Flere føder hjemme

Hjemmefødsel
HJEMME BEST: Kari Befring Bjørnstad fødte to av sine tre barn hjemme. Her med yngstemann Fred. Foto: privat

Stadig flere norske kvinner velger å føde hjemme. For trebarnsmor Kari Befring Bjørnstad (36) er hjemmefødsel luksusversjonen av en fødsel.

– Det passer ikke for alle kvinner å føde hjemme, men det passer heller ikke for alle kvinner å føde på sykehuset. Hovedsakelig ønsker kvinnene som velger hjemmefødsel å føde der de er mest avslappet og trygge, og med en jordmor de kjenner og som kjenner dem, forteller Kristina Jacobsen.

Les også: Flere bruker doula ved fødselen

Hun var ferdig utdannet jordmor i 2008, og har siden den gang vært med på nesten 250 hjemmefødsler. Hun drifter også en jordmorblogg og snapkontoen hjemmefodsel.

les også
– Vil du ha epidural eller aquadural?

– Mange føler seg automatisk mer fri hjemme hos seg selv, og de ønsker å være omringet av mennesker de kjenner. I tillegg ønsker de kun én jordmor å forholde seg til gjennom svangerskapet, fødselen og dagene etterpå. Der kvinner føler seg trygge, føder de også lettest, forteller hun og legger til:

– De har tenkt nøye gjennom hvilke behov de har når de skal føde og valgt det stedet de tenker at disse behovene kan dekkes på best mulig måte. Noen kvinner føder raskt og vil unngå stresset med å reise inn til fødeavdeling, andre har opplevd ting ved tidligere fødsler eller tidligere i livet som gjør at de ønsker å unngå sykehus når de skal føde.

Kristina Jacobsen
Kristina Jacobsen. Foto: privat

Luksus-fødsel

– Det å føde hjemme er ikke en formell del av det offentlige tilbudet. Helsedirektoratet har utarbeidet en Nasjonal faglig retningslinje for hjemmefødsler. Det er kvinnene selv som tar valget om å føde hjemme, og hun kan støttes i det dersom hun og barnet oppfyller visse kriterier. Dette er av hensyn til tryggheten for både mor og barn, sier fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Arne Lindstad.

Skal du føde hjemme, må du altså delvis dekke kostnadene selv. Til tross for dette ser vi en økning i antall hjemmefødsler her i landet. I 2010 var det 105 registrerte hjemmefødsler her til lands, mens det i 2016 var det 163 registrerte hjemmefødsler i Norge.

En av de som har valgt å føde hjemme med Kristina som jordmor, er Kari Befring Bjørnstad (36) fra Lillestrøm. Hun har tre barn, og bare førstemann kom til verden et annet sted enn hjemme.

les også
Bli en yogamamma på 1-2-3

– En av de åpenbare forskjellene på å føde et annet sted enn hjemme er at man må forflytte seg under fødsel. Det var stressende og vondt. Videre må man jo reise hjem dagen etter, på et tidspunkt hvor det skjer veldig mye i kropp og sjel. For meg var det utrolig deilig å kunne ta en dusj på eget bad, krype opp i min egen seng med det lille nurket og pappaen. Der kunne jeg bare være så lenge jeg ville, helt uforstyrret i barselbobla, forteller hun.

Yngstemann, Fred, kom til verden for bare tre måneder siden – på badet hjemme i Lillestrøm.

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

– For meg er det å føde hjemme luksusversjonen av en fødsel. Jeg hadde min egen jordmor gjennom hele svangerskapet, og hun hjalp meg med å forberede meg mentalt på hva som skal skje både før, under og etter fødsel. Det er trygt å vite hvem som kommer når det står på som verst. Jeg kunne konsentrere meg om rier og det å takle smertene, og jeg slapp å stresse ut til sykehuset. For meg var det viktig å få fødselsomsorg med masse ekstraomsorg. Jeg unner meg hjemmefødsel på samme måte som andre unner seg PT eller spa, sier hun.

Hjemmefødsel
ØKNING: Stadig flere velger å føde hjemme. (NB! Personene på bildet er ikke de samme som uttaler seg i saken) Foto: Eva Rose/privat

Karis fem grunner til å føde hjemme:

•             Å få oppfølging spesialtilpasset meg og mine behov. En oppfølging i graviditeten med felles mål om å preppe meg for fødsel.

•             Å vite at Kristina ventet spent på min fødsel i dagene jeg gikk over termin. Jeg, pappaen og jordmor hadde et felles prosjekt: At jeg skulle føde.

•             Å kunne føde på mine premisser i mine omgivelser.

•             Å få støtte og trygghet under fødselen på den måten jordmoren visste jeg trengte fordi hun kjente meg.

•             Å få ros, og se ekte glede og stolthet i øynene på jordmor når gutten vår var født.

 

Kan alle føde hjemme?

les også
Én røyk om dagen dobler risikoen for krybbedød

– Det finnes seleksjonskriterier for gravide som ønsker å føde hjemme. Dette er fordi man så langt det er mulig vil sikre deg mot at uventede komplikasjoner oppstår under eller etter fødsel, forteller jordmor Kristina Jacobsen.

Les også: Slik blir du en god partner på fødestua

For å kunne føde hjemme må disse kriteriene være på plass:

•             Mor skal være frisk og ha et normalt svangerskap

•             Det skal kun være ett barn i magen, som ligger med hodet ned

•             Eventuelle tidligere fødsler mor har hatt skal ha vært normale

•             Fødselen skal skje mellom uke 37 og 42

Dersom noe skulle skje under fødselen, vil den fødende bli overflyttet til fødeavdelingen på sykehuset, forteller Jacobsen. Hun har opplevd at hjemmefødsler har måttet avsluttes på sykehuset.

les også
Barn på vei? Slik unngår du søskensjalusi

– Det vil alltid være noen overflyttinger ved hjemmefødsel, også hos kvinner med lavrisikosvangerskap. I hovedsak er dette førstegangsfødende med lange fødsler og kanskje behov for mer smertelindring enn det vi kan tilby hjemme. Enkelte ganger overflyttes også flergangsfødende der fødselen eller mor/barnets tilstand avviker fra det normale.

Slik foregår en hjemmefødsel

Ved en planlagt hjemmefødsel har man jevnlig kontakt med jordmor som skal være til stede under fødsel, men man har samtidig fødeplass på sykehuset hvor man får utført ultralyd i svangerskapet og nyfødtundersøkelse av barnet et par dager etter fødsel.

– Man trenger ikke handle inn mye utstyr for å føde hjemme, det meste har man allerede i huset. Jordmoren har med seg det hun trenger for fødselen. Når fødselen starter tar den fødende kontakt med jordmor, som kommer så snart det er behov for det, forteller Jacobsen.

Les også: Slik får du en trygg fødsel - på sosiale medier

Under fødselen overvåkes mor og barn, men jordmor holder seg mye i bakgrunnen. 

– Noen har behov for å være mye alene når de føder, mens andre ønsker mer aktiv støtte.

les også
Store forskjeller i navnevalg basert på fylke

Når barnet er født klippes navlesnoren når den er ferdig å pulsere, og jordmor syr eventuelle rifter hos mor. Deretter får de nybakte foreldrene tid og ro til å bli kjent med den nye verdensborgeren og nyte de første timene sammen.

– Jeg rydder opp, fyller ut papirer, påser at mor får mat og drikke og observerer blødning. Barnet veies, måles, får eventuelt K-vitamin, og vi tilrettelegger for amming der det er ønskelig. Jeg blir i fødehuset til familien føler seg trygge på å være alene, og jeg følger opp i dagene etter fødsel, sier Kristina Jacobsen.

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .