Hvordan vet du om barnet ditt har en matallergi?

Barn allergi
Foto: Shutterstock/Scanpix
Det er vanskelig å vite om barnet ditt er allergisk før de har testet en matvare. Den gode nyheten er at mange barn vokser allergier av seg.

Stine Svarthe og Veronika Bjørnstad skriver om barn og ernæring på Familieklubben og Bare Bra Barnemat.

Både matvareallergi og matvareintoleranse gir reaksjoner på mat. Ved matvareallergi oppstår reaksjonen rett etter matvaren er spist, og den er mer alvorlig og kraftigere enn ved matvareintoleranse. Det er verdt å merke seg at matvareallergi også kan kommer etter noe tid, selv om du har gitt matvaren tidligere.

Selv om en intoleranse ikke er like akutt eller alvorlig som allergi, kan det være plagsomt. Dessuten kan barnet få i seg for lite næringsstoffer dersom intoleransen ikke oppdages.

Les også: Alle barn liker fisk

Matallergi og intoleranse er vanligere hos barn enn hos voksne, og omtrent seks prosent av barn mellom 0-3 år reagerer på en eller flere matvarer. Hvete (og annet glutenholdig korn), skalldyr, egg, fisk, peanøtter, soya, melk og nøtter er noen av de vanligste allergenene, men barn kan også reagere på andre matvarer. Det er vanlig at barn vokser av seg allergier mot egg og melk.

Hvordan oppdage en reaksjon

Det er vanskelig å vite om barnet ditt reagerer på en matvare før du har testet. Når du starter med den første babymaten, så er det smart å innføre en og en matvare, da kan du enkelt vite hvilken matvare det gjelder hvis babyen skulle reagere. Både allergi og intoleranse kan gi ulike symptomer, men utslett, oppkast, hard eller løs mage og magesmerter er de vanligste.

Noen av de vanligste matvareallergiene hos barn

Cøliaki/Glutenintoleranse

Det er kun 1-2% av befolkningen som har påvist cøliaki. De som har cøliaki reagerer på glutenproteinet som finnes i ulike korntyper. De kan også reagere på små mengder gluten som det kan finnes rester av i naturlig glutenfritt korn/produkter. Glutenintoleranse er ikke det samme som å være allergisk, men man kan allikevel reagere på glutenholdige kornsorter med symptomer som diaré, oppblåsthet, tretthet eller luftplager.

tbf8e8ce.jpg

Glutenallergi barn
Foto: Gøran Bohlin/VG

Melkeproteinallergi

Ved melkeproteinallergi reagerer barnet på produkter som inneholder kumelk. Det vil si smør, rømme, melk, yoghurt og alt som inneholder spor av melk. Ifølge Norges astma- og allergiforbund har 1-3 % av småbarn under 3 år melkeproteinallergi. Heldigvis vokser rundt 90% av barna av seg allergien innen 3 års alder.

Laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse er overfølsomhet for melkesukkeret som finnes i kumelk. Selv om laktoseintoleranse er ubehagelig er det ikke farlig. Laktoseintoleransen vil variere fra person til person, og noen kan tåle litt kumelk som drikke, mens andre bør holde seg unna. 1-3 % av Norges befolkning har laktoseintoleranse, mens det i andre deler av verden som Asia og Sør-Amerika er opp mot 80-90 % laktoseintoleranse. Det er uvanlig at barn under ett år har laktoseintoleranse, det kommer gjerne heller når barnet er eldre.

 

sz5c7004.jpg

Melkeallergi
Foto: Helle Gannestad/VG

Eggeallergi

Små barn kan reagere på egg med oppkast, utslett, hevelser og diare. Det er i de aller fleste tilfeller ufarlig, men noen få barn kan få en kraftig reaksjon. Det er viktig at du snakker med legen din hvis du tror barnet ditt reagerer på egg. De fleste barn vokser av seg eggeallergi. Les kostråd ved eggeallergi her.

Allergi mot nøtter

Det er uvisst hvor mange som har nøtteallergi, men allergi mot nøtter er en av de vanligste allergiene. 

Ifølge Helsedirektoratet finnes det ingen restriksjoner på innføring av nøtter. Hvis det er peanøttallergi i nær familie bør utprøvning skje sammen med helsepersonell. (Med unntak av peanøtter, les mer her).

Tipsene som gjør det lettere å fly med barna

Ekskludering av matvarer

Hvordan behandler man matallergi? Unngå de matvarene som barnet reagerer på, og gjør det i samråd med lege. Når det utelukkes store matvaregrupper hos barn er det nemlig viktig å sikre at barnet får dekket behovet for næringsstoffer gjennom andre matvarer.

Du bør gi barnet ditt allergifremkallende matvarer det første året. De samme rådene gjelder for alle friske barn selv om barnet er i risikosonen for allergi. Kontakt alltid lege om du mistenker at barnet ditt har fått en allergisk reaksjon.

Les også: Slik kan du takle kresne barn

Veronika og Stine.jpeg

Bare Bra Barnemat
Foto: Bare Bra Barnemat

Veronika er mamma til to jenter, har en bachelor i idrett, ernæring og helse, er utdannet helsecoach, kost- og treningsveileder. Hun har skrevet bacheloroppgave om barn og ernæring.

Stine er mamma til ei lita jente, ernæringsrådgiver med bachelor i ernæring og tidligere kostholdsansvarlig i barnehage.

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale