Uventet comeback for familiespillene

GJØR COMEBACK: De tradisjonelle, analoge spillene er langt fra på vei mot en stille død, slik man kanskje kunne tro i vår digitale tidsalder. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Salget av tradisjonelle spill øker, og mest blant unge, som nylig ble ansett for å være en «tapt generasjon». – En sunn og viktig motreaksjon, sier IQ-guru og spillentusiast.

– Brettspill og andre tradisjonelle, analoge spill har hatt en veldig sterk utvikling over flere år nå. De tradisjonelle spillene har gjort et ordentlig comeback etter at de en tid var marginalisert til en gammeldags aktivitet forbeholdt hytta. I dag spilles tradisjonelle spill i mye flere sammenhenger, og alle aldersgrupper spiller, sier Steinar Storløkken, kategorisjef for spill i bokhandlerkjeden Norli.

SUNT OG VIKTIG: – Vi får en helt annen mental og sosial trening når vi er sammen fysisk mens vi spiller, sier forfatter og lidenskapelig spillforkjemper Anne Lene Johnsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

«Tapt generasjon» vender tilbake
Storløkken har spesielt bitt seg merke i at unge folk i tenårene og 20-30-årene plutselig har begynt å spille mye igjen:

– Det var dem som for en del år siden i så stor grad sluttet å spille tradisjonelle spill at man i bransjen omtalte denne generasjonen – som vokste opp med dataspill – som «en tapt generasjon» med tanke på de tradisjonelle spillene. Men nå har mange av disse blitt voksne, fått familie og begynt å spille denne typen spill igjen, sier Storløkken.

Les også: Når hverdagen blir et eventyr

– Digitale spill kan være vel og bra, men når man spiller digitalt, mister man veldig mange av de elementene man får i et fellesskap. Vi får en helt annen mental og sosial trening når vi er sammen fysisk mens vi spiller. Derfor er dette en veldig gledelig utvikling, sier Anne Lene Johnsen.

Hun er forfatter av flere hjernetrimbøker, omtales gjerne som «IQ-guru» og er i tillegg en ivrig spillentusiast. Nylig slapp hun boken «Alt står på spill», som hun håper skal inspirere leserne til å være mer sammen rundt spillbordet, det være seg terning- kort- eller brettspill. Hun er også medforfatter av den mye omtalte suksessboken «Hvordan fatte matte»

SPILLENTUSIAST OG FORFATTER: Anne Lene Johnsen. Foto: Marthe Reienes / VG

– Det ligger mye mental helse i det å være sammen i levende live, og å spille sammen gir en god og hyggelig ramme for det, i tillegg til at det er bra for hjernen og byr på masse læring, fastslår Johnsen.

Les også: Dette vil barna dine huske deg for

Dobler omsetningen
Vennerød

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale