Gravid? Dropp denne maten

Tunfisk
NEI-MAT: Rå tunfisk bør man holde seg unna i svangerskapet. Foto: Werner Juvik/VG

Det er lett å gå seg vill i jungelen av kostholdsråd når man er gravid. Fødselslege Thorbjørn Brook Steen har en god tommelfingerregel.

– En som er gravid skal spise godt og sunt og variert som alltid. Så er det en del ting man skal være litt mer forsiktig med. Mange gravide blir kjempenervøse for å spise noe feil. Det smarteste man kan gjøre er å gå på matportalen.no, der er det oppdatert info til enhver tid, og den infoen er ganske streng, så der er det trygt, sier fødselslege Thorbjørn Brook Steen, som har skrevet boken «Nytt liv».

En tommelfingerregel han pleier å bruke er denne: 
– Tenk deg om før du spiser mat som er muggen (muggoster), rå (spekeskinke), skitten (uvaskede grønnsaker), gammel (røkelaks som nærmer seg utgått dato), inneholder tungmetaller (tunfisk) eller er giftig (rusmidler og tobakk). Hvis du holder deg til det, så går det ganske bra, sier han.

Maten du bør være forsiktig med:

les også
Fødselslegen: Slik er du grei med en gravid

Oster
Det er stort sett trygt å spise harde oster og mindre trygt å spise myke oster og per nå ikke spesielt lurt å spise mugne oster. Grunnen er bekymring for listeria, som er en bakterietype som følger med fra jordsmonnet som ikke-pasteuriserte oster vil ha en større mengde av enn de som er pasteuriserte. Listeria kan føre til at det ikke blir så bra for barnet. Hvis du varmer osten og smelter den på pizza så er det ikke så farlig.

Blåmuggost
NEI TIL MUGG: Velg din ost med omhu. Foto: Sara Johannessen/VG

Rå fisk
Hvis man er mye bekymret for sushi vil det alltid være trygt å spise crabstick-sushi. Norsk oppdrettslaks som blir brukt til sushi inneholder ikke levende parasitter, ifølge matportalen. Villfisk og annen oppdrettsfisk må fryses først. 
Hvis man skal være forsiktig i tillegg kan det være lurt å ikke ha i seg fisk som har svømt med tungmetaller, tunfisk er greit å velge bort. 

Rått kjøtt
Toksoplasmose er det man er redd for når det gjelder rått kjøtt. Det er en parasitt som dør ved høy eller lav temperatur, så stek kjøttet godt (eller frys det ned først). Spekeskinke kan stekes. 

Sukker og søtningsstoffer
Mange gravide tenker at man spiser for to, men det gjør man ikke, et ekstra par grovbrødskiver er det man trenger. Som gravid forbrenner man sukker på en annen måte enn en ikke-gravid, og noen får svangerskapsdiabetes. Mange tenker at det er sunt å drikke juice, men det kan være fornuftig for gravide som stort sett er tørste hele tiden å velge seg vann. Det er nok lurt å ha et sukkerredusert kosthold. Søtningsstoffer som erstatning er sannsynligvis ikke noe bra. Det virker som at det å ha kunstig søtning også kan påvirke barnet i framtiden. Velg vann eller farris. 

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.


Store mengder

Thorbjørn Brook Steen
Thorbjørn Brook Steen. Foto: privat
Det kommer stadig ny forskning om kosthold for gravide, og det kan være lett å gå seg vill i google-jungelen. I Finland har for eksempel lakris vært på listen over mat som ikke er anbefalt til gravide kvinner siden 2016, ifølge forskning.no
– Finnene er spesielt glade i lakris. I mine 15 år som fødselslege har jeg bare opplevd en lakrisoverdose en gang, det påvirket saltbalansen til mor. Det er ikke farlig å spise litt lakris, men ikke ha det som en av hovednæringskildene.

Ifølge Mattilsynet er det stor usikkerhet knyttet til hvor mye lakris som kan spises før det blir helseskadelig for fosteret. En risikovurdering som Vitenskapskomiteen for mat og miljø har laget viser at det ikke er mulig å fastsette et nivå for hvor mye lakris gravide trygt kan spise.

les også
«Farmen kjendis»-Johanna mistet sitt ufødte barn

Kaffe er også noe mange lurer på om de kan drikke under svangerskapet, men ifølge Brook Steen er det også her snakk om store mengder før det blir skadelig. Forskningen viser at man kan få i seg maks 200 mg koffein per dag.
– 3-4 kaffekopper er helt uproblematisk, sier han.

Seniorforsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet sa nylig til Morgenbladet at miljøgifter fra fisk kan gi atferdsvansker og overvekt hos barn. Grensen for negativ helseeffekt lå på ett fiskemåltid i uken. Hva sier legen til gravide som er bekymret for fisk? 

– Atferdsvansker hos barn er vanskelig å finne årsakssammenheng med. Dette med å spise tunfisk og tungmetaller er bekymringsfullt. Men det er farlig å be gravide slutte å spise fisk, det er en naturlig kilde til omega3 som er bra for barnet. Vi (norsk helsevesen) har ikke noe begrensning på at man skal spise mindre fisk, sier Brook Steen.

Tunfisk sushi
SUSHI: Dropp tunfisken, råder legen. Foto: Magnar Kirknes/VG

Senk skuldrene

– Hvor skadelig er stress på grunn av kostholdsforvirring?

les også
Slik takler du fødselsangst

– At folk er stressa og nervøse skader ikke barnet i seg selv, og om en gravid kvinne er bekymret er det naturlig, men det lureste er å senke skuldrene litt. Hvis man er på restaurant og er usikker så kan man titte raskt innom matportalen. Det skal mye til for at det man spiser påvirker svangerskapet, men det med oster er vi ganske enige om, og det er lurt å velge den fornuftige sushien framfor den andre. Vi ser heldigvis svært få som har store, alvorlige komplikasjoner på bakgrunn av det man spiser. Men det skjer, så vi skal ikke avfeie det helt, sier legen.

Han legger til at det er umulig å gjøre alt riktig alltid, og at gravide ikke skal ha dårlig samvittighet for noe de allerede har gjort.
– Om du har spist en tunfiskmaki, så skal ikke det tynge deg. Hvis du har spist en feil ost, så er sjansen minimal for at det har gått galt. Men hvis du har spist en ost og føler deg dårlig, kan det være lurt å sjekke det ut. Det er vanskelig nok å være gravid hvis man i tillegg skal være kjempenervøs for alt man skal gjøre. Det går stort sett bra, sier han.
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .