Rampenisse: Kalendertrenden som tar av

Rampenisse
TRENDY: Rampenissen, eller alven, flytter inn hos mange familier i adventstiden. Foto: Shutterstock/Scanpix
Rampenissen sniker seg rundt og gjør pek for stadig flere barn.

– Jeg tror mange synes det er fint å gå litt tilbake i tid, til det de husker fra de var små. Mange vil bort fra det digitale og gjøre ting som samler familien gjennom kreativitet og felles opplevelser, sier butikksjef Anneli Nilsen på Panduro Bodø.

Nissens utsendinger

I 2005 ble den amerikanske barneboka «Elf on the Shelf» utgitt av forfatteren Carol Aebersold og datteren Chanda Bell. Leserne ble presentert for alver utsendt av julenissen for å finne ut hvem som hadde vært «snill eller slem». De siste årene har trenden tatt av i Norge, som en slags adventskalender, der alver, julemus eller rampenisser kommer på besøk om natta for å gjøre pek i hjemmet, barnehagen eller klasserommet. Anneli Nilsen sier at de har hatt små rekvisitter, som dører, sleder, stiger, benker, klessnorer og postkasser, til rampenisser og småfigurer i mange år.

– I fjor tok salget virkelig av, og vi ser at det blir enda mer i år. Mange har hengt seg på rampenisse-trenden. Det er jo bare fantasien som setter grenser, sier Nilsen.

Les også: Derfor dropper vi gavekalender

Rampenisse
Foto: Panduro

Magi

Tobarnsmor Margrethe Vaage (34) fra Karmøy har hatt rampenisse på besøk hos barna sine siden 2012. Hun står bak Facebook-gruppa «Elf on the Shelf/Rampenissen» med drøyt 1300 medlemmer, og er i tillegg administrator på «Rampenissen» med 5000 medlemmer.

– Jeg er så glad i jula, og synes det er kjekt å skape magi for ungene på denne tida av året. Det begynte med at jeg tenkte det kunne vært gøy om nissens hjelper kom på besøk. Da jeg søkte på nett fant jeg konseptet «Elf on the Shelf», som var akkurat det jeg hadde sett for meg, sier Vaage.

Elf on the shelf
INNBRUDDSNISSE: Alvus prøver å rane pengesafen til Eliah (9). Foto: Margrethe Vaage/privat

Dopapir i stua

Hun fant nissen og boka på Ebay, og begynte å se på appen Pinterest, som er full av inspirasjon til hva rampenissen kan finne på.

– Sønnen min, Eliah på ni år, synes det er veldig spennende med rampenissen, og gleder seg hvert år til han skal dukke opp igjen. Jeg klarer fortsatt å lure ham til å tro at det er på ordentlig. Da jeg fikk Mina (nå 3) fikk jeg tak i en rampenissejente. Det er stas for henne også når alvene flytter inn 1. desember, sier Vaage.

Les også: Dette vil

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale