far på fødestua
Foto: Shutterstock/Scanpix

Hva skal du som far eller partner gjøre – og hva skal du absolutt ikke gjøre? – Jeg hadde med klassisk musikk. Men kona ville ikke føde til Mozart, sier firebarnsfar og fødselslege Thorbjørn Brook Steen.

– Den viktigste jobben til partneren på fødestua er å være en del av heiagjengen. Hente sportsdrikk, gi støtte til den fødende og delta når det aller største i livet skal skje, konstaterer Thorbjørn Brook Steen (42), overlege i fødselsmedisin og far til fire jenter.

Far eller medmor

les også
Én røyk om dagen dobler risikoen for krybbedød

For 30-40 år siden var det ikke vanlig at den vordende far var til stede under fødsel. Gradvis skjedde et skifte fra at han ble invitert inn til at det i dag er forventet at partner er en aktiv og støttende part på fødestua. Thorbjørn Brook Steen har jobbet som fødselslege ved Oslo Universitetssykehus i 14 år, og har skrevet svangerskapsboka «Nytt liv».

– I boka har jeg med et eget kapittel om partner. Jeg bruker konsekvent begrepet partner, ikke far. Vi er i en verden hvor det er mange fødestuer med to mødre. Også på helsekortet står det medmor. Disse er likestilt, sier Brook Steen.

Thorbjørn Brook Steen. Foto: privat

Avklaring

Partners rolle på fødestua bør avklares på forhånd, mener Brook Steen.

– Mange går på svangerskapskurs, og det er positivt. Men det er viktig også å snakke om forventninger fra begge parter. Gå på detaljnivå. Hva ønsker du fra meg under fødsel? Kan jeg lese bok? Hva hvis jeg sovner? Får jeg gå ut hvis det blir for mye? sier Brook Steen.

Les også: Dette pakker du i pappas fødebag

Far på fødestua
Foto: Shutterstock/Scanpix

Stå ved hodeenden

Selve fødselen deles inn i tre faser: åpningsfase, trykkefase og etterbyrdfase. Her kommer heiingen inn som et viktig element.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

– Åpningsfasen kan være langtekkelig, litt kjedelig. Men husk at den fødende må være i fokus. Ikke forsvinn inn i ipaden, sier Brook Steen, og lister opp følgende tips:

les også
Forbereder seg til fødsel med mental trening

* Stå ved hodeenden. Du skal ha et annet forhold til partnerens underliv enn det som eksponerer seg under fødsel. Se en annen vei. Og ikke stå mellom beina og knips bilder. Bildene er best i hodet, og ikke på smarttelefonen uansett.

* Ikke fokuser for mye på de elektroniske dingsene på fødestua eller bli ekspert på å tolke fosterlyd.

* Ha mor i fokus, still spørsmål og vis interesse, men ikke kom med for mange råd, uansett hvor velmente de er.

* Les deg opp på forhånd så du er best mulig forberedt.

Mozart og jazz

Fødselen blir ikke alltid som forventet, derfor kan det være greit på forhånd å skru ned romantiske forestillinger om hvordan det blir.

les også
Anbefaler gravide å skrive fødebrev

– Noen kvinner gråter, kommer med primalhyl, banner eller blir redde. Det er blod og smerte. Når man har planlagt at det skal bli «sååå fint» kan mange bli overrasket. På fødselen til min førstefødte hadde jeg med klassisk musikk. Jeg tenkte jeg ville gjøre noe fint. Men kona ville ikke føde til Mozart. Gang nummer to prøvde jeg med jazz, men da fikk jeg beskjed om at jeg måtte kutte ut, humrer Brook Steen.

– Når det er sagt: For det meste blir partneren positivt overrasket over den fødende kvinnen. De har sjelden eller aldri vært med på noe så eksistensielt, og lar seg imponere over hva hun klarer, sier han.

Les også: 10 tegn på at du er småbarnspappa

Tabu ikke å ville bli med

Ikke alle partnere ønsker å være til stede på fødestua.

les også
Fallende fruktbarhet også på bygda

– Noen synes det er ubehagelig og vanskelig av emosjonelle grunner, eller fordi de ikke tåler synet av blod. Det er et tabuemne når partner ikke vil være med fordi de synes det er skummelt. Det er en rett for partner å bli med, men også en rett å la være. Kanskje et annet familiemedlem eller en venn vil gjøre en vel så bra jobb. Det bør være greit å sitte på rommet ved siden av, eller gå ut når det føles skummelt. 

Far på fødestua
Foto: Shutterstock/Scanpix

Ikke uvanlig med redsel

Det er ikke uvanlig at partnere blir redde under fødsel.

les også
Fødselslegen: Bli kvitt skammen!

– Den fødende kvinnen er i jobb, og har fullt fokus på dette. Når det oppstår situasjoner som krever raske beslutninger, hvis kvinnen har kraftige blødninger og lignende kan partner av og til bli mer redd enn den fødende, fordi hen får med seg mer av det som skjer rundt. Tidvis ser man at partnerens redsel smitter over på mor. I disse tilfellene er det viktig å stole på de som er på jobb, og kanskje ta de vanskelige spørsmålene eller kommentarene utenfor fødestuen. Den fødende skal slippe å bli redd selv om partneren blir det, sier Brook Steen.

– Fantastisk stort!

Brook Steen understreker at en fødsel er en stor dag for alle involverte, mor, partner og barn.

les også
Dette kan du pakke - og droppe - i fødebagen

– Det er store forventninger og kanskje også litt skumle tanker knyttet til denne første fødselsdagen, og det er lurt å snakke på forhånd. Men det viktigste av alt er å glede seg, for det som skal skje er fantastisk stort!

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .