Slik snakker du med barn om seksuelle overgrep

Foto: Shutterstock/Scanpix
Når vi snakker med barn om overgrep, må vi bruke ord barna forstår. Og vi må våge å ta disse samtalene, sier professor Jon-Håkon Schultz.

Hvordan skal man snakke med barn om seksuelle overgrep i et forebyggende perspektiv? Hvordan finne ordene? Og hvorfor er det vanskelig for mange voksne å ta opp seksuelle overgrep med barn?

Jon-Håkon Schultz er professor i pedagogisk psykologi ved universitetet i Tromsø, og mener det aller første barna trenger å vite, er HVA et seksuelt overgrep er.

– Konkretiser hva som ikke er lov
Straffeloven definerer seksuelle overgrep mot barn blant annet som seksuelt krenkende og uanstendig atferd, seksuell handling med barn og seksuell omgang med barn. Disse begrepene er ikke enkle for barn å forstå. På Redd Barnas hjemmesider er begrepene forklart som å vise fram kjønnsorganet, beføling av bryster eller kjønnsorganer, slikking og suging av kjønnsorgan og så videre.

Slike ord og begreper applauderer Schultz.

– Mange foreldre og lærere kvier seg for å snakke med barn om seksuelle overgrep. De vet ikke hvilke ord de skal bruke. Men ordene Redd Barna bruker er de barna forstår. Man må konkretisere og eksemplifisere for å gjøre det helt tydelig for barna hva som ikke er lov, sier Schultz.

Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Begynn i barnehagen
Schultz sier det er opp til den voksne å finne ordene som hvert enkelt barn forstår. Det er de som kjenner barna best. Man bør begynne allerede i barnehagen med å bevisstgjøre barna på hva det ikke er lov at voksne gjør med barn.

– Til barna i barnehagen kan man si at «hvis noen voksne gjør noe med tissen din, eller vil at du skal gjøre noe med sin tiss, eller noen viser fram tissen sin: Det er ikke lov. Da skal du si fra til mamma eller pappa, eller noen i barnehagen». Barna må deretter få vite at de kan få hjelp. Det er altså tre punkter som er helt essensielle: Barna må vite hva overgrep er, de må si ifra om hva som har skjedd, og bli trygget på at de får hjelp. Barn på denne alderen mangler ofte ord og begrep for å forklare hva som har skjedd. Gjennom å være helt konkret, kan barna få vite akkurat hva som ikke er lov, og hvordan de skal handle, sier Schultz.

Les også: The dark room (kommentar)

Skadelige hemmeligheter
Til barn i 1. og 2. klasse kan man gjerne si det samme. Etter hvert som barna blir eldre, tilpasses ord og begreper. Fortsatt må man være helt tydelig på hva som er ikke er lov at voksne gjør med barn.

– Forklar barn at det at noen viser fram tissen sin, kalles blotting, og det ikke er lov. Man kan også ta opp med barna at de må si fra til en voksen hvis en venn forteller at noe sånt har skjedd med dem,

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale