Parterapeuten: Kan den første julen etter skilsmissen bli en god jul for barna?

Skilsmisse jul
Foto: Shutterstock/Scanpix
Skal man prøve å gjøre julen så normal som mulig? Eller skal man lage rom for sorgen?

Didrik Hummelsund er psykolog og parterapeut ved IPR i Bergen og skriver for VG Familieklubben. Les svaret hans lenger ned i saken.

Det er første jul etter skilsmissen, og barna skal være hos meg. Jeg synes det er veldig trist at det er julefeiring med «halv» familie, men er glad for å få feire med barna. Hvordan legger jeg til rette for at barna mine skal få en god jul uten å tynge dem med min sorg og skyldfølelse? Og er det lurt å ha fokus på det triste i det hele tatt, eller er det bedre å prøve å gjøre julen så «normal» som mulig?

Julen kommer ikke bare til lykkelige par og glade småbarnsfamilier. Den kommer også til de som er ensomme, de som har dårlig råd, de som er i konflikt, og de som akkurat har lidd tap eller gått gjennom store og uønskede livsendringer.

"Jeg gleder meg ikke til jul i år, jeg", "Hvem skal vi være hos?", "Hvem skal være med pappa eller mamma når de ikke er med oss?"

Den første julen etter skilsmissen kan være utfordrende både for store og små. Det nye landskapet etter bruddet skal formes, en ny kabal skal legges og forventninger må justeres deretter. I tillegg må følelser bearbeides; Sorg, brutte bånd, ny hverdag, forsoning og veien videre. Kanskje bor en av partene på et midlertidig sted, kanskje har familien flyttet fra skole, jobb, venner og kjente, og kanskje har det også plutselig blitt langt å reise mellom mor og far.

Les også: Dette bør man si til barn med to bosteder

Der forventingene til julen tidligere kan ha vært skyhøye, kan både voksne og barn nå kjenne mer på usikkerhet enn det de pleier. I stedet for å kose seg med det vante og faste må både store og små finne ut av julen på nytt og kanskje også forholde seg til at ting ikke noen gang kan bli helt som de pleide.

Skilsmisse jul
Foto: Shutterstock/Scanpix

Vonde følelser
På den emosjonelle slagmarken etter bruddet ligger mange vonde følelser, og ofte bare delvis begravd. Det kan være følelser knyttet til forholdet; det som er endret eller borte (på godt og vondt); ting som ble sagt eller gjort, sinne mot seg selv eller ekspartneren, savn og sorg. Andre følelser handler mer om barna; skyldfølelsen for at de måtte oppleve dette, at det har tatt tid og at det kanskje innimellom var vanskelig å skjerme dem fra det vonde; følelser av å ha «mislykkes» som omsorgsperson, «mislykkes» i det å oppfylle drømmen om kjernefamilien og et stabilt hjem; sorg over mindre tid sammen, bortfall av trygghet og forutsigbarhet, over brutte illusjoner og endrede levekår.

Det kan også kjennes som en lettelse å ha klart å bryte ut; glede over å være fri og kunne begynne på nytt, og glede over å være kvitt mørke skyer av fastlåsthet og konflikt som har gjort hverdagen mørk eller gjort det vanskelig å være seg selv.

Sjelden er det bare en av delene. Gleder og sorger kan blande seg og veksle mellom frem og tilbake både for barn og voksne. Av

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale