Ufrivillig barnløs: – Dårlig sædkvalitet et tabu

VIL HA BARN: Ole Martin Sætnan og kona Thora opplevde at det tæret på psykisk å finne ut at de ikke kunne få barn på vanlig måte. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Ole Martin Sætnan fikk beskjed om at han ikke kunne få barn på vanlig måte. – Jeg følte meg ikke som en mann, sier han.

«Hvordan kan hun elske meg?»

Det spørsmålet stilte Ole Martin Sætnan (26) seg i fjor. Han hadde fått beskjed om at sædkvaliteten var så dårlig at det var liten sannsynlighet for at han og kona Thora (24) kunne få barn på vanlig måte.

– Jeg følte at jeg hadde ødelagt alt, og tenkte at vi måtte skilles. JEG skulle jo ikke være et hinder for henne. Det var beintøft, sier Ole Martin.

Halvannet år med prøving
Det har gått et år siden den tøffeste tiden i parets forhold veltet inn over dem på seinsommeren 2016. Paret har vært sammen siden 2014 og bor på Hell litt nord for Trondheim. De møtte hverandre på Trondheims-restauranten der Ole Martin er kjøkkensjef og Thora er servitør. Ikke som et «kjærlighet ved første blikk»-opplegg, men som en gradvis prosess.

– Venninnene dine visste at du var forelsket i meg lenge før du visste det selv, smiler Ole Martin.

For tre år siden flyttet de sammen, og en stund etterpå sluttet Thora på p-pillen.

– Vi tenkte det kunne gå sin gang. Holdningen var at det skjer hvis det skjer. Etter seks måneder uten graviditet begynte jeg å tenke at noe kunne være galt, sier Thora.

STYRKET FORHOLDET: Thora og Ole Martin Sætnan opplever at prosessen de har gått gjennom har gjort dem sterkere som par. Nå står de frem om sin ufrivillige barnløshet i håp om å bryte ned tabuet de føler knytter seg til mannlig infertilitet. Foto: Privat

– Vi prøvde å si til oss selv at det var normalt at graviditet lar vente på seg. Men da det hadde gått halvannet år, tok vi kontakt med legen for utredning, sier Ole Martin.

Holdt det for seg selv
Thoras prøver og undersøkelser, som ble gjort først, viste at alt var i orden. Ole Martin måtte deretter inn til en kontroll som ikke ga paret det ønskede resultatet.

– Det å få beskjed om at jeg hadde nedsatt sædkvalitet, at jeg nærmest var steril, gjorde at jeg følte at jeg ikke var en mann med stor M. Man blir jo oppdratt til at det å bli far er en del av det å være mann. Så dette holdt jeg mest for meg selv. Det var kun noen få i den nærmeste kretsen som visste det, sier Ole Martin.

Blogg: Blir man lykkeligere av å ha barn?

Et tabu
Ifølge Norsk helseinformatikk sliter 15 prosent av norske par med å bli gravide. I en tredel av tilfellene skyldes det mannens sædkvalitet. Det betyr at ganske mange norske menn har nedsatt fruktbarhet.

– Det er mange som sliter med det samme som jeg. Likevel snakkes

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale