Anbefaler gravide å skrive fødebrev

Fødebrev
ØNSKEBREV: Linda Antonsen skrev fødebrev før begge sine fødsler etter anbefaling fra sykehus og jordmor. Her med sønnen Kasper (4 mnd). Foto: Jeanette Bækkevold/VG

Å sette ord på tanker og ønsker kan gi den fødende trygghet og følelse av kontroll, sier eksperten. Men ikke la det gå prestisje i å følge egen plan.

– Et fødebrev kan hjelpe den vordende mammaen til å forberede seg både mentalt og fysisk til fødselen. Slik kan man, eventuelt også sammen med sin partner, bli mer bevisst på hva man ønsker, gleder seg til og gruer seg til, og hvorfor, sier psykolog og spesialrådgiver Gro Vatne Brean. 

Les også: Slik blir du en god partner på fødestua

les også
Spontanabort – den stille sorgen

Å uttrykke hva man er redd for i et fødebrev kan være viktig for å takle angst og redsel før fødselen, forklarer Brean. Men et fødebrev er bare et ønskebrev. Breans erfaring er at sykehuset vil legge til rette for at fødebrevet skal respekteres, men at det av og til kan skje uforutsette ting. 

Gro Vatne Brean
Gro Vatne Brean. Foto: privat
– Det viktigste er at mor og barn er trygge i enhver situasjon under fødselen. Dette kan noen ganger gå på bekostning av mors ønsker på forhånd. Om barnet må ut raskt for å overleve, må mors ønsker om naturlig fødsel overprøves. Dersom fødselen trekker ut, kan det hende at det er nødvendig med mer medisinske prosedyrer og undersøkelser enn det mor ønsker, sier hun.

God kommunikasjon

Det kan også hende at mor overveldes av egne følelser eller smertereaksjoner og dermed vil endre på ønskene sine. Da er det viktig at det ikke går prestisje i å måtte følge egen plan.

Les også: Flere bruker doula under fødsel

Linda Antonsen (32) bor på Strømmen sammen med ektemannen Ståle (33) og barna Melissa (4,5 år) og Kasper (4 mnd.). Hun skrev fødebrev før begge fødslene, etter anbefaling fra både jordmor og sykehuset. 

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Linda Antonsen fødebrev
FORBEREDT: Linda Antonsen skrev fødebrev før lille Kasper ble født. Foto: Jeanette Bækkevold/VG

Det var viktig for Linda å få en så naturlig fødsel som mulig. I brevet, som ble skrevet fire uker før termin, la hun vekt på at hun ønsket fred og ro til å konsentrere seg om oppgaven, samt at mannen kunne svare på de fleste spørsmål om det skulle være noe jordmor lurte på.

– Jeg ønsket at pappaen skulle få filme under begge fødslene, og det var heldigvis ikke noe problem. Ved siste fødsel hadde jeg et sterkt ønske om vannfødsel og selv å kunne ta imot babyen. Det ble dessverre ikke slik siden fødselen gikk veldig raskt, babyen ble stresset og måtte overvåkes mens den lå i magen. Dette gjorde det umulig å ligge i et badekar, sier Antonsen.

Tobarnsmoren anbefaler andre gravide å skrive et fødebrev fordi alt som skjer, både fysisk og psykisk, under en fødsel, kan gjøre det vanskelig å tenke helt klart.

– Man må likevel huske på at det ikke er mulig å planlegge en fødsel, så ikke bli skuffet om ikke alt blir som du på forhånd har tenkt, sier Linda.

Fødsel fødebrev
Linda Antonsen. Foto: privat

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

Positiv til fødebrev

Marian Eggen er avdelingsjordmor på Fødestua, Sykehuset Innlandet HF, Tynset. Hun er svært positiv til at den gravide skriver et fødebrev dersom hun har tanker og ønsker til fødselen.

les også
- Fødsel er litt tabu

– Vi opplever at både førstegangs- og flergangsfødende skriver slike brev. Den førstegangsfødende kanskje fordi hun ikke helt vet hva hun går til, og den flergangsfødende kanskje på grunn av opplevelser under forrige fødsel.

Hun påpeker at hele jordmorjobben går ut på å skape trygghet og tillit slik at den fødende kan bruke alle krefter på å føde, fremfor å bruke kreftene på å være redd og usikker. 

– Husk at et fødebrev på ingen måte trenger å være en skjønnlitterær epistel. Bare skriv akkurat det som faller deg inn, og vit at ingen spørsmål, tanker eller ønsker er dumme. Det letter arbeidet både for den gravide og for jordmor når vi vet hvor skoen trykker, sier Eggen.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .