Fullt sprik rundt mobilregler i skolen

Foto: Frank May / NTB scanpix
Det spenner fra totalforbud til nærmest frislipp av mobilen på norske skoler. Men hva fungerer best?

– I utgangspunktet kan jeg som rektor bestemme hvordan mobilreglene skal være ved skolen. Men jeg ønsket å involvere elevene, sier Olav Lunde Fjelltveit, rektor ved bergensskolen Hop oppveksttun, som har rundt 450 elever på ungdomsskolen.

6. november trådte nye regler i kraft ved skolen, som en prøveordning fram til vinterferien: Elevene kan bruke mobiltelefonen ute og inne i alle friminutt, med unntak av i kantina og på biblioteket.

Flertallet bestemte
Fjelltveit forteller at han ved skoleårets start innførte forbud mot all mobilbruk inne. Dette fikk han reaksjoner på fra elevrådet i et FAU-møte.

Olav Lunde Fjelltveit. Foto: Privat

– De syntes de hadde for få muligheter til å bruke mobilen. Alle elevene fikk derfor en spørreundersøkelse med tre alternativ for mobilbruk. To tredeler ønsket en ordning hvor innendørsbruk var greit, med unntak av kantina og biblioteket, sier Fjelltveit.

– Hva er grunnen til at du involverte elevene?

– De skal bli hørt, og jeg ønsket å la dem komme til orde. Lærerne derimot, var ikke fornøyd. De syntes ordningen jeg innførte ved skoleårets start fungerte bra. De hadde ikke blitt hørt. Det er mange ulike oppfatninger rundt mobilbruken, men alle kan ikke bli like mye hørt. Vi ser hvilke erfaringer vi gjør oss nå, og evaluerer etter vinterferien 2018, sier Fjelltveit.

– Hvilke reaksjoner har du fått fra foreldrene?

– Jeg har hverken fått positive eller negative reaksjoner. Foreldrene som gruppe synes nok det er greit med begrensninger. Mange sliter med barnas mobilbruk hjemme, og de synes det er godt å få støtte fra skolen på at det må være regler rundt mobilbruk, sier Fjelltveit.

Les også: Når bør barnet få egen mobil?

Ønsker egentlig totalforbud
Resultatet av den tidligere ordningen med totalforbud inne var at antall inndratte telefoner sank drastisk. Rektoren er spent på resultatene av prøveordningen.

Personlig ville han lagt ned totalforbud.

– Men da hadde vel lærere og foreldre reagert kraftig. Foreldrene vil ha muligheten til å nå barna, og lærerne bruker telefonen i undervisningen, sier

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale