Dette bør du vite om den fjerde barnesykdom

Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Den er ufarlig, men rammer tidlig. Slik vet du om barnet ditt er blitt smittet.

Den fjerde barnesykdom kan virke noe voldsom, men den er en mild og ufarlig virussykdom som går over av seg selv. Det kan likevel være vanskelig å vite hva skal man se etter, og hvordan man vet at det nettopp er den fjerde barnesykdom det er snakk om.

 

Så hva er egentlig denne sykdommen?

 

– Den fjerde barnesykdom er en virusinfeksjon som skyldes et virus i herpesfamilien. Den smitter ved lett dråpesmitte, forteller overlege og spesialist i barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl.

 

Les også: Derfor er trassalderen et positivt tegn

 

«Tredagersfeber»

Tiden fra barnet blir smittet til sykdommen bryter ut er 5 til 10 dager. Den fjerde barnesykdom kalles også «tredagersfeber».

 

– Grunnen til at man ofte kaller denne infeksjonen «tredagersfeber» er at barnet raskt får en relativt høy feber, opptil 40 grader, som typisk varer i tre dager. Når feberen faller etter noen dager, får barnet svakt rosa og småprikkete utslett over bryst og rygg, men det kan også forekomme andre steder, forteller Greve-Isdahl.

 

Hun legger til at man bør være oppmerksom på at små barn ofte kan få feberkramper i forbindelse med høy temperatur i kroppen.

 

– Hos noen barn vil den raskt stigende feberen kunne utløse feberkramper, men feberkrampene er knyttet til selve temperaturendringen, og ikke spesifikt til viruset, sier hun.

 

Les også: Hva er hånd-, fot- og munnsyke?

 

Går over av seg selv

Denne sykdommen er en svært vanlig tilstand, og den rammer mer eller mindre alle barn. De fleste opplever å bli smittet av den fjerde barnesykdom i løpet av de 2-3 første leveårene, og aller hyppigst rammer den mot slutten av det første leveåret.

 

– Feberen varer i noen få dager, typisk i tre dager, og når feberen faller vil barnet få utslett. Utslettet varer vanligvis i 1-4 dager. Hos immunfriske barn er dette en ukomplisert infeksjon i barndommen. Sykdommen går over av seg selv, og krever ingen spesifikk behandling, forteller Greve-Isdahl.

 

– Er det nødvendig å oppsøke lege?

 

– Nei, ikke så lenge allmenntilstanden er god.

 

Men

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale