Psykologen: Hvorfor lyver barnet mitt?

Når barn lyver
Foto: Shutterstock/Scanpix
Det er mange grunner til at barn lyver. Det viktige er hvordan du som voksen reagerer, skriver psykologen.

Bente Austbø er psykologspesialist som jobber med barn og foreldre ved IPR i Bergen og skriver for VG Familieklubben.

Å lyve er ganske vanlig, og de aller fleste av oss lyver litt i blant. Hovedsakelig lyver vi for å opprettholde god stemning og få andre til å føle seg vel, eller fordi vi ønsker å fremheve oss selv og sikre oss selv fordeler. Å lyve kan anses som en form for sosial kompetanse: Det kan brukes for å fremme sosiale relasjoner, og for å hevde seg selv. Å si at en kjole er fin, selv om man ikke synes det, kan være lurt. Men hvis løgnene blir for hyppige eller åpenbare, så mister man sosial anseelse og troverdighet. Løgn kan være overdrivelser, underdrivelser og direkte løgn, altså hvor man forteller usannheter med vilje.

Les også: Hvorfor er barnet mitt så sint?

Når barn lyver, kan vi voksne bli redde for at barnet ikke klarer å skille mellom rett og galt, for at hun kan sette seg selv i vanskelige situasjoner, vil streve med å opprettholde vennskap eller er inne i en unormal utvikling. I verste fall kan vi også bli redde for at barnet kan havne i en kriminell løpebane. Evne til å lyve oppstår allerede i barnehagealder. Men det kan være vanskelig å skille mellom hva som er løgn, fantasi og at barnet bare husker feil.

Magisk løsning
Når barn lyver, handler det som regel alltid om et forsøk på å skaffe seg noe de lengter etter eller trenger, men som føles uoppnåelig, eller at de prøver å fikse, ta bort eller dekke over noe som er svært vanskelig. Løgnen kan altså fortone seg som en «magisk» løsning på barns lengsler eller problemer. 

Bente Austbø
Bente Austbø. Foto: IPR

Noen barn lyver for å sikre seg status og posisjon, andre bruker løgnen for å skjule skammen over å ikke ha det samme som andre.

De barna som har lav selvfølelse kan lyve på seg ferdigheter eller egenskaper, fordi det blir for vondt og vanskelig å alltid være i opplevelsen av ikke å mestre. De kan dermed skape seg et «oppblåst selv», litt som Pippi, og forsvare seg bak at «det har jeg ikke prøvd før, så det kan jeg». Dette kan gi kortvarig «boost» til selvfølelsen, og barnet kan tillate seg å

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale