Når hverdagen blir et eventyr

FRIÅR PÅ BØLJAN BLÅ: Guri Gunnes Oppegård og Oddvar K. Sand sammen med barna Viljar, Sigri og Askil om bord på katamaranen Vega, som de skal bo og seile i det neste året. Foto: Peder Sunde
Sigri (11), Askil (8) og Viljar (3) er med foreldrene på ett års jordomseiling. – Vi ville gripe muligheten, sier mamma Guri Gunnes Oppegård.

– Det er gøy at vi endelig får mye tid sammen med ungene, borte fra det daglige, travle, gjennomorganiserte livet hjemme, sier Guri Gunnes Oppegård (41).

 

10. august i år satte hun sammen med ektemannen Oddvar K. Sand (49) og barna Sigri, Askil og Viljar seil for et familieeventyr som er planlagt å vare i omtrent et år.

 

Jordomseilingen startet i havnebyen Povoa de Varzim nord i Portugal, hvor de lå til 22. oktober, da de seilte til Gran Canaria og videre i retning Kapp Verde.

 

Drømmen ble virkelighet

Vi får en prat med dem mens de ligger til havn i Kapp Verde, vest for det afrikanske fastlandet. Der har de fortøyd den 42 fot lange katamaranen Vega, som de skal bo i og seile med de neste månedene. Med på bøljan blå er også vennene Karl-Johan Kvalø (63) og Jim-Børre Andreassen (42).

 

– Mange snakker om å gjøre en tilsvarende reise, men dere gjorde drømmen til virkelighet?

 

– Ungene er så små bare en kort tid. Plutselig er de over i ungdoms- og voksenfasen. Vi ville gripe muligheten og benytte oss av denne tida. Vi er utrolig takknemlig for at vi dro, selv om det har vært krevende både før og etter avreise, sier Guri Gunnes Oppegård.

 

Les også: Backpacking: Barn ingen hindring

 

Mistet synet

Familien er til daglig bosatt i Sømna på Helgelandskysten. Bakgrunnen for avgjørelsen om seilturen er en hendelse to år tilbake i tid:
 

Oddvar K. Sand var flykaptein i Widerøe. I 20 år hadde han flydd for selskapet, men etter en jobb i Finnmark opplevde han plutselig at alt ble hvitt i synsfeltet.

 

– Da han kikket framfor seg, hadde han mistet synet på venstre øye. Det viste seg at han hadde en blodpropp på en blodåre inn til øyet, forteller Guri.

 

Han mistet legeattesten han trengte i pilotjobben, og med det var tilværelsen som flyger over.

 

– Han kunne valgt å bli i depresjonen over å miste et arbeid han var glad i. I stedet valgte vi å snu en vanskelig situasjon. Da forsikringspengene kom, fant vi ut at vi skulle benytte muligheten til å dra på jordomseiling. Vi hadde snakket om det i mange år, og egentlig avskrevet det, men nå var sjansen vår her, sier Guri, som tok sluttpakke fra journalistjobben hun hadde i TV 2.

 

MED HAV PÅ ALLE KANTER: 10 år gamle Askil stuper, mens Karl-Johan Kvalø fisker opp treåringen Viljar fra havet. Litt senere dukket en grindhval opp. Foto: Privat

 

Skole ombord

Båten kjøpte de ny, og i august satte de seil. Viljar har friår fra barnehagen, mens Askil og Sigri får undervisning av foreldrene om bord.

 

– Mange tror det er vanskelig å ta ungene ut fra skolen, men det var overraskende lett. Det man forplikter seg til er at de får undervisning. Vi har laget et opplegg, Oceankids.no, der vi skriver om hjemmeundervisningen. Vi samarbeider med skolene hjemme på Sømna, og

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale