Forbereder seg til fødsel med mental trening

Fødselsforberedende mental trening
Foto: Shutterstock/Scanpix

Flere og flere gravide tar i bruk en teknikk som tidligere var forbeholdt idrettsutøvere for å få en god fødsel.

- Da riene tok seg opp var jeg helt i min egen verden. Det var som å få en ny dimensjon. 100 prosent fokus, sier Elisabeth Sædberg (31) som ble mor for første gang i januar i år.

Hemmeligheten var ikke noe nytt vidunderdop, det var mental trening, et fenomen som har gått fra å være et verktøy for idrettsutøvere til å bli allemannseie. Mental trening brukes for alt fra å bli bedre ledere, til å bli lykkeligere – og til å få en god fødselsopplevelse.

Elisabeth Sædberg
MENTAL TRENING: Elisabeth Sædberg fikk sønnen Marius i januar. Foto: Privat

I bresjen for mental trening som fødselsforberedende verktøy står Birgit Semundseth og Tonje Wessel Rummelhoff som har laget kurset «En god fødsel». De anslår at rundt 1000 barn har blitt født av mentaltrente mødre siden de startet opp i 2012.

les også
- Fødsel er litt tabu

- Alle jordmødre ser at kvinner som er avspent i fødsel har bedre fødselsopplevelser. Det går raskere, de klarer å nyte pausene mellom riene bedre, de er mer tilstede, de føler de har kontroll. Du påvirker de hormonelle prosessene i kroppen på en positiv måte, sier Rummelhoff som selv er jordmor og firebarnsmor.

- Vi vet mye i dag om at det som foregår i hodet påvirker resten av kroppen. Mental trening går ut på at man i hodet gjør noe mange ganger sånn at når det faktisk skjer, så er man forberedt. Du skaper positive minnespor. Du har allerede født mange ganger før fødselen, sier gründer og mental trener Birgit Semundseth.

Fødselsdepresjon: Vanskelig å snakke om vonde følelser 

En god fødsel
GRÜNDERE: Birgit Semundseth og Tonje Wessel Rummelhoff. Foto: Marthe Reienes/VG

Kurset deres, som er nettbasert, inneholder videoer med informasjon om fødselsforløpet og en avspenningslydfil som skal gi den gravide et verktøy hun skal øve på i tiden før fødselen. Kvinnen trener på å slappe av sånn at hun skal kunne sove mellom riene, smertene under fødselen skal bli mindre og progresjonen gå fortere.

Elisabeth Sædberg fra Stavanger begynte å trene mentalt 3-4 måneder før termin.

- Jeg hørte på lydfilen hver kveld hvor jeg skulle slappe av, puste og se for meg babyen som kom ut. Jeg ble påminnet hver dag hva jeg faktisk skulle gjøre under fødselen, forteller Sædberg.

Fokus på arbeidsoppgaver

For å føde vaginalt må du ha rier, regelmessige sammentrekninger i livmoren, som kan oppleves smertefulle i mage og rygg. Utfordringen er hvordan man møter disse smertene, forklarer Ingrid Lid Nordø som har 21 års erfaring som jordmor i Bergen. Hun jobber med svangerskapsomsorg og oppfølging av gravide med blant annet bassengtrening og mental fødselsforberedelse i regi av Volvat medisinske senter i Bergen.

- Jeg har jobbet mye med normale fødsler på Kvinneklikken i Bergen, og jeg så at de som hadde mental trening bak seg var klare til å jobbe når riene kom, de pustet seg gjennom riene, de fokuserte på at «dette er en smerte som fører til noen positivt».

Nordø sammenligner tenkemåten med en idrettsutøvers fokus på arbeidsoppgaver; Legge en ri bak seg, komme et skritt videre mot å møte barnet sitt for hver ri. Nyte avslappingen mellom riene i stedet for å grue seg til neste ri.

Mental trening før fødsel
Foto: Shutterstock/Scanpix

Resultatet, forteller Nordø, er at stresshormonene roes ned, og det gis mer plass til «kjærlighetshormonet» oxytocin som skaper rier, gjør deg konsentrert og skaper fremgang i fødselen.

les også
Barn på vei? Slik unngår du søskensjalusi

Rundt 17 prosent av alle fødsler i Norge foregår med keisersnitt, ifølge Folkehelseinstituttet. Noen av disse får innvilget keisersnitt på grunn av fødselsangst. Birgit Semundseth og Tonje Wessel Rummelhoff brenner for å gi flere gravide kvinner en normal og god fødsel.

Trosser motstanden: Derfor vil vi ha keisersnitt 

- Det føles som en viktig misjon. Tilbudene til kvinner, både før og under fødsel, blir dårligere og dårligere. Flere blir engstelige, flere vil ha keisersnitt, det går i feil retning. Der kjenner jeg på en samfunnsoppgave til å bidra til å snu de trendene så vi kan legge til rette for at så mange gravide som mulig får en lettere start når barnet har kommet. Vi vet at en god fødselsopplevelse fremmer tilknytning mellom mor og barn. Det er positivt for barnet også, at mor får en god fødsel, sier Birgit Semundseth.

les også
Anbefaler gravide å skrive fødebrev

- Mange jordmødre har sett massevis av fantastiske fødsler før mental trening kom inn i bildet og. Men det blir mer og mer viktig å hjelpe kvinner til å finne potensialet i seg selv, å finne tilbake til det normale, naturlige urkvinneinstinktet, legger Rummelhoff til.

Sexliv etter fødsel: Få tilbake lysten 

Erstatter ikke annen fødselsomsorg

Jordmor Nordø understreker at mental trening som fødselsforberedelse ikke kan erstatte annen oppfølging, men at det er et godt supplement og at det kan forebygge fødselsangst.

les også
Fødselslegen: Slik er du grei med en gravid

- Alle trenger det ikke. Noen klarer å gå inn i dette arbeidet med å takle riene intuitivt av seg selv. Men for andre kan det være veldig nyttig. Selvfølgelig skal du ha en skikkelig oppfølging av helsepersonell i fødsel. Mental trening er ikke i stedet for smertelindring eller en god jordmor. Mental trening i svangerskapet er et viktig bidrag for at kvinner lettere kan møte fødselen med større selvtillit og tro på at dette kan de få til, sier Nordø.

Elisabeth Sædberg
GOD EFFEKT: Elisabeth Sædberg har hatt nytte av mental trening også etter fødselen. Foto: Privat

Elisabeth Sædberg sier hun fikk god effekt av mentaltreningen – både da sønnen ble født og i tiden etterpå.

les også
Spontanabort – den stille sorgen

- For meg var det en veldig bra opplevelse, selv om jeg jo ikke kan sammenligne hvordan det ville vært uten treningen, fordi jeg ikke har født før. Men jeg bruker treningen fortsatt, om jeg skal gjennom noe som er litt vanskelig, så minner jeg meg selv på å puste og ta ett skritt av gangen, så kommer jeg meg videre. Det har hatt en veldig positiv effekt, sier hun.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .