Ekstrem svangerskapskvalme: Vurderte å avslutte livet 

BEDRE TIDER: Elisabeth Tønnesen opplevde ekstrem svangerskapskvalme under tre graviditeter. Foto: Sten Dueland

Opptil 90 prosent opplever kvalme under graviditeten. For én prosent er det ekstremt. Firebarnsmor Elisabeth Tønnesen endte opp på sykehus.

Rundt én prosent av alle gravide rammes av ekstrem svangerskapskvalme, også kalt hyperemesis gravidarum

For Elisabeth Tønnesen (32) fra Orre i Rogaland var kvalmen på sitt verste så grusom at hun vurderte å avslutte livet. Hun forteller at det var kjærligheten til barnet i magen som holdt henne oppe.

les også
Flere gravide bruker doula ved fødselen

– Det er noe av det aller verste jeg har opplevd, og jeg vurderte å avslutte livet når ingen råd eller medisiner virket. Kvalmen startet allerede i uke fem da jeg ble gravid for første gang for ti år siden, og jeg kastet opp flere ganger i timen, beretter firebarnsmoren. 

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

Trodde det var normalt

– Jeg hadde hørt så mange si at kvalme er ganske vanlig, så som ung førstegangsfødende tenkte jeg at det jeg gikk gjennom var normalt og noe jeg bare måtte tåle.

Først i ettertid forsto Elisabeth at det ikke hadde vært snakk om vanlig kvalme. Da hun flere år senere gikk gjennom to nye graviditeter, den siste med tvillinger, følte hun seg ganske forberedt på hva hun hadde i vente.

TRE HARDE GRAVIDITETER: Hver gang Elisabeth Tønnesen har vært gravid, har hun vært rammet av tilstanden ekstrem svangerskapskvalme. Her er hun sammen med ektemannen Stian Tønnesen og døtrene Linnea, Nora og Victoria. Elisabeth har også sønnen Sebastian, som ikke var tilstede da bildene ble tatt. Foto: Sten Dueland

– Også disse gangene kom kvalmen raskt. Jeg var stort sett sengeliggende, sov lite om nettene, klarte ikke å få i meg stort med mat og raste ned i vekt. Jeg er sta som person og ville helst klare meg selv, men innså til slutt at jeg trengte helsehjelp, sier hun, og legger til:

– Det var rett og slett grusomt, og kan knapt beskrives. Jeg var fullstendig på bunn både fysisk og psykisk.

Les også: Barn på vei? Slik unngår du søskensjalusi

Nesten alle gravide opplever kvalme

Gro Vatne Brean. Foto: Privat

Gro Vatne Brean er psykologspesialist ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP Øst og Sør), og har gjennom sin praksis møtt mange kvinner som har opplevd ekstrem svangerskapskvalme.

– 80–90 prosent av alle gravide er i større eller mindre grad plaget av kvalme og brekninger i løpet av svangerskapet, men for noen få vil kvalmen være vedvarende og ekstrem.

les også
Samlet 46 utrolige fødehistorier

Ifølge Brean vet man ikke sikkert hvorfor noen strever mer med kvalme. En mulig forklaring kan være at noen kvinner har økt følsomhet for en forhøyelse av hormonet HCG som produseres i morkaken, og dermed reagerer på dette.

– Det ser også ut til at kvinner som har en mor eller søster som har hatt ekstrem svangerskapskvalme, selv er mer utsatt.

Les også: Spontanabort – den stille sorgen

Innlagt på sykehus

Av fastlegen fikk Elisabeth Tønnesen resept på kvalmestillende medikamenter, men opplevde at disse ikke hadde noen virkning. Heller ikke rådene om å spise lite og ofte fungerte.

les også
Slik takler du fødselsangst

– Om jeg drakk to små slurker med vann, kom det dobbelte opp igjen. Tablettene jeg fikk beskjed om å ta skulle svelges hele, og jeg måtte forsøke å holde oppkasten inne i 20 minutter. Det viste seg jo å være helt umulig å gjennomføre.

HOLDT OPPE AV BARNA: – Jeg var fullstendig på bunn både fysisk og psykisk, og følte at livskvaliteten var borte, sier Elisabeth Tønnesen, som forteller at det var tanken på barna som holdt henne oppe under hver graviditet. Foto: Sten Dueland

Til slutt endte hun opp på sykehuset, totalt utmattet og dehydrert. Det føltes som en stor lettelse å få ligge i en sykehusseng omgitt av leger og sykepleiere som gjorde sitt ytterste for at hun og den lille i magen skulle ha det bra.

les også
Tvillingpermisjonen utvides fra sommeren

– De var helt fantastiske, og jeg kan ikke få fullrost dem nok. Det ble lange sykehusopphold, men med god pleie, hvile og intravenøs mat og væske, kom jeg meg litt etter litt. Fysisk gjorde kvalmen at jeg mistet masse muskelmasse, så jeg har brukt tid på gradvis å bygge meg opp igjen.

At alle de fire barna er friske og raske, gjør at Elisabeth i dag sjelden tenker over hva hun gjennomgikk.

– Jeg føler en enorm takknemlighet over å få være mamma til fire.

Les også: Dette kommer ikke barnet til å huske

En enorm påkjenning

SER FREMOVER: At alle barna hennes er friske og raske, gjør at Elisabeth i dag sjelden tenker over hva hun gjennomgikk. – Jeg føler en enorm takknemlighet over å få være mamma til fire. Foto: Sten Dueland

– Mannen min får nok veldig liten sympati fra meg når han klager over å ha kastet opp et par ganger under en runde med omgangssyke. Da får han høre hva det virkelig vil si å være kvalm, sier Elisabeth Tønnesen med glimt i øyet. 

les også
– Flaks at ikke liv har gått tapt

Men det å være ekstremt kvalm over tid er krevende både fysisk og psykisk. Kvalmen gir en sykdomsfølelse i kroppen, og påvirker utvilsomt mors liv. Likevel varierer det stort hvordan den enkelte opplever og takler dette.

– Hvem en mor er som person, hvilke tidligere erfaringer hun har med kvalme og kanskje også annen sykdom, hennes tanker og forestillinger om babyen i magen og hennes relasjon til sin partner, vil kunne påvirke opplevelsen av å være ekstremt kvalm over lang tid, påpeker Gro Vatne Brean

Psykologspesialisten understreker at det er veldig viktig at de som står nær mødre som sliter med dette, møter henne med aksept og forståelse.

– Det gjelder også for helsepersonell i møte med den gravide.

les også
Vitamintilskudd til gravide kan gi barn bedre IQ

Gjennom sin kliniske erfaring opplever Brean at enkelte nesten umiddelbart etter fødsel glemmer kvalmen og hva de har vært igjennom, mens andre i større grad strever med å akseptere det de har opplevd.

– Man kan jo også lure på om ekstrem kvalme påvirker relasjonen til babyen etterpå, men dette vet vi i dag altfor lite om. Det vi vet er at mors strev under svangerskapet noen ganger kan føre til utfordringer etter fødsel, andre ganger ikke. 

Les også: 13 ritualer som knytter deg nærmere barna

Råd ved ekstrem svangerskapskvalme

* Ekstrem svangerskapskvalme skal tas på alvor, og bør følges opp av lege. Det er viktig å utelukke at det er andre faktorer som forårsaker kvalmen. Videre må man vurdere både mors vekttap, fosterets vekst og tegn på eventuell dehydrering.

* For de fleste vil kvalmen minke utover i svangerskapet, men rundt fem prosent opplever at den ekstreme kvalmen vedvarer helt frem til fødsel.

* For å avhjelpe kvalmen, kan det hjelpe å gjøre noen kostholdsendringer, og ikke minst sørge for å unngå det som utløser sterk kvalme.

* Noen kvinner kan ha god nytte av kvalmestillende midler, selv om man generelt skal være forsiktig med bruk av medikamenter under svangerskap. Rådfør deg derfor først med lege.

* Noen kvinner tar til seg så lite næring at det vil være nødvendig med intravenøs væsketilførsel.

* Ikke vær redd for å søke råd og støtte hos jordmor, fastlege eller annet helsepersonell.

* Vit at den lille i magen som regel tar til seg den næring som behøves.

les også
Vil navnet på Harry og Meghans baby påvirke navnetoppen i Norge?

* Husk: Dette er ikke din skyld, legg bort tanken om at du skal være flink. Det handler om å leve med kvalmen på best mulig måte, og vite at det tross alt vil gå over.
Kilde: Gro Vatne Brean, psykologspesialist ved RBUP Øst og Sør

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .