Dette vil barna dine huske deg for

Det viktigste du gjør som forelder, er det du ikke blir husket for.

Hvordan vil barna dine tenke på deg når de blir store? Vil de huske deg for krangling og konflikter i barndommen – eller som den snille mirakelpappaen som tok dem med til Disneyland og eller på backpacking jorden rundt? Som mammaen som ga deg bonuslørdagsgodt i smug hver tirsdag mens pappa var på fotballtrening?

Eller vil de kanskje huske deg for at du har tatovert navnene deres på underarmen? Eller for mobilen som alltid befant seg litt lenger ned, like under håndleddet?

– De gangene foreldrene dummer seg ut, gir kanskje de morsomste og mest varige enkeltminnene, forteller psykolog Ylva Østby – som idet hun sier det selv får opp et et minne fra da faren hennes ikke fant julenissedrakten, men troppet opp i rødt regntøy i stedet.

Les også: Øyeåpneren som svei

God foreldrestrategi?
Ylva Østby har doktorgrad i psykologi, har forsket mye på barns hukommelse og har nevrokognitiv utvikling i barne- og ungdomsårene som spesialfelt. Hun forteller at både barn og voksne husker ekstra godt ting som skiller seg ut, men mener at det ikke nødvendigvis er noen god foreldrestrategi å strebe etter å gi barna flest mulig minner av denne typen.

Har du lest denne artikkelen? Derfor bør barn lekeslåss

– Unike hendelser og opplevelser skaper følelser, og fører til at vi lagrer slike øyeblikk i hukommelsen. Av den grunn tror mange foreldre at det er viktig å gi barna flest mulig slike øyeblikk, gjennom reiser, gaver, opplevelser og slike ting, kanskje fordi hverdagsøyeblikkene ikke blir til slike minner som barna kan hente opp senere, sier Ylva Østby, som til daglig jobber ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Ylva_Østby_av_Katinka_Hustad.jpg

Ylva Østby. Foto: Katinka

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale