Kommentar: Jeg kommer aldri til å bli flau over at jeg ammer toåringen min

Amming
Jeg synes det er helt absurd at det er sosialt akseptert å gi babyer kake, saft og kjeks, mens puppen med næringsrik morsmelk må vekk når babytiden er over.

Dette innlegget ble opprinnelig publisert på Bare Bra Barnemat. 

Før jeg fikk barn tenkte jeg at amming var noe alle mammaer fikk til, at permisjonstiden var lang, og at jeg skulle amme i maks to år.

Jeg fant fort ut at starten på ammingen var en kjempeutfordring, med mye svette og tårer og at permisjonstiden forsvant på et blunk. Jeg sitter forresten fortsatt her i dag med puppen ute, selv om datteren min har fylt to år.  Jeg må bare si det med en gang, jeg kommer aldri til å bli flau over at jeg fortsatt ammer, jeg er bare veldig stolt over at fikk det til, og jeg jobba ganske hardt for det også. Det var blod, svette og tårer i to måneder. Du kan lese min historie her.

Jeg er så lei disse kommentarene

For mange er det vanskelig å forstå at jeg ammer en toåring, og jeg har i flere tilfeller blitt møtt med lite forståelse og aksept. Noen ganger provoserer det også. Det er gjerne familie, venner og bekjente som vil gi meg fasiten på når jeg bør slutte å amme. Jeg begynte å få ammekommentarer allerede før hun var ett år, og jeg vil gjerne dele kommentarene med dere fordi jeg vet at mange kjenner seg igjen.

“På tide å slutte med den puppen nå som ungen kan gå”,

“Når hun kan hente frem puppen selv bør du kanskje slutte å amme”

“Når hun kan spørre om puppen selv er det vel på tide å slutte.”

“Du er vel ikke en sånn Aulie som har tenkt å amme helt frem til skolealder”

File_000.jpeg

Amming
Foto: Privat

Amming har mange fordeler

Fordelene ved morsmelk forsvinner jo ikke bare fordi hun kan gå, finne frem puppen selv eller prate. Så lenge jeg ammer får hun min næringsrike morsmelk, og så lenge jeg passer på å spise næringsrik mat vil melken min også være næringsrik.

Det anbefales å amme hele det første leveåret og gjerne lenger dersom mor og barn trives med det. Verdens helseorganisasjon anbefaler amming frem til 2 år og gjerne lenger.

Morsmelk inneholder viktige næringsstoffer som barnet trenger for utvikling av immunforsvaret, og hormoner og enzymer som påvirker fysiologisk modning. Morsmelk er med på å beskytte barnet mot:

•             Mage- og tarminfeksjoner

•             Nedre luftveisinfeksjoner

•             Akutt mellomørebetennelse

•             Overvekt

Morsmelkerstatning er satt sammen for å ligne mest mulig på morsmelk og er selvfølgelig den beste erstatningen for barnet ditt hvis du av grunner ikke kan amme.

Fra morsmelk til kumelk

I mange kulturer og land er det helt normalt å amme lenger enn spedbarnstiden, mens i Norge skal de minste helst drikke kumelk fra de fyller ett år. For meg er det veldig rart, at vi skal avvenne fra melken som er tilpasset barna våre og over på kumelk som ernæringsmessig er satt sammen til å passe kalven.

Kumelk har heller ikke den samme sammensetningen som morsmelk. Når industrifremstilt morsmelkerstatning lages på kumelk fjernes mye av proteinet fordi proteininnholdet er opptil tre ganger så høyt som i morsmelk. Det tilsettes også fett, vitaminer og mineraler, og fordi opptaket av jern er bedre fra morsmelk tilsettes det også mer jern i morsmelkerstatninger.

Kumelk fortrenger også jern, så husk at du bør begrense mengden fra 1 år. Du kan lese mer om hvor mye melk som er greit og hvorfor melk bør begrenses her.

Jeg er ingen kumelkmotstander, men jeg synes det er viktig at amming aksepteres som et helt naturlig valg for barnet selv om det har passert spedbarnstiden.

Mammaer ammer i skjul

De aller fleste har en mening om hvor lenge det er greit å amme, og deler gjerne sin mening med mammaer som har gått over den usynlige ammegrensen. Flere mammaer jeg har snakket med ammer i skjul fordi de ikke orker kommentarene lenger. De orker ikke å forsvare seg dag etter dag.

Hvorfor er det så vanskelig å respektere at noen ønsker å amme litt lenger enn spedbarnsperioden?

Jeg synes det er helt absurd at det er sosialt akseptert å gi babyer kake, saft og kjeks, men den puppen med næringsrik morsmelk, den må vekk når babytiden er over. For meg henger det ikke på greip, men jeg kommer uansett ikke til å gjemme meg bort mer enn det som er naturlig så lenge jeg ammer. Jeg vil være med på å normalisere amming, for det er den naturligste ting i verden!

Selv om jeg mest sannsynlig ikke kommer til å amme frem til skolealder, så må de som ønsker det få lov til det uten at jeg blander meg inn. Vi mammaer vet hva som passer best for oss og vår familie.

Pupp er mer enn bare mat

Så jeg håper du ammer så lenge du vil. Pupp er ikke bare mat, det er nærhet, kos og det er det tryggeste stedet for i verden for din lille skatt. Så heia pupp og amming, så lenge det måtte passe deg og ditt barn!

 

Stine Svarthe er mamma til ei lita jente, ernæringsrådgiver med bachelor i ernæring og tidligere kostholdsansvarlig i barnehage. Hun skriver dessuten for Familieklubben om barn og ernæring.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale