Barn på vei? Slik unngår du søskensjalusi

Barn på vei
Foto: Shutterstock/Scanpix

Det er spesielt én ting du kan gjøre for å lette situasjonen for alle parter.

Du er gravid, og både du og partneren din gleder dere til den nye babyen kommer. Men hvordan vil vordende storesøsken reagere? Hvordan skal man fortelle dem om babynyheten? Blir de sjalu?

Kanskje er det fort gjort å overtenke hele situasjonen. Men det er spesielt én ting man kan gjøre for at situasjonen blir mye lettere for alle parter.

Inkluder barna i det som skal skje

les også
Dette kan du pakke - og droppe - i fødebagen

– Noe av det aller viktigste du gjør når det er ventet en ny baby er å inkludere, forteller Anette Forsén Bache i Foreldrecoachen. Hun har lang erfaring med å bistå familier, barn og ungdom som både coach og samtalepartner.

Hun legger til at det også er svært viktig å inkludere barna hele veien – altså i god tid før babyen kommer.

Snakk med barna om babyen som nå ligger inne i magen, og fortell dem at babyen snart kommer ut. La gjerne barna legge hodet på den gravide magen og spør hva han eller hun hører, tenker og føler. Det er også fint å la barna si god morgen og natta til babyen i magen, forteller hun.

Et lite tips kan for eksempel være å la barna være med på innredning og innkjøp av utstyr til babyen. Et annet kan være å la dem kjøpe en liten gave til babyen, det er konkret og enkelt for et barn å forstå.

– Vær oppmerksom på spørsmål og følelser til barnet i denne perioden. Det er viktig at barnet skal føle seg stolt over å være storebror eller storesøster uten at babyen skal føles som en trussel, forteller Forsén Bache.

Barn forstår mye mer enn man tror

les også
– Flaks at ikke liv har gått tapt

– Hvis barn holdes utenfor og føler seg ekskludert kan dette få negative følger for søskenforholdet. Det er viktig å huske at barn ofte skjønner mer enn man tror. Derfor er det så utrolig viktig å inkludere, sier hun.

Dette gjelder også om du ikke er helt i form under svangerskapet.

– Hvis mor føler seg kvalm og har utfordringer med mat, forklar dette til barnet på en udramatisk måte. Fortell barnet at graviditeten gjør deg litt kvalm, men at det snart går over. Bruk gjerne litt humor, forteller Forsén Bache.

Gode erfaringer

Noen som har erfaring på dette området er familien Møller Antonsen på Birkeland i Aust-Agder. Stine og Mathias har barna Natalija (7), Oliver (3) og Anabelle (snart 1 år), og nå er baby nummer fire på vei.

 – Vårt beste tips for å unngå søskensjalusi er å inkludere, inkludere og inkludere! La dem få være med og ta del i babyen. Jeg tror også det er viktig at barna fortsatt føler seg sett, og at de føler de fortsatt kan ha egentid med mamma og pappa uten alt babymaset, forteller mamma Stine.

FORBEREDER BARNA: Familien Møller Antonsen er bevisste på å inkludere de tre eldste barna i graviditeten. Foto: privat

Eldstemann Natalija (7) har vært der når alle de nye babyene har kommet, og hun fikk en liten reaksjon da lille Anabelle ble født i fjor.

les også
- Fødsel er litt tabu

– Da Anabelle kom til verden som nummer tre i søskenflokken trodde vi at det var Oliver som ville være mest sjalu, siden han ikke helt hadde forstått at jeg hadde en baby i magen. Men han brydde seg svært lite om den lille babyen som plutselig skulle bo hos oss. Så det kom som et stort sjokk da det var den eldste som ble mest sjalu og trengte mammaen sin mer enn noen gang. Men samtidig var hun en veldig stolt storesøster, og det var absolutt ingen andre som skulle få se eller holde babyen før hun sjekket at de holdt henne riktig, og at lillesøster hadde det bra.

Lett å «glemme» de eldste

Stine mener det fort kan være lett å glemme de eldre barna når en liten baby stjeler all oppmerksomheten.

les også
Vil ha bedre oppfølging etter fødsel

– Derfor har vi prøvd å være flinke til å opprettholde de eldre barnas aktiviteter. Det er ikke så mye som skal til, bare det å sette seg ned å spille spill, leke eller gå en tur er godt nok for de små.

Forsén Bache forteller at alle barn har søskensjalusi, men at graden varierer fra barn til barn.

 – Et barn som har sluttet med bleie kan ønske å ha på bleie igjen fordi hun ser at babyen får egentid når det skiftes bleie. Barn kan også våkne om natten fordi de hører lyder fra den lille, og da ønsker også de oppmerksomhet på natten. Det meste av søskensjalusien grunner i oppmerksomhet, eller mangel på den. Ved å være bevisst på dette kan det bli mindre sjalusi.

Hun legger til at det er viktig å fortelle gjester om dette, slik at venner og familie også viser de andre barna oppmerksomhet.

les også
Én røyk om dagen dobler risikoen for krybbedød

– Tenk selv – et barn blir født og er den første babyen i familien. Masse oppmerksomhet og alltid i fokus, og så plutselig kommer det en ny baby som stjeler mamma og pappas oppmerksomhet, og kanskje også besteforeldre og andres oppmerksomhet. Da er det helt naturlig å reagere, forteller hun.

Søskensjalusi
SNART STORESØSKEN: Anabelle, Natalija og Oliver får snart en ny lekekamerat. Foto: privat

Dramatisk historie

les også
– Vil du ha epidural eller aquadural?

Mamma Stine forteller at Natalija, som da var fire år gammel, gledet seg stort til å bli storesøster for første gang i 2014, men at hun fikk en litt dramatisk opplevelse med mamma og lillebror Oliver.

– Lille Oliver ble født 9 uker for tidlig, og jeg måtte bli på sykehuset med ham i fire uker. Dette gjorde opplevelsen ganske skremmende for henne, forteller Stine.

Heldigvis gikk alt bra. Men opplevelsen gjorde at inkluderingen ble ekstra viktig da Stine ble gravid igjen i 2016.

les også
55.100 barn født i Norge i fjor – 1.500 færre enn året før

 – Dette gjorde hele opplevelsen med babyer ganske skremmende for henne. Så da jeg ble gravid igjen med lillesøster Anabelle var hun veldig redd for at det samme skulle skje igjen. Men vi hadde gode samtaler med henne underveis og hun fikk ta del i mye, så det hjalp.

Hun forteller også at eldstedatteren ble veldig glade da hun fikk vite om den nye babyen.

– Jeg ønsket å fortelle henne det på tomannshånd, og jeg tok henne med meg ut for å handle litt og fortalte det på vei hjem i bilen. Hun ble veldig glad, men skrekken sitter fortsatt litt i fra da storebror ble født, så hun har nok litt blandede følelser.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .