Kommentar: Det kjæreste du har

Barnehagestart
Foto: Shutterstock/Scanpix
Alle barn har rett til at de voksne rundt dem bryr seg på ekte.

Barnehagehverdagen har startet for første gang for mange, mange begynner igjen etter ferien. Noen har til og med blitt førskolebarn, og er på vei ut av våre fang og inn i den store verden.

Før det store steget tas ut av barnehagen og inn i skolen har man noen håp for hva barna skal ha fått med seg gjennom sine år i barnehagen.

Les også: Den skumle barnehagestarten

Som ansatt i barnehage har man noen tydelige krav og rammer man skal jobbe etter. Man skal følge en rammeplan, barnehageloven samt utarbeide en årsplan som sikrer at blant annet alle fagområdene er tilstede i barnas læringsløp, blant mye annet. Vi skal dokumentere, informere, skape dialog og jobbe med inkludering.

Men når du som forelder står der på trappen med ettåringen på armen, ja da er du avhengig av et kompetent personale som bryr seg på ekte. Du leverer jo fra deg det kjæreste du har.

Du som forelder trenger at de ansatte ser barnet, tar imot på en fin måte om morgenen, forteller om dagen når dere henter. Og innimellom dette skal du forvente at barnet ditt får trøst, oppmuntring, omsorg, at han eller hun opplever mestring, får hjelp til å håndtere konflikter og får muligheten til å reflektere og undre sammen med en støttende voksen.

Foreldremedvirkning er et flott ord. Et ord kanskje ikke alle tenker over da mange er travle og har nok med sitt. Men tenk over dette, da deres input i barnas hverdag er gull verdt. Foreldre skal kunne gi uttrykk for hva de tenker om praksisen, så vel som at de ansatte skal få anledning til å forklare faglig hvorfor de gjør som de gjør, eller ikke.

Dialog, heter det.

Det ligger mye følelser i dette ordet. Det krever et samarbeid og lyttende parter.

Til barnas beste.

Hva menes med det? Jo, det betyr at man tar avgjørelser i livet og i hverdagen som baseres på kjærlighet og omsorg for barnet.

Barnemat: Hvor tidlig kan barna få søt mat?

Relasjonskompetanse.

Dette ordet er gjerne løsningen til alt nevnt ovenfor. Relasjoner gjennomsyrer alt vi driver med i hverdagen. Alt fra våre næreste relasjoner i familien til samarbeid med barnehagen, til naboforhold.

Vi trenger å vite noe om hva som er viktig for å oppnå gode, trygge relasjoner.

Og jeg tør påstå at dette er man god på i norske barnehager.

Barnehagestart: Dette skulle de ansatte ønske at foreldrene visste

La meg illustrere ved et eksempel;

Leonora kommer inn på avdelingen, i dag er avskjeden tøff. Hun er lei seg og pedagogen ser at dette er vanskelig for pappa. Men han prøver å holde følelsene tilbake og smiler lunt til Leonora; «mamma kommer og henter deg senere, ha det».

Pedagogen på jobb setter Leonora på fanget; «Jeg skjønner at du er lei deg for at pappa måtte gå på jobb, det er helt lov å bli lei seg. Men jeg er her, vet du. Har du lyst til å lese litt i en bok?»

Pedagogen vet at Leonora er glad i å lese bok. Hun kjenner Leonora på ekte.

Leonora slutter å gråte, hun finner trygghet i pedagogens armer og roen inni kroppen hennes senkes.

Så løper Leonora bort til lekekameraten sin, dagen er i gang.

Da går pedagogen inn på kjøkkenet og finner frem telefonen. Hun sender en melding til far om at alt går bra. For hun kjenner denne pappaen godt, hun vet at dagen hans blir mye bedre dersom han vet at det går greit med datteren.

Så hører hun et brak inne på lekerommet. Der er det to barn som krangler over en bil.

Da kunne man enkelt gått i fellen som voksen og sagt; «men da må jeg ta bilen hvis ikke dere klarer å bli enige!».

Men hva lærer man av det, da?

Pedagogen setter seg sammen med de to barna og spør; «Hva tenker dere er lurt å gjøre nå? For jeg så ikke hvem som hadde bilen først, men jeg ser at dere er litt sinte nå. Hvis dere forteller meg hvordan dere vil løse dette, så kan jeg hjelpe dere.»

Situasjonen snus fra kjeft til en sjanse for disse to barna å øve på positiv konflikthåndtering og selvstendighet.

Poenget er at det er så mye som ligger inni ordene «det kjæreste du har». Det er så overveldende mye tillit som skal til. Vi skal være ydmyke.

Så stol på at de aller fleste gjør sitt aller beste, selv med mager voksentetthet lagt til grunne av politisk treghet og liten vilje til å se det viktige samfunnsmandatet vi tar på oss.

Men alle barn har rett til at de voksne rundt dem bryr seg på ekte, legger til rette for at barnet deres skal ha en best mulig dag, hver dag. Vi tar tross alt del i barndommen.

Og barndommen – den varer livet ut.

 

Erle Sellevåg er pedagog og skribent.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale