Slik takler du best trassalderen

Trassalder
Foto: Shutterstock/Scanpix
Ekspertenes tips til hvordan småbarnsfamilien kan komme gjennom trassalderen på best mulig måte.
  • Møt barnet med innlevelse, empati og tydelighet – vis respekt for barnets følelser og hjelp barnet ved å sette ord på dem.
  • Gi barnet alternativer og valgmuligheter innenfor gitte rammer – på denne måten føler barnet at det får bestemme og opplever at hun eller han kan ha innflytelse.
  • Gjør avtaler på forhånd og vær tydelig på hva du ønsker av atferd anerkjenn positiv atferd og skryt av barnet når det samarbeider eller bruker språk i stedet for sinne.

Les mer om trassalderen her.

  • Gi gjerne oppgaver du vet barnet kan mestre, for eksempel på matbutikken. Mestringsfølelse er viktig for et barn i denne perioden.
  • Bruk et personlig språk og vær nysgjerrig på hvorfor barnet blir frustrert – still spørsmål og vær personlig: ”Jeg vil at...” og ikke ”Mamma vil at...”
  • Ikke kjeft, overse eller kom med trusler om å gå fra barnet. Da blir barnet engstelig og ting blir kanskje enda verre.
  • Velg dine kamper med omhu – husk at du er den voksne i situasjonen. Det er du som er ansvarlig for hvilken retning situasjonen tar.

(Kilder: Elisabeth A. Nordahl og Betty van Roy)

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale