Kommentar: 6 fordeler med å være ufrivillig barnløs

Marthe Reienes
Foto: Frode Hansen/VG
Må man være ulykkelig fordi man ikke har barn?

«Har du barn?» er et spørsmål man ofte får høre som kvinne i 30-årene. Særlig ofte får man høre det når man jobber som familiejournalist i Norges største avis. Og det er forståelig. De jeg intervjuer vil vite om de må forklare meg hva en babycall er eller om jeg vet det. Forstår jeg hvordan det er å ikke sove på tre år, eller hvordan det er å gå rundt med en permanent ansiktsmaske av barnegrøt, utilstrekkelighet og gulp?

Jeg har ikke barn, og jeg kommer heller aldri til å få det. Det var ikke et aktivt valg jeg tok, det ble tatt for meg av min egen kropp da jeg var veldig syk for noen år siden. Men jeg tok et aktivt valg om å akseptere at jeg aldri skulle få barn. Det føles imidlertid som om det bare finnes to merkelapper å velge mellom: ufrivillig barnløs (ulykkelig) eller frivillig barnløs (lykkelig). Begge er ekte, dette er ingen kritikk av de som hører hjemme i en av de to kategoriene. Men det finnes en tredje gruppe som er mindre snakket om. En lykkelig hybrid: Ufrivillig barnløs (lykkelig). 

Den gruppen har mange fordeler:

1. Du kan bli en bedreviter innen barneoppdragelse uten å noen gang måtte bestå en praktisk eksamen. 

2. Man blir ikke nødvendigvis lykkelig av å ha barn, sa en psykolog jeg snakket med. Men man kan oppleve at det gir livet mening. Man har laget et menneske, skapt noe som ikke var der før, noe som ligner på deg og den du (forhåpentligvis) er mest glad i. Men mening kan man også tilføre livet uten barn. Gode, dype relasjoner, fjellklatring, parsellhager, greske frimerker, kjæleskilpadder, åndelighet, hva vet vel jeg. Det finnes tusen måter å leve livet sitt på. 

3. Du kan innrede en leilighet med uskjermede ledninger, knuselige hyller og barskap uten å måtte tenke på hundre potensielle dødsfeller for barn. (Idé til fremtidig artikkel: «Blir man lykkeligere av å ha BAR?»)

4. Du blir god på å sortere. Små myke babyhender som pusler deg i nakken kan plasseres i skuffen for “her og nå” i stedet for i skuffen for sørgelig barnløshet. Og når de samme hendene røsker deg i det tynneste nakkehåret, kan du sortere ham tilbake til moren sin. 

5. Du blir aldersløs og fri, du kan være hvem du vil uten å måtte passe inn i noen bås. Du kan sjonglere og danse på line og bare være. 

6. Du får sove. Som en venninne skrev på Facebook på morsdagen: «Jeg vurderte å skrive noe tåredryppende om å være barnløs på morsdagen, men så husket jeg at jeg liker å sove lenge i helgene.»

Disse punktene gjelder selvfølgelig også for de frivillig barnløse, men her er perlen i østersen; jeg slipper (den helt urettmessige) hviskingen om at man er egoistisk eller ond som har valgt et liv uten barn.

PS! Ja, jeg vet hva både babycall, søvnløshet og grøtmaske er. Jeg er eldst av fem søsken.

Marthe Reienes er journalist i VG Familieklubben.
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale