Hvilken mat er det trygt å gi babyen i utlandet?

Barnemat
Foto: Bare bra barnemat
Når du tar med minstemann på ferietur i utlandet er det noen ting du bør passe ekstra godt på for å unngå sykdom. Det finnes en del matvarer de små bør være forsiktig med, og dette er hva matportalen anbefaler å unngå.

Dette bør du unngå å gi babyen i utlandet

Bløtkokt egg

Det er ikke like streng salmonellakontroll i andre land som vi har i Norge. For å unngå smitte bør du ikke gi babyen bløtkokt egg. Unngå også mat som er tilberedt av rå egg som for eksempel majones eller desserter. Gjennomkokt egg er trygt, det samme er gjennomstekt omelett og speilegg fordi salmonella drepes ved koking og steking.

Upasteurisert melk og meieriprodukter

Små barn har høyere risiko for å bli syke av upasteuriserte melk og meieriprodukter.

Halvstekt eller rått kjøtt

Pass på at kjøtt, kjøttboller og annen farsemat du gir til babyen er godt gjennomstekt.

Les også: Smart barnemat på reisen

Frukt som ikke kan skrelles

Det kan også være lurt å unngå salat, agurk, tomat og bær til de minste hvis du ikke vet hvordan de er blitt håndtert.

Springvann

Dette avhenger selvfølgelig av hvor du reiser på ferie, men det tryggeste er å kjøpe vann fra flaske. Vær obs på isbiter du får ute på cafe eller restaurant. Disse er ofte ikke desinfisert og bør ikke gis til små barn. La heller ikke barna smake på din hvis du har drikke med isbiter.

Vær obs på mat som serveres lunken.

Dette er trygt å gi til babyen i utlandet

Frukt og grønnsaker som skrelles eller kokes, og gjennomstekt egg, kjøtt og fisk er trygt å gi. Eksempler på matvarer som er trygge å gi er:

•             Appelsin, banan, eple, kiwi, mango, melon, pære

•             Avokado, brokkoli, blomkål, gulrot, kålrot, løk, pastinakk, squash, potet eller søtpotet

Barnemat-tips: Denne snacksen kan du gi barna

Smart å ha med til de aller minste

Har du barn som spiser noe selv kan du gi plukkemat av den maten dere voksne bestiller. Hvit fisk, ovnsbakte grønnsaker og poteter er eksempler på mat som er fin for de små å spise selv.

Det er også lurt å booke rom eller leilighet med eget kjøkken. Da kan du enkelt lage egne barnematgryter av lokale råvarer. Her får du noen tips til hva som er smart å ha med i kofferten.

•             Stavmikser. Har dere et lite kjøkken er det smart å ha med stavmikser. Da kan du enkelt koke grønnsaker og kjøtt og mose med stavmikseren.

•             Noen oppbevaringsbokser du kan ha den moste maten i. Den holder seg to dager i kjøleskap.

•             Hvis du gir babyen grøt kan det være greit å ta med litt hirse eller havre som du enkelt kan koke opp med vann. Når alt annet er ukjent er det greit å ha noe kjent.

•             Sammenleggbar tøystol som kan festes på andre stoler. Kjekt om det ikke finnes barnestoler tilgjengelig.

•             Smekke. Ta med smekke om du vil unngå søl på klærne.

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale