Verdens prematurdag: Derfor er den viktig

PREMATURBARN: Mamma Camilla Dyrøy Toft sammen med Sofie og Petter, som begge ble født mange uker før termin. Foto: Marit Hommedal
– Jeg vet vi har vært heldige, sier Camilla Dyrøy Toft, mor til to for tidlig fødte barn. I dag markeres Verdens Prematurdag over hele kloden.

På Sotra, ei øy utenfor Bergen, møter vi Camilla Dyrøy Toft (37), mannen Halvard (36) og barna Sofie (12), Petter (5) og Malvin (7 måneder). De to eldste kom til verden mange uker før termin.

Veide under 1600 gram
– På grunn av alvorlig svangerskapsforgiftning ble Sofie tatt ut med keisersnitt i uke 33. Med sine knappe 1600 gram var hun så liten, men i mine øyne helt perfekt. Det var en ubeskrivelig følelse da hun ble lagt på brystet mitt for første gang, forteller Camilla.

Sofie viste seg å være sterk. Etter et nesten fire ukers opphold på nyfødtintensivavdelingen, hvor hun trengte litt pustehjelp og slet med spising, fikk hun komme hjem. Da Camilla på nytt ble gravid, forberedte legene henne på at det var stor sannsynlighet for at hun kom til å føde prematurt også denne gangen.

Prematur baby
PREMATUR: Petter, 3 uker gammel. Foto: privat

– Jeg fikk tett oppfølging og følte meg godt ivaretatt. Babyen var liten på alle svangerskapskontrollene, men i uke 34 oppdaget de at han ikke vokste som han skulle, og jeg ble nok en gang gjort klar for operasjon. Petter veide 1910 gram da han ble født, og var knapt større enn storesøsteren, sier Camilla, og legger smilende til:

– For meg føltes det helt normalt med en liten baby, siden det var dette jeg var vant til. Jeg husker at jeg så på de terminfødte babyene og tenkte at de var unormalt store.

Les også: Dette vil barna dine huske deg for

Dramatisk
Selv om fødselen gikk bra og babyen skrek idet han kom ut, ble minuttene som fulgte ganske dramatiske for den nybakte mammaen.

– Plutselig kom det ikke en lyd, og jeg kjente på en sterk redsel. Mens jeg ble trillet over til barselavdelingen, måtte Petter legges inn på barneklinikken. Jeg hadde trodd at han skulle få være hos meg hele tiden, siden dette var noe legene hadde forespeilet meg, og jeg var derfor ikke forberedt på det som skjedde.

Det viste seg at den lille trengte litt pustehjelp i starten.

– En sen kveld, to døgn etter fødsel, ringte de fra nyfødtintensivavdelingen. Jeg fikk vite at Petter hadde fått en infeksjon, og at han måtte legges i respirator.

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

Camilla forteller at dette gjorde henne livredd. Det eneste hun ville var å holde gutten sin.

– Jeg fikk ikke være til stede ved intubasjon av respirator, og jeg opplevde hele situasjonen som veldig skremmende. Da jeg endelig fikk komme inn i rommet, forsikret både leger og sykepleiere meg om at Petter nå fikk slappe av og at han var i de tryggeste hender.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale