Test av vognposer

Vognpose best i test
Foto: Babytesterne
En god vognpose holder barnet varmt og godt i vognen. Det finnes mange ulike varianter, og vi har testet 10 av dem.

Hvilken vognpose er best i test?

Slik har vi testet:

Posene er testet i bagdelen på vognen og i sittedelen/ sportsdelen på tre ulike vogner. De er testet i bagdelen til Stokke Trailz og Emmaljunga Edge (som er store) i tillegg til bagdelen til Mountain Buggy duovogn (som er veldig liten). Vognposene er sovet i og trillet i til barnehagen og på tur. Noen har fått være med ut i vått vær og de andre har fått prøve seg på liksomregn fra spruteflaske hjemme på badet. De fleste posene klarer seg fint med litt regn/ snø, men ingen unntatt Voksi Active tåler veldig vått vær. Helt vanntette poser gir gjerne klamme barn, og de fleste bruker uansett regntrekk på våte dager. Alle posene i testen kan vaskes.

Alt 1 Vognposer i to vogner.JPG

Vognpose best i test
Foto: Babytesterne

Vognposene er testet på bakgrunn av følgende kriterier:

•             Holder barnet seg varmt?

•             Er posen tett nok rundt hode og mage?

•             Hvor vanntett er posen?

•             Blir barnet klamt i posen?

•             Hvor er selehullene plassert?

•             Er det god nok plass til posen i bagdelen?

•             Sitter posen godt i sportsdelen?

•             Ekstraeffekter som refleks, åpning i bunnen og lignende

•             Hvor lenge kan posen brukes?

•             Pris

•             Bærekraft/ miljøhensyn/ dyrevelferd

Den overordnede konklusjonen er at det finnes en pose for ethvert behov og at mammaer har ulike behov når det kommer til vognpose. 

Testen vil oppdateres dersom noen av posene viser seg å endre kvalitet og funksjon.

Les også: Test av skallbukser

Vinter & Bloom mini dots

Dette er en prikkete, rimelig og fin pose med fuskepels. Den ligger fint i bagdelen, men er ikke så medgjørlig i sportsdelen. Den sitter for eksempel dårlig rundt magen på barnet som gjør at vind og vær blåser inn. Den kan heller ikke snurpes så mye rundt hodet. Posen kjennes litt tett ut i fyllet, antageligvis fordi den er fylt med polyester i stedet for dun. Posen har fleece inni som verken er fint eller praktisk ettersom smitt og smule fort fester seg. Posen har glidelås på sidene og kan åpnes nede, men det nederste stykket kan ikke fjernes eller vippes ned, så de skitne bena vil fremdeles bli stående oppi posen. Vi liker at selehullene i ryggen har borrelås, det er lett å træ selen gjennom og justere den. Vinter & Bloom OEKO-TEX® sertifisert med Standard 100 klasse 1 og bruker fuskepels - det liker vi. Posen er lett å vaske og tørker fort uten å klumpe. Dette er kanskje en pose som fungerer helt ok på trilletur i et litt mildere København, men den er ikke noe for de skiftende årstidene i Norge.

Vinter and bloom .JPG

Vinter and bloom vognpose
Foto: Babytesterne

Makslengde: 100 cm- det finnes ikke forlengerdel.

Pluss: Morsomme prikker

Minus: Slipper inn for mye kaldt vær

Veiledende pris: 1098,-

Karakter: 5 av 10

Les også: Derfor bør du snakke mye til babyen din

Elodie Details

Dette er en fin og fluffy pose som fremstår som god kvalitet. Denne posen sitter bedre rundt kroppen enn Vinter & Bloom, men ikke like bra som for eksempel Voksi City. Den er fylt med polyester, som er bra for endene og allergikerne, men som varmer litt dårligere. Posen har fleece-fôr som vi ikke er veldig begeistret for. Derimot liker vi godt at du kan brette ned fronten med trykkknapp og at den har en lomme bak så du kan feste posen bak over vognen (på noen vogner) så posen ikke sklir ned. Den har ikke anti-skli på undersiden, så om du har en vogn der lommefestet ikke fungerer, så sklir posen en del. Glidelåsen er på siden, praktisk dersom du ønsker å ta av hele overdelen hvis barnet er varmt. Posen er enkel å vaske og tørker fint uten å klumpe. Den kan dessverre ikke åpnes nede ved bena, og den har ingen refleks. Posen er ikke OEKO-TEX® sertifisert og vi vet ikke om noen spesifikke miljømessige eller bærekraftige tiltak, men de bruker Bionic Finish for å gjøre posen vannavstøtende.

Elodie details.JPG

Elodie vognpose
Foto: Babytesterne

Makslengde: 110 cm- kommer ikke med forlengerdel

Pluss: Uten dun

Minus: Kan ikke åpnes i bunnen

Pris: 1999,-

Karakter: 6 av 10

 

Stokke

Dette er en veldig luftig og myk dunpose som vi får lyst til å legge oss rett oppi selv. Den har ikke ull i ryggen og bør nok derfor brukes med skinn i bunnen av vognen på de kaldeste dagene. Posen ligger godt i begge bagdelene og er fin og tett rundt hodet når vi snurper den. I sportsdelen er den litt verre. Posen har ikke glidelås, men et bretteknappesystem som gjør at den er vanskelig å få til å sitte godt i sportsdelen på vognen når barnet sitter oppreist. Den har heller ikke noen antiskli bak for å hindre posen fra å skli nedover. Selene er veldig enkle å justere fordi ryggen på posen har borrelåsfeste. Posen kan ikke forlenges og føles allerede litt knapp for en baby på 10 måneder. Den kan åpnes nede, så du slipper å ha skitne sko inni posen, men det blir det fort mye krøll med posedelen som henger ned og slenger. Posen har ikke refleks. Dette er en fin pose å bruke i bagdelen, men ikke en innertier i sportsdelen på vognen. Stokke har en fotpose som kan kjøpes til 999,- om man går for å bytte pose underveis. Stokke får pluss for fokus på dyrevelferd og at dunen ikke plukkes fra levende dyr.

Stokke.JPG

Stokke vognpose
Foto: Babytesterne

Makslengde: 71 cm- det finnes ikke forlengerdel.

Pluss: Myk, varm og ganske rimelig

Minus: Kort og upraktisk i sportsdelen

Veilendende pris: 1599,-

Karakter: 6 av 10

Les også: Test av matbokser

Nordlys vognpose dun

Nordlys er en fin og kompakt pose. Vi liker godt formen, den er passe stor og passe bred. Den er fylt med dun, men har ingen isolerende ull i ryggen. Vognposen ligger godt i de store bagdelene og i sportsdelen på vognene, men blir for stor og stiv for den minste bagdelen. Den har anti-skli bak, og selehullene er greit plassert. Posen kan snurpes fint rundt barnets hode, og den sitter godt rundt barnets kropp i sportsdelen. Det hvite bomullsfôret inni er mykt og fint, men blir skittent før du rekker å snu deg. Posen kan åpnes i bunnen for skitne sko. Den har glidelås foran som gjør det mye lettere å lukke og åpne posen uten å måtte bekjempe klær og ting som tyter ut på sidene. Den går fint å vaske og tørke. Posen er sertifisert med OEKO-TEX® Standard 100, klasse 1.

Nordlys.JPG

Nordlys vognpose
Foto: Babytesterne

Makslengde med forlengerdel som følger med: 127 cm.

Pluss: Fin i formen

Minus: Hvitt fôr og litt stiv.

Veiledende pris: 1995,-

Karakter: 6 av 10

 

Reflex

Denne vognposen likte vi godt ved første øyekast. Den virker akkurat passe stor, har behagelig stoff utenpå og inni og kan forlenges og åpnes i bunnen så man slipper skitne barnehagesko inni posen på vei hjem. Den passer godt i liten og stor bagdel og i sportsdelen. Vognposen er fylt med dun, men føles klumpete fordi det er litt ujevnt plassert. Den har også ull i bunnen som er fint og isolerende. Som på mange av de andre posene er hullene til selene plassert litt for langt ut til midjebelte og litt for langt opp til skulderselene. Stoffet inni posen er supermykt i babyfløyel av bomull. Glidelåsen er plassert i midten, og langs glidelåskanten er det refleks. Den tåler vann fint, men bør som de fleste andre være under regntrekk om det pøser. Alle delene i posen har OEKO-TEX sertifisering standard 100 klasse 1, og Reflex oppgir egne retningslinjer for å ivareta dyrenes velferd med tanke på både ull- ogdunproduksjon.

Reflex.JPG

Reflex vognpose
Foto: Babytesterne

Makslengde med forlengerdel som følger med: 125 cm.

Pluss: Fin størrelse og veldig myk inni

Minus: Litt klumpete fyll

Pris: 1999,-

Karakter: 7 av 10

Bugaboo High Performance vognpose

Dette er en pose som så å si kun passer til en Bugaboo-vogn med sportsdel. Vi har derfor valgt å gi den karakter basert på bruk i Bugaboo-vogn, for i våre andre testvogner fungerer den dårlig. Vognposen har mange smarte små finesser. Du kan for eksempel bytte topplaget slik at det kan være polyester om sommeren og dun om vinteren. Den har skittensko-beskyttelse i bunnen av posen som du lett kan tørke av, og du kan snurpe den i front for at den skal sitte godt rundt kroppen på barnet. Lurt når det blåser litt ekstra. I tillegg har den en lomme bak som man fester over kanten på vognen så posen ikke sklir ned. Forstykket kan brettes ned et stykke og festes med trykknapp. Glidelåsen er på siden, så du kan ta av overdelen og bruke underdelen som setefôr. Det eneste denne posen mangler er en refleks. Vi er også litt usikre på om den vil holde barnet varmt på de kaldeste dagene ettersom fyllet i ryggen er polyester og dundelen ikke er veldig tykk. Vi finner ikke noe informasjon om OEKO-TEX® Standard eller om miljø, bærekraft eller dyrevelferd med tanke på dunen i posen.

Bugaboo.JPG

Bugaboo vognpose
Foto: Babytesterne

Makslengde: 95 cm, ingen forlengerdel.

Pluss: Passer perfekt i en Bugaboo-vogn

Minus: Litt tynn

Veiledende pris: 1930,-

Karakter: 7 av 10 (forutsatt at den brukes i Bugaboo-vogn med sportsdel)

Les også: Derfor er trassalderen et positivt tegn

Voksi Urban

Dette er en populær og solid vognpose. Den har ull i bunn og dun jevnt fordelt i fyllet. Ull og dun er en god kombo for jevn, god varme. Posen er ganske bred, den ligger fint i den store bagdelen, men blir for klumpete og bred for den lille. I sportsdelen ligger den fint med anti-skli bak som holder den på plass. Også her er hullene til selen rundt midjen sånn halvveis plassert, men det overlever vi. Når posen er åpen nede sitter den nederste delen fast, så man slipper å være redd for å legge den igjen et sted. Ulempen er at klaffen fort blir ganske skitten selv om posen er åpen. Posen kan snurpes i toppen og blir sånn passe lun. I bagdelen på vognen hjelper vognen til å lune, men i sportsdel kan det bli litt surt rundt ørene på de kaldeste dagene. Den sitter fint rundt kroppen til barnet. Vi liker at fôret er av bomull, men det er litt irriterende at det suger til seg støv og lo. Posen har glidelås på siden og fin refleks. Forlenger er fint når barnet vokser. Posen er sertifisert med OEKO-TEX® Standard 100, klasse 1 og Voksi oppgir egne retningslinjer for å ivareta dyrenes velferd med tanke på både ull- og dunproduksjon.

Voksi Urban.JPG

Voksi Urban vognpose
Foto: Babytesterne

Makslengde med forlengerdel som følger med: 115 cm.

Pluss: Solid og varm pose i god kvalitet

Minus: Litt utdatert

Veiledende pris: 2299,-

Karakter: 7 av 10

 

Voksi Active

Voksi Active er laget for de som er ute i all slags vær og kan for eksempel være en god pulkpose (uten at vi har fått testet dette). Det er ingen tvil om at dette er en solid pose med vanntett materiale og forsterkninger i glidelåsen. Vi føler egentlig at vi bør gå rett ut på langtur i skogen med tunge snødekkede trær rundt oss. Men ikke med bagdelen, for der passer den ikke spesielt godt. Det hele blir bare rart og klumpete, antageligvis fordi posen er litt stiv i materialet utenpå. I sportsdelen sitter den godt, med anti-skli bak. Den har fleece inni som vi ikke er så begeistret for, men det luner kanskje godt på langtur. Posen kan snurpes så den luner rundt hodet, men vi hadde forventet at den ble enda tettere på kalde vindfulle turdager. Glidelåsen er ekstra forsterket og isolert med vanntett lag, så her blir ikke barnet vått eller kaldt. Vi liker godt de to små lommene på hver side der man har plass til en smokk, vanter eller andre småting man trenger lett tilgjengelig. Også denne kan åpnes i bunn ved å ta av den nederste biten. Refleks nederst er topp, men vi skulle ønske det var en litt lengre opp også. Posen har ull i bunn og dun i fyllet. Dette er en av de dyreste posene i testen, og den har fått karakter med hovedvekt på at det er en pose for mer ekstreme forhold enn kun for trilletur til barnehagen. Posen er sertifisert med OEKO-TEX® Standard 100, klasse 1 og Voksi oppgir egne retningslinjer for å ivareta dyrenes velferd med tanke på både ull- og dunproduksjon.

Voksi active.JPG

Voksi Active vognpose
Foto: Babytesterne

Makslengde med forlengerdel som følger med: 125 cm.

Pluss: Solid og varm

Minus: Litt voldsom til hverdagsbruk

Veiledende pris: 2499,-

Karakter: 8 av 10

 

Voksi City

Dette virker som en litt lettere vognpose enn Voksi Urban, og vi liker at den ikke er like bred. Den er fylt med dun, men har ikke ull i bunnen. Posen har glidelås foran og en fin liten lomme på siden. Posen ligger fint i bagdelene og sportsdelen med anti-skli bak. Selehullene er heller ikke her plassert helt optimalt, men vi overlever. Stoffet inni posen er hakket mykere enn i Voksi Urban. Dette er bra for babyen, men det trekker også lettere til seg melk og annet søl. Posen er heldigvis lett å vaske. Den kan snurpes så det blir lunt og godt rundt hodet på barnet, og det blir tettere enn en del av de andre. Posen kan åpnes helt nederst, men det er fort gjort å glemme den løse delen og gå fra den. Det er helt topp at posen har refleks langs hele glidelåsen nedover. Posen er sertifisert med OEKO-TEX® Standard 100, klasse 1 og Voksi oppgir egne retningslinjer for å ivareta dyrenes velferd med tanke på både ull- og dunproduksjon.

Voksi city.JPG

Voksi City vognpose
Foto: Babytesterne

Makslengde med forlengerdel som følger med: 125 cm

Pluss: Varm og praktisk

Minus: Vi vet lite om bærekraft og miljøhensyn

Veiledende pris: 2299,-

Karakter: 9 av 10

Tipsene som gjør det lettere å fly med barna

Easygrow Nature - VINNER

Norskproduserte Easygrow Nature fremstår utrolig varm, luftig og solid. Dette er en vognpose vi stoler på at vil passe på barnet. Posen ligger fint i bagdelene, men blir bittelitt stor i den aller minste. Den har bra anti-skli bak som gjør at den ikke sklir så lett i sportsdelen. Selehullenes plassering er ikke revolusjonerende, men de fungerer ganske bra. Posen kan snurpes fint rundt hodet, og den avtagbare fuskepelsen gir ekstra beskyttelse hvis det trengs. Posen sitter også godt rundt barnets kropp og har glidelås foran. Den har myk økologisk bomull inni som vi liker godt, selv om også denne litt for lett trekker til seg ”støv”. Pluss for avtagbar bunn og lomme på utsiden. Dette er, sammen med Voksi Active, den dyreste vognposen i testen, men den kan brukes lenge på grunn av forlengerdelen som gjør at posen blir hele 130 cm. Vi savner refleks. Posens tekstiler er sertifisert med OEKO-TEX® Standard 100 og tar både miljø og dyrevelferd på alvor - et stort pluss.

Easygrow .JPG

Easygrow vognpose
Foto: Babytesterne

Makslengde med forlengerdel som følger med: 130 cm.

Pluss: Solid, luftig og varm

Minus: Litt stor

Veiledende pris: 2499,-

Karakter: 9,5 av 10

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale