Hva er vitsen med skilt som dette?

Foto: Shutterstock/NTB scanpix
Mange foreldre vil gjøre bilen bak oppmerksom på at de kjører med småbarn i bilen ved hjelp av skilt i bakruten. Men har det noe for seg?

Hva står det egentlig i bakruten på bilen foran meg? Jeg holder god avstand og klarer ikke lese teksten.

Vi nærmer oss en rundkjøring, og jeg lar bilen rulle fremover, helt til jeg kan lese skiltet midt i bakruten. «Baby On Board» står det på skiltet.

Hvor lurt er det å hindre sikten bakover med et skilt i ruta, et som kanskje ville synes bedre om det var plassert helt bak på bilen? Og hvorfor måtte jeg så nær for å lese det? Jeg kjenner at noe føles feil, og sjekker med Statens Vegvesen.

Les også: Refleksbruken på vei ned

Bilskilt ved fødselen
«Utsyn bakover skal ikke tildekkes slik at det kommer i konflikt med innvendig montert speil med tanke på utsyn. Fører av kjøretøy skal ha utsyn nok til å kunne forsikre seg om at han ikke kan treffe personer, gjenstander når han rygger. Og også kunne oppfatte utrykningskjøretøy som har blått blinkende lys.» (Dir. 77/649/EØF, 90/630/EØF gjeldende personbil (M1))

Statens Vegvesen har forståelse for at slike skilt monteres i beste mening, og enkelte av skiltene er avlange, slik at de ikke hindrer sikten. Likevel vil skriften alltid bli så liten at man ikke får lest det uten å kjøre farlig nær.

Hva andre synes om disse skiltene, som selges av mange ulike firmaer i Norge, fant jeg klare meninger om på Kvinneguiden.no.

«Kjører man mer forsiktig med barn i bilen? Jeg har ikke lyst til å kræsje uansett ...», skriver en, som fortsetter: «Og kjører man overdrevent forsiktig skaper man jo farlige situasjoner.»

Tryggere i trafikken?
«Jeg tenker at man kjører mer ukonsentrert med barn i bilen fordi man fokuserer på ungen», skriver en annen, som sammenligner det å kjøre med barn i bil med å snakke i mobiltelefon. «Hvorfor ikke skilte med «Jeg snakker i mobil mens jeg kjører - vis hensyn/hold ekstra avstand/bær over med vinglekjøring?»

Blogg: Bilfritt familieliv

Og slik fortsetter det: «Dette må være det mest tullete klistremerket jeg ser på biler. Hva er det egentlig som forventes av andre bilister når de ser dette? Hvilke forholdsregler kan man egentlig ta? Kjøre i en stor ring utenom? Farten er stort sett ganske lav når man ligger så tett at man kan lese teksten, så det virker bare meningsløst å skulle sette ned farten ytterligere.»

Det er altså ikke mye positiv respons på disse skiltene, men skal man først ha slike skilt, finnes det et som ikke kan feiltolkes. Det er et med et bilde av en Sinnataggen-liknende baby. Det er ingen tvil om hva skiltet formidler: Man gjør klokt i å holde avtand! I tillegg er dette en tegning uten tekst, og kan derfor tolkes på avstand.

Og det var vel hele vitsen i utgangspunktet?

Har du lest denne artikkelen? Derfor bør du snakke MYE til babyen din

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale