Slik lærer du barn om penger

Barn og penger
Foto: Shutterstock/Scanpix
Sparing er noe av det viktigste man kan lære barna – men hvordan får man til det? Ved å gi dem penger, ifølge ekspertene.

I dag vokser barn opp med få kontanter og færre mynter på sparebøssen. Kort og smarttelefon overtar – og det gjør noe med forståelsen av penger, forbruk og økonomi.

I tillegg erfarer ekspertene vi har snakket med at stadig færre barn og unge får lommepenger hjemme, og at lommepengene ikke knyttes til konkrete oppgaver. I verste fall kan det gå utover barnas økonomiske forståelse, mener Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1 og økonomiekspert i Luksusfellen:

– Jeg møter mange unge som ikke har fått særlig gode råd hjemmefra, og jeg ser hvor ille det kan gå. Det har startet tidlig, og det er trist. Det kan være at foreldrene har vært veldig lite til stede, eller at foreldrene har hatt kaos i egen økonomi og ikke hatt så mye å bidra med. Det går i arv og forplanter seg, konstaterer Magne Gundersen.

Les også: Smarte sparetips for familier

– Privatøkonomi er ikke en del av pensum i skolen per i dag, og det er foreldrenes oppgave å lære opp barna her og gi de verktøyene de trenger for å ruste seg best mulig til voksenlivet, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

– Jeg ser at mange unge ikke er så godt forberedt på møtet med voksenlivet, derfor er det ekstremt viktig at barna lærer seg fornuftig pengebruk så tidlig som mulig.

Trenger øving
At det er viktig å lære barna om penger tidlig, er ekspertene enige om.

– Hvis du ikke får hjelp hjemme, får du ikke øvd deg i de små, trygge rammene, bekrefter Anne Gundersen, fagsjef i Sparebank1.

Anne Gundersen Magne Gundersen
Anne Gundersen og Magne Gundersen. Foto: Marthe Reienes/VG

Ifølge en undersøkelse fra mars 2017 (foretatt av Ipsos for DNB) får 64 prosent av 8-11-åringer lommepenger hjemme. Gjennomsnittet i samme aldersgruppe er 63 kroner i lommepenger i uken.

– Veldig mange barn får ikke oppleve hvordan det er å ha fysiske penger, og mange tror at bankkortet aldri blir tomt, eller fyller seg på helt automatisk. Lommepenger er en fin mulighet til å lære barna våre om fornuftig pengebruk, sier Hanna Folkvord.

Les også: Lær barna om sparing

Se sammenhengene
Et viktig prinsipp å lære barna er sammenhengen mellom penger som kommer inn og penger som går ut.

Anna Gundersen i Sparebank1 har intervjuet 200 barn mellom 7 og 14 år om penger. Under intervjuene med barna fikk hun selv høre at mange barn har en dårlig forståelse for penger nå som det er mindre kontanter i omløp. Noen omtalte å ha brukt penger som å ha «mistet» dem.

– Mange av barna mellom 8 og 14 vi snakket med hadde ikke noe forhold til pengene – med én gang de har brukt dem er de borte. De tenker ikke nødvendigvis gjennom sin egen økonomiske adferd og at den påvirkes hvis det er noe du ønsker deg,

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale