Fem foreldretyper du møter i barnehagen

Marie Lunde
Foto: Privat
Marie Lunde vet hvilken type hun selv er. Hvem av dem er du?

Marie Lunde blogger for VG Familieklubben og på Miss Lunde

Man skal ikke sette folk i bås, heter det. Men hvor komplisert og kjedelig blir vel ikke livet om man ikke kan bedrive litt uskyldig forenkling av inntrykkene man tar inn? Det har i hvert fall slått meg når jeg daglig springer inn og ut av barnehagen, at det finnes noen foreldretyper som går igjen:

Herr og fru «Alt-på-stell» liker å planlegge. Her er det sjelden slinger i valsen, det hverken glemmes eller slurves. Man kan mistenke dem for å ha verdens mest avanserte kalender, men nei, alt foregår utelukkende i det unike hodet til fru Alt-på-stell. Herr Alt-på-stell trener til Birken mens han sykler til jobb, og barna blir hentet og levert til samme tidspunkt hver dag. Barna er kledd fra topp til tå i «Best i test», og hver minste lille raggsokk er merket forskriftsmessig med barnas navn. Herr og fru Alt-på-stell smører eksemplariske matpakker med grønnsaker som barna faktisk spiser.

Herr og fru «Fred-og-ro» liker ikke småprat. Derfor lister de seg rundt i gangene og smyger seg usett inn og ut av barnehagen for å slippe å prate med andre foreldre. Herr og fru Fred-og-ro har det aller best når de er i selskap med hverandre og barna. De skriver aldri sinte e-poster til styret i barnehagen eller driver med høylytt barneoppdragelse i garderoben. De tror ikke at deres egne barn er mer begavede eller veloppdragne enn andres, og krever dermed ikke å sitte på første rad på avslutninger eller å delta på møter når det har vært hendelser i barnehagen.

Les også: Dette skulle barnehageansatte ønske at foreldre visste

Herr og fru «Trygt-og-godt» leverer sent og henter tidlig i barnehagen. Når det er foreldremøter er de i sitt ess, med forslag, innspill og bekymringer. Det kan være lett å irritere seg over denne intense atferden på foreldremøter, men man skal ikke glemme at det er disse som gjerne får gjennomslag for nødvendige endringer. Herr og fru Trygt-og-godt er konstant engstelige for at noe skal tilstøte barna og fotfølger dem derfor rundt, bare i tilfelle barna skulle trenge dem. De er tålmodige og tror ikke det hjelper å kjefte på barna når de ikke vil ta på seg ytterklærne i garderoben. Man kommer mye lenger med et vennlig ord og en god klem.

Herr og fru «Helt-naturlig» liker ikke at barna har for mange føringer. De mener at den beste måten barna lærer på er gjennom egen erfaring og at det er avgjørende at barna får uttrykke seg på den måten som er naturlig for dem. De smører økologiske matpakker og kjøper bærekraftige bleier og klær til barna. Herr og fru Helt-naturlig vil gjerne ha innflytelse på den pedagogiske planleggingen i barnehagen, for på dette

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale