Blogg: Slik får du verdens beste pappaperm!

DEMOKRATI-TEI: La mammaen konsentrere seg om jobb og studier, så kan du ta kontrollen hjemme. Foto: Superpapsen
Gratulerer, alle pappaer, mammaer og barn! Stortinget har varslet at de vil be regjeringen øke fedrekvoten til 14 uker. Det er all grunn til å feire!

Ole Morten Knudsen blogger for VG Familieklubben og på Superpapsen.

Mange nybakte pappaer er kanskje en smule nervøse ved tanken på å skulle ha eneansvaret for sitt eget barn for aller første gang. Men om du bruker tiden i pappaperm bra, vil du få en opplevelse som vil gi deg minner for livet!

Her har du noen enkle tips å ta med deg på veien for en mest mulig vellykket pappaperm:

Bilde1.jpg

OMVELTNING: Overgangen fra å henge med myke, fine mamma til en lett skjeggete pappa kan være ganske brutal for både barn og foreldre. Foto: Superpapsen

Ikke sitt hjemme!
Det verste du kan finne på i pappapermen er å bli sittende hjemme med ungen hele dagen. Det er slike tilstander som medfører sure barn og irriterte mødre – og som resulterer i fedre som påstår at pappapermen er det verste de har opplevd.

Les også: 5 sære ting småbarnsmødre gjør

Ja, det kan virke forlokkende å henge i stua med «Huset på prærien» og «Dr. Phil» surrende i bakgrunnen. Men om du oppholder deg innendørs 14 uker i strekk med din egen Idi Amin som eneste samtalepartner, vil du få en elendig opplevelse. Så kom deg ut og opplev ting sammen med barnet ditt. Det er da det blir gøy!

Bilde 2.jpg

KOM DEG UT: Det er da pappaperm blir gøy for både far og barn! Foto: Superpapsen

Ikke la mamma styre showet
Halve poenget med pappapermen er at pappa og barn tidlig skal knytte kontakt. Da må det foregå på pappaens premisser. Så ikke ta hensyn til hva mammaen syns dere bør gjøre. At hun hadde det fantastisk med sin barselgruppe betyr ikke at du vil ha det like gøy i samme setting. Så finn på dine egne aktiviteter.

Les også: Dette må du huske når barnet begynner med fast føde

Om du liker babysang så gå gjerne på det. Babysvømming er alltid gøy. Åpen barnehage kan anbefales. Og det lokale treningssenteret kan nok fint legge til rette for at du kommer med baby på slep.

Så lenge barnet får mat, får sove og får kjærlighet, stiller han ikke all verdens krav til hva dere finner på. Om pappa er glad, er som oftest også barnet fornøyd.

Les også: Småbarnsforeldre som ligger rundt

Følg dagsrytmen
Selv om du forkaster mammaens innspill til at dere bør dra på baby-yoga, bæresele-ballett eller bakekurs for babyer (selv om alt dette selvfølgelig er stor stas også – for fedre som våger) er det smart å ta til seg én ting. Nemlig oversikten over når ungen skal ha mat og når den skal sove.

Så lenge du har kontroll på dette, vil du se at pappapermen blir langt morsommere for alle parter.

Les også: Derfor bør du snakke MYE til babyen din

Hold deg til én aktivitet om dagen
Noen pappaer er vel ivrige og skal gjerne rekke babysvømming om morgenen, lunsjbesøk på jobben og ettermiddagsmatiné på babykino på samme dag. Jeg skal love deg at det kommer til å medføre at mammaen kommer hjem til en nær komatøs pappa – og en rimelig amper unge.

Heldigvis har du mange uker på deg, så du trenger ikke rekke alt på én gang. Om du holder deg til én aktivitet om dagen, om det så er å ta en tur til nærmeste lekeplass, vil du overleve også dette eventyret.

Bilde 4.jpg

SVETT SMIL: Du kan bli rimelig svett om du forsøker å gape over for mange aktiviteter om gangen. Foto: Superpapsen

Beregn god tid
Ting tar tid med babyer. Bleier skal skiftes, katastrofeområdet som kalles kjøkkenbordet skal ryddes, ytterklær skal tas på – og så av igjen når nok en bleie skal skiftes. Så beregn god tid, og ikke stress om du ikke kommer frem i tide.

Les også: Hvordan vet du om barnet ditt har matallergi?

Da må du kanskje finne på noe annet enn planlagt akkurat den dagen. Men idet du begynner å stresse, er løpet kjørt.

Det er lov å slappe av
Pappapermen skal ikke være noe maraton for å rekke flest mulig aktiviteter, så det er absolutt lov å ta en helt rolig dag innimellom. En dag hvor du nettopp befinner deg på gulvet i stua. Men jeg vil anbefale å bytte ut «Huset på prærien» og «Dr. Phil» med noe bedre.

Velg smart når du kjøper mobil til barna

Les også: Klar for barnehagestart?

Drikk øl!
Det skal ikke stikkes under stol at foreldrepermisjon kan være mer utmattende enn en heltidsjobb. Og at man kan bli ganske sprø av å forsøke å ha en oppegående konversasjon med en liten unge uten taleevne hele dagen. Selv om det er snakk om ens egne gener. Det er viktig å komme seg litt ut og møte gode venner.

Så når mammaen kommer hjem og ser at pappaen er faretruende nær å gå på veggen, er det svært viktig at hun av og til ytrer ordene «Hva om du går ut og tar noen øl med kompisene dine i kveld?»

Bilde 5.jpg

LYS FREMTID: På slutten av pappapermen vil også du utvilsomt være en superpapppa. Foto: Superpapsen

Men husk også, kjære pappa, at dette går begge veier. Så jo mer du gir nå mens mammaen er i perm, jo mer kan du høste når du kommer dit selv!

Lykke til – og kos deg!

Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat.

Har du lest denne artikkelen? Slik unngår du søskensjalusi

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale