Flere gravide bruker doula ved fødselen

Bilde av Karoline Kingsrød som får hjelp av doula under fødselen
FØDSELSHJELP: Karoline Kingsrød fikk hjelp og støtte av doula Ida Lagesen Pettersen da hun fødte sønnen Albert. Foto: Linn K. Førland

En doula er ikke nødvendig, men for noen er det riktig, sier jordmor.

- Det føltes veldig betryggende og godt å ha doulaen min der under fødselen. Hun er rolig av natur, og det smittet over på meg. Jeg følte meg helt trygg på at hun støttet oss i våre valg og ønsket det aller beste for oss, sier Karoline Kingsrød (24).

Da hun fødte sønnen Albert hjemme for to måneder siden var både jordmor og doula – en privat fødselshjelper – til stede for å ta imot barnet. Karoline ønsket å føde i vann og i armene til samboeren Gabriel.

- Doulaen fikk et bilde av min drømmefødsel, og sammen jobbet vi for å oppnå denne, forteller Karoline, som også har datteren Ruth Angelica (3).

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

les også
Dette kan du pakke - og droppe - i fødebagen

Økning i etterspørsel
Ordet doula kommer fra gresk og betyr, løst oversatt, «en kvinne som tjener». Rundt 150 kvinner i året bruker doula både før og under fødselen, anslår doula og svangerskapsterapeut Crystal Presttun. Hun er også styremedlem i Norsk Doulaforening.

- Det har vært en økning i etterspørselen. Dette kan nok skyldes at flere kvinner ønsker en mer tilpasset omsorg utover det som tilbys av medisinsk oppfølging, sier hun.

Mange tar kontakt fordi de er bekymret og redde for selve fødselen.

- Som doula gir jeg støtte og omsorg både før, under og etter fødsel. Gjerne i form av fødselsforberedelse og møter, tilstedeværelse under fødselen, naturlig smertelindrende hjelp, ammehjelp og barselhjelp, sier doula og fødselsfotograf Ingrid-Alice Bløtekjær.

Bilde av doula Ingrid-Alice Bløtekjær
Ingrid-Alice Bløtekjær. Foto: Maria Vatne/privat

Barselhjelp kan være å hjelpe til med enkle huslige oppgaver eller bære babyen mens mor dusjer eller tar seg en hvil. Bløtekjær tror behovet for en doula mest av alt handler om trygghet. At fødekvinnen kan stole på at de som er til stede under fødselen genuint ønsker hennes beste.

les også
Store forskjeller i navnevalg basert på fylke

- I svangerskap- og fødselsomsorgen møter man så mange forskjellige mennesker, og man rekker ikke å bli kjent med alle. En doula tar seg god tid til å bli kjent med fødekvinnen og støtter henne på hennes premisser, sier hun.

Les også: Slik blir du en god partner på fødestua

Crystal Presttun er enig.

les også
– Får ikke fulgt ammerådene med ny permisjonsordning 

- Manglende kontinuitet i svangerskaps-, fødsel-, og barselomsorg er nok også en grunn. Jeg tror flere kvinner i dag innser at de har mange rettigheter og valgmuligheter som de ønsker upartisk hjelp til å navigere. I tillegg ønsker de å ha noen som er der kun for dem og deres familie, sier hun.

Givende jobb
Den beste delen av jobben som doula er å kunne støtte en kvinne gjennom hele prosessen med å bli mor, gjerne helt fra hun prøver å bli gravid.

- Å få lov til å støtte den gravide gjennom hele svangerskapet, både fysisk og emosjonelt, er utrolig givende. Ikke minst er det spennende å vente på telefonen om at fødselen er i gang. Å se fødekvinnen holde babyen sin for aller første gang mens hun gledesstrålende utbryter «jeg klarte det!» er bare helt fantastisk, sier Presttun.

Les også: Dette pakker du i pappas fødebag

For Ingrid-Alice Bløtekjær er den aller beste stunden når mor, baby og partner er samlet i sengen etter fødselen. Kjærlighet, tilfredshet og lettelse henger i luften.

les også
Økt skjønnhetspress blant gravide og fødende

- Det verste for meg som doula må være om ikke alt går så bra, og den fødende sitter igjen med en dårlig opplevelse. Jeg føler helt klart et ansvar, selv om veldig mye av det som skjer under en fødsel er utenfor min påvirkning. Hvor kvinnen føder, hvem som møter henne, hvordan hun blir møtt og ikke minst også hennes dagsform påvirker fødselen i stor grad, sier Bløtekjær.

Bilde av Karoline Kingsrød som får hjelp av doula under fødselen
Karoline Kingsrød. Foto: Linn K. Førland

Fra tid til annen opplever hun at jordmødre og fødselsleger er skeptiske til doulaer, og forteller at dette kan påvirke relasjonen og tilliten mellom henne og den fødende, selv om dette er temaer de har hatt samtaler om på forhånd.

les også
Bli en yogamamma på 1-2-3

- Jeg har forståelse for at lite kunnskap om hva vi driver med gjør at mange er skeptiske. Vi er ikke der for å ta over arbeidet til jordmor og annet helsepersonell, men ønsker å være der som en forlengende arm som samarbeider, henter utstyr og lignende. Både jordmor og doula ønsker jo fødekvinnen og eventuell partner det aller beste, og det mener jeg vi sammen kan få til, sier Bløtekjær.

Les også: Velkommen til Hotell Mutter'n

Vil sikre trygghet
Eline Skirnisdottir Vik er jordmor og stipendiat ved Høgskulen på Vestlandet og sentralstyremedlem i Den norske jordmorforening. Hun mener det er mulig det er en økning i doula-bruk i enkelte deler av landet, men dette finnes det ikke statistikk over.

les også
Slik blir du en god partner på fødestua

- Fødsler er skjellsettende hendelser som opererer i skjæringspunktet mellom kultur og natur. Jordmoren som kvinnen møter i fødsel er vanligvis en person som kvinnen ikke har møtt tidligere, noe som kan oppleves sårbart for noen. De som engasjerer en doula gjør det gjerne for å sikre kontinuitet og trygghet rundt egen fødsel.

Bilde av Eline Skirnisdottir Vik
Eline Skirnisdottir Vik. Foto: privat
Jordmoren påpeker at kvinner er ulike og har ulike behov. Tidligere var det slik at far ikke fikk være med under fødselen, mens det nå nærmest er forventet at han skal være med.

- Vi må være fleksible og legge til rette for den enkelte kvinne. Om hun ønsker å ha med seg en doula, barnefar, medmor, sin egen mor, venninne, nabo eller om hun vil føde alene må være opp til hver enkelt å velge. Fødsler krever imidlertid ro, så som jordmor vil jeg begrense antall personer på fødestuen. Det er ikke nødvendig å ha med seg en doula, men for noen vil det være riktig, sier Skirnisdottir Vik.

Hun understreker at det er viktig at både jordmoren og doulaen har klart for seg hvilke roller de skal fylle, og at doulaen ikke går ut over eget kompetanseområde når hun støtter kvinnen.

- Når det er sagt, har jeg kun positive erfaringer med doulaer, og opplever dem som profesjonelle og gode støttespillere, sier hun.

Har du noen gang lurt på hvordan en fødsel ser ut fra innsiden? Se denne unike videoen! 


En av fire kvinner som føder i Norge har utenlandsk bakgrunn, og disse har ofte god nytte av en doula, ifølge Skirnisdottir Vik.

- En doula vil kunne fungere både som språk- og kulturtolk i tillegg til å være en emosjonell støtte gjennom fødselen. Dette tror jeg vi vil se mer av i fremtiden, sier hun.

Les også: Mindfulness for småbarnsforeldre

les også
Tvillingpermisjonen utvides fra sommeren

Da Karoline Kingsrød skulle føde, holdt samboeren Gabriel hendene hennes, mens doulaen pjusket henne på ryggen og hvisket styrkende ord i øret hennes. Doulaen hentet også druer som skulle gi ekstra energi, og hun holdt lampen da jordmor sydde den nybakte mammaen etterpå.

- Jeg følte meg hele tiden ivaretatt og hørt, og tror ikke det ville ha vært det samme om jeg skulle forholde meg til en ukjent pleier. Med all sin kunnskap bidro doulaen virkelig til at fødselsopplevelsen ble både rolig og vakker, sier Karoline.

Bilde av Karoline Kingsrød som får hjelp av doula under fødselen
NYTT LIV: Karoline Kingsrød fødte sønnen Albert hjemme i vann. Samboer Gabriel var med som god støtte. Foto: Linn K. Førland
  • En doula er en fødselsledsager som gir emosjonell, fysisk, informativ og praktisk støtte til fødekvinnen og partneren før, under og etter fødselen.
  • Doulaen utfører ingen medisinske oppgaver og har ikke noe medisinsk ansvar.
  • Doula er ikke en beskyttet tittel, og man trenger ingen formell utdannelse.
  • Siden Doulaskolen ble startet i 2009 har over 100 studenter blitt utdannet.
  • Pris varierer fra doula til doula, men i Oslo-området ligger den på rundt 10 000 kroner. Hva som inngår i prisen varierer også, og kommer an på hvilke tjenester doulaen tilbyr. Typisk er likevel 2-4 møter før fødsel, gjerne et med gravidmassasje, tilstedeværelse under selve fødselen og to barselmøter etterpå.

(Kilder: Norsk Doulaforening, Doulaskolen og Ingrid-Alice Bløtekjær)

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .