Det er fremdeles vanskelig å snakke om psykiske lidelser, og kanskje spesielt når man er gravid, skriver Thorbjørn Brook Steen.
Thorbjørn Brook Steen er fødselslege og firebarnsfar og skriver for VG Familieklubben.
I dag, som de fleste andre dager i livet mitt, har jeg møtt sterke kvinner.

Jeg slutter ikke å bli imponert over alle dere som velger å bli gravide, bære barnet frem i ni måneder, for så å gå gjennom en fødsel. Likevel er det noen som imponerer meg mer enn andre, og to av dem var jeg så heldig å lage en podkast sammen med i dag.
Programlederen Sandra Lyng er i serien sin «Smelt på Tjukka» åpen om psykiske lidelser og å være gravid.
Den andre gjesten, Ellen, fortalte om hvordan det er å være gravid og tidligere rusmisbruker. Fantastiske kvinner som vil fjerne stigma og normalisere. Likevel hadde det vært en skam der, og vi ble alle enige i studioet at den må bort.
Fødselslegen: Logg på, du skal få et barn
«Sårbare gravide»

Det er en av grunnene til at jeg hver onsdag har en poliklinikk hvor det kommer mange av dem jeg kaller sårbare gravide. Etter mange år som overlege ved fødeavdelingen på Ullevål har dette blitt en av de gruppene jeg synes det er viktigst at får trygg oppfølging og ikke minst veiledning mot fødsel.
Tallene varierer, men sannsynligvis har så mange som én av åtte kvinner vært utsatt for en eller annen form for seksuelle overgrep i livet sitt før de ble gravide. Både det å være gravid og tanken på fødsel er selvsagt ofte vanskelig for disse kvinnene. Da er det viktig å legge skammen til side og finne frem hva som skal til for at det føles trygt å bli mamma.
Les også: – Fødsel er litt tabu

Av og til har skammen vært så stor og følelsene så vanskelig at det er første gang de tør å snakke om overgrepet når de er hos meg. Etter flere samtaler er det likevel mange som finner styrken til å føde. Trygge jordmødre tar seg av jobben med å lose kvinnen gjennom fødselen, og de aller fleste føler til og med en seier ved å få det til.
Kvitt deg med skammen!
