Kommentar: Ingen vet når farsdag er, og de som vet det bryr seg ikke

Christoffer Schjelderup
Foto: Vegar Fimland
Komiker Christoffer Schjelderup håper at han kan få et kort én gang i året. I hvert fall hvis det verste skulle skje …

Jeg husker morsdag fra barneskolen. Vi laget kort. Tegnet. Pyntet. Jeg aner ikke om det finnes en morsdagssang, men jeg har på følelsen at vi sang, som mus i en Disney-film. Vi gledet oss mens vi danset ut av skolen og hjem til Hun som hadde gitt oss livet. Mamma. Vår skaper!

Jeg tror jeg har laget et farsdagskort som vi alle glemte vekk, for ingen vet når farsdag er, og de som vet det, bryr seg ikke, de heller.

Og ja, jeg er blitt far selv, men merker at jeg ikke har en eneste forventning om at noen husker på meg.

Har du lest denne? 10 tegn på at du er småbarnspappa

Forferdelse!
Biologisk sett gir det mening. Vår rolle i en graviditet er over rimelig fort, og kroppen vår blir ikke invadert av et lite menneske som vil ut der det absolutt ikke passer. Og så begynner ammingen, som jeg til min forferdelse nettopp fikk vite at også menn kan få til. Hvis vi stimulerer brystvortene eller bruker brystpumpe, kan vi med et mirakel også klare å amme et barn. Dette er kunnskap som vi for all del må skjule fra alle kvinner til evig tid, for miraklenes tid er forbi og jeg nekter at likestillingen får gå så langt.

Men likestillingen kunne gjerne gått litt i vår favør også, for én gangs skyld. Og altså, jeg klager ikke på at det er hardt å være mann. Hvite menn i vesten som klager over hvor hardt det er for oss stakkars hvite menn, som kun eier det meste av jordens rikdommer og har det desidert enklest av alle, er det mest patetiske som eksisterer. Allikevel er vi ganske maktesløse når vi stilles opp mot selveste Moren når det gjelder det meste som har med barn å gjøre.

Les også: Derfor bør du snakke MYE til babyen din

Utkonkurrerte fedre
Flere steder er det kun dametoalettet som har stellemuligheter. Skiller mor og far lag, skal det ganske mye til for at mannen får barna. Uansett. Og hvis du ser farsdagens popularitet opp mot morsdagens, har vi ikke sjans. Selv biff- og blowjob-dagen er større enn farsdagen. Folk feirer en vanlig tirsdag mer enn de feirer oss menn som oppdrar barn, og jeg kan enda lettere skjønne at fedregenerasjonene før oss ble ignorert.

Før i tiden var ikke menn til stede under fødselen engang. De røkte sigar og drakk, og kom først inn etter at barnet var vasket. Pappaperm var altfor femi, og å trille vogn, lage mat, vaske huset og synge for, vaske og legge ungene - det var kvinnfolkarbeid som mamma gjorde mens pappa drakk og røkte sigar. Inne i huset.

Har du lest denne? Blogg: Steriliser deg – og slipp dama di fri!

Fingermalingskramper
Men det var gamle dager. Nå pappapermer vi over en lav sko. Vi triller rundt og hilser på andre menn i samme situasjon, og sammenligner barnevogner til femsifrede beløp.

Vi skifter bleier. Varmer flasker. Fingermaler til krampen tar oss, og hvis noen av dere blir for løsmunnet, sitter vi snart på egne ammeplasser og snakker om følsomme brystvorter og om hvorvidt vaselin, pattesalve eller Spenol er det rette å bruke.

Den dagen håper jeg i hvert fall at vi får et kort én gang i året.

Men vi trenger ikke blomster. Det er tross alt ikke vi som revner.

Les også: 6 fordeler ved å være ufrivillig barnløs

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale