Samlet 46 utrolige fødehistorier

Illustrasjonsfoto: Shutterstock/Scanpix

Hun har samlet utrolige fødehistorier fra kvinner over hele Norge. Selv følte Randi Fuglehaug seg som en Kardashian da hun fødte.

– Når man har laget et nytt menneske inni kroppen sin og presset det ut gjennom tissen så har man behov for å snakke og fortelle om det etterpå – gjerne detaljert, sier Randi Fuglehaug, journalist og nå aktuell som forfatter av boka «Alt vel med mor og barn». 

Selv fikk hun to barn på litt over to år, og fødselshistorier ble utvekslet med venninner, med familiemedlemmer, med bestemor. Hun begynte å tenke at dette var historier med klassisk oppbygging – en helt skal gjennom noe, det kommer et stort hinder, og så går det bra – som egnet seg godt i bokform. 

Les også: Barn på vei? Slik unngår du søskensjalusi

Fødte stående i fly

Kvinnene hun kontaktet fortalte villig, usentimentalt, episodisk og rett fram om fødslene sine. Denne underdramatiseringen overrasket Fuglehaug.

les også
Forbereder seg til fødsel med mental trening

– Selv om du har født fastbundet i et helikopter, har gjennomført setefødsel på gulvet i et hotellbaderom eller født i belysning fra juledekorasjoner fordi strømmen har gått i hele bygda, sier alle «det gikk bra, det var ikke så ille». Det forteller noe om hvor rå kvinner er. Jeg vet ikke om norske kvinner er råere enn andre kvinner, men måten man bor på i dette landet gjør at man må gjerne være litt råere, mange bor langt fra sykehus, sier Fuglehaug, som formidler norske fødehistorier fra de siste 78 årene.

Fuglehaug har hørt mye rart under forarbeidet med boken. En av kvinnene i boken måtte fraktes ut på kjelke bak en snøscooter, fastbundet, for å komme seg til sykehuset, veien var stengt på grunn av snø. En annen fødte stående i et fly. Og en insisterte på å plukke ti liter multer etter at vannet hadde gått. 

Les også: Sex under graviditeten er et minefelt

Dramatiske baktepper

Randi Fuglehaug. Foto: Pernille Walvik
Fellesnevneren for historiene er, som boktittelen tilsier, at alt gikk bra med både mor og barn. Men noen av historiene har likevel triste undertoner. 

 

– En fødte sitt første barn 22. juli 2011 på Ullevål sykehus, som jo er en helt absurd situasjon. I kantina satt folk som hadde mistet sine, mens hun akkurat hadde fått sitt første barn, jeg får helt frysninger av å tenke på det. Den eldste jeg intervjuet var en 99 år gammel dame i Haugesund, hun fødte sitt første barn i mai 1940 mens mannen var ute på sjøen som krigsseiler og ikke visste at han hadde blitt pappa. Hun lå alene på sykehuset og gråt. 

Fuglehaug ville lage en feelgood-bok, og ville ikke at det skulle være en politisk bok. Men hun er likevel innom temaer som har vært offentlig debattert. 

– Det er en grunn til at antallet «birth before arrival» har doblet seg de siste 30 årene. Det har skjedd parallelt med at vi har gått fra 95 til 45 fødesteder i landet. Det fører til at man får mye større og bedre fagmiljø på de fødeplassene man har, men det fører også til at det blir langt for mange å reise. 

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

Følte seg som Kardashian

les også
55.100 barn født i Norge i fjor – 1.500 færre enn året før

Fuglehaugs egne fødsler var ikke like dramatiske som de hun skriver om i boken, men den siste gikk veldig fort. Hun forteller lattermildt om fødebrevet hun hadde skrevet hvor det sto at hun skulle føde i badekar. Jordmoren svarte at da måtte hun knipe igjen til hun hadde fylt opp karet. 

– Jeg var i badekaret i 10 minutter. Jeg dro babyen opp av vannet selv og følte meg som en Kardashian, sier Fuglehaug som refererer til da en av de mye omtalte reality-søstrene trakk ut sin egen baby under en TV-sendt fødsel.

Les også: – Fødsel er litt tabu

Hun oppsummerer hva hun har lært av å jobbe med boka:

les også
Slik blir du en god partner på fødestua

– Du kan aldri planlegge fødselen, den blir alltid annerledes enn du tror. Men ungen kommer alltid ut selv om det ikke føles som om den kommer til å gjøre det. Og så har jeg lært dette: Hvis vannet går og riene kommer, så kanskje du skal vente litt med å kjøpe julegaver og arrangere barnebursdag og plukke multer, ler hun.

– Det er ingen bilder i boka, er det med vilje? 

– Ja. Jeg ville ikke fokusere på de søte babyene som kommer ut. Disse historiene handler om mødrene. 

Ble provosert

les også
Vil ha bedre oppfølging etter fødsel

I Dagbladet skrev Endre Ruset nylig om «barselbølgen», at det kommer flere bøker i høst som handler om det å få barn. Der skrev han blant annet: «Farvel til den navlebeskuende litteraturen. Velkommen til den navlestrengbeskuende litteraturen.»

 – Hva tenker du om det?

– Jeg ble så provosert. Fordi bøkene handler om foreldreskap og nytt liv og den voldsomme livsendringen, så oppfattes det som samme tema. Hvor mange oppvekstromaner finnes det i dette landet fra norske gutterom som skriver om musikksmaken til menn født tidlig på 70-tallet? Det er mange, fastslår Fuglehaug.

– Men det er helt lov å kalle boken min navlestrengbeskuende, for det stemmer.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .