Hvor mye skal man legge seg opp i maten i barnehagen?

Foto: Stine Svarthe
Det er viktig å huske på at vi foreldre er barnas stemme i barnehagen. Altså er det vårt ansvar å si i fra hvis kostholdet ikke er bra nok, skriver Familieklubbens ernæringseksperter.

Stine Svarthe og Veronika Bjørnstad fra Bare Bra Barnemat skriver om barn og ernæring for Familieklubben 

91 prosent av alle norske barn går i barnehage, og de tilbringer i snitt 70 prosent av sin våkne tid der. Barna spiser gjerne to til tre måltider i barnehagen, og det er stor variasjon i hva som serveres. Noen barnehager serverer varm mat daglig, noen serverer brødskiver hver dag, mens i enkelte barnehager må foreldrene sende med matpakker til alle måltider.

Les også: Hvilken mat er det trygt å gi babyen i utlandet?

Hvor mye skal egentlig vi som foreldre bry oss om hva barnehagen serverer barna våre?

Foto: Stine Svarthe

Vi gir barnehagen og de ansatte et stort ansvar, vi gir dem tross alt ansvaret for det aller kjæreste vi har. Barnehagen har ansvar for å gi barna omsorg, trygghet, kjærlighet, skape relasjoner og gode matvaner. Siden gode matvaner etableres tidlig i livet, er barnehagen sammen med foreldrene ansvarlige for å tilby barna et næringsrikt kosthold.

Er barnehagen for dårlig på mat?
I og med at det er så ulik praksis i de ulike barnehagene, vil barna møte på ulike «mat-hverdager». Mange barnehager er gode på kosthold, men det er også dessverre sånn at en del barnehager har dårlig kunnskap når det kommer til mat, eller at kosthold ikke prioriteres.

Det er viktig å utfordre smaksløkene til barna, velge variert både når det gjelder konsistens og smak - og å huske at barna spiser det de får muligheten til.

ANNONSØRINNHOLD (Frukt.no): Les også - "Stress ned – lag appelsinkalender"

Husk av vi er stemmen til barna våre
Mat kan være et veldig personlig tema, og det er ikke mulig å tilfredsstille alles ønsker. Det kan være energikrevende å gå inn for å endre kostholdet i barnehagen, men det er også vår plikt som foreldre å sørge for at barna våre får bra mat.

Vi må også huske på at det er vi som er stemmen til barna våre, og det er vårt ansvar å si ifra hvis kostholdet i barnehagen ikke er bra nok.

Foto: Stine Svarthe

Det er også viktig å tenke på at det kan være vanskelig for barnehagen og imøtekomme alle foreldres ønsker. Tenk på hva som er viktigst for deg ut fra hva som er realistisk å få til i barnehagen.

Les også: Maj-Britt Aagaards tips for å få matglade barn

Ikke bare brød
Små enkle endringer er mulig å få til. Start forsiktig og ikke gå inn for å endre alt med én gang. Varige endringer skapes over tid.

Er det mulig å få til noe annet enn brødmat, kanskje bytte ut et av måltidene med varm mat eller salatbar? Har de allerede et varmt måltid, kan de gå for ett til? Selv om barn som oftest elsker brød, trenger de ikke spise brødmat som en del av alle måltider de får i barnehagen.

Les også: Slik gjør du tannpussen til en lek

Varm lunsj trenger ikke være dyrere eller ta så mye lenger tid enn brødmat. Utfordringen er å finne en eller flere personer i barnehagen som har interessen og kompetansen - eller å lære opp personalet som er der allerede.

Les også: Når barn blir forelska

Forslag til gode påleggstyper i barnehagen:

* Gulost

* Leverpostei

* Smøreost naturell (f.eks. Philadelphia-ost eller Snøfrisk)

* Makrell i tomat

* Egg

* Kalkunpålegg

* Kokt skinke

* Tomatsild/sursild

* Sardiner

Les også: Fattet matte med skoletaper

Tilbehør til brødmat og snacks: 

* Avokado

* Gulrotstenger

* Stangselleri

* Blåbær, jordbær, bjørnebær, rips

* Tomat

* Paprika

* Agurk

+ frukt, selvfølgelig

Foto: Stine Svarthe

Tenk utradisjonelt
Pølsepålegg og syltetøy bør ikke serveres i barnehagen. Vi anbefaler ikke å ha søte påleggstyper som prim og brunost i barnehagen som fast innslag, kun periodevis.

Tilby barna å smake på surt, søtt og umami. Tenk utradisjonelt og gi smaksprøver på oliven, sylteagurk, løk, sitron, lime urter, sursild – ikke bare søte frukter som banan, eple, druer eller bær. Barn er åpne for så mange flere smaker enn vi tenker, vi må bare gi dem muligheten.

Les også: Hvordan vet du om barnet ditt har en matallergi

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale