Blogg: Omvendt valgomat

Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG
Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG
En guide til partiene i valgkampen. Vil dere ha våre to stemmer? Sjekk om vi er velgerne for dere!

Siri Gjelsvik blogger for VG Familieklubben og på Seks og samliv.

Det er litt slitsomt med alle partiene som roper i munnen på hverandre, det er verken høflig eller særlig opplysende. Derfor har vi valgt en motsatt tilnærming, gjennom denne omvendte valgomaten. Den er kort og konsist oppsummert i tre punkter. Partiet med flest treff, får våre familiestemmer ved valget.

Flere skråblikk: Møt Familieklubbens bloggere.

KJERNESAK FOR STJERNEFAMILIE
1: Selv om vi har sluttet med kjernefamilie, har vi ikke sluttet med kjernesaker. Og med den introen går vi rett på det aller viktigste. For nettopp det at vi sluttet med kjernefamilie, har nok gjort at vi er mer oppmerksomme enn før på at det finnes mange måter å organisere familielivet sitt på. Vi burde selvsagt ha tenkt på det før. Men vi forventer at partiet som vil ha våre stemmer, har tenkt litt lengre enn oss. Det kan for eksempel ikke være sånn at alle andre familieformer er så mye dyrere, bare fordi dere ikke har tenkt på at folk lever forskjellige liv. For å illustrere en av problemstillingene: En klassisk familierabatt er to voksne og to barn. Én voksen med tre barn utløser ingen rabatt, selv om det da er bare én inntekt som skal betale for alle fire. Capiche? Ta med den logikken inn der vedtakene fattes, så kan vi gjerne snakkes.

GENERELL MENNESKELIGHET
2: Vi er mennesker alle sammen. Gamle er mennesker, unge er mennesker, uføre er mennesker, flyktninger er mennesker, aleneforeldre er mennesker. Det gjør oss alle til med-mennesker. Det burde være unødvendig å si, men det virker som noen glemmer det av og til. Vi lærer barna våre å behandle folk med respekt, selv om vi av og til er uenige. Driver ditt parti med menneskefiendtlig politikk, eller menneskefiendtlig retorikk? Hvis ja, tenk litt over hvorfor. Det hadde vært fint å forstå. Men stemmene våre får du ikke.

HELSE OG UTDANNING
3: Tilbring en uke på en nedslitt sykehusavdeling med leger på 48-timersvakt, eller bli med en hjemmehjelper med stoppeklokke. Fortell oss om politikken deres på dette området. Vi skjønner heller ikke hvorfor det kan virke som det er viktigere med ventilasjonsanlegg i kontorbygg enn i skoler. Er det viktigere å levere enn å lære?

SKATTEJAKT
4: Har ditt parti et programpunkt som omhandler fotball, kom med det. Særlig han på åtte vil da være på gli. Men han har fått med seg at Messi ble tatt for skatteunndragelse, og det likte han ikke. «Man skal være ærlig, og Messi har masse penger å ta av», sa han i et intervju i lokalavisen. Han representerer familiens samlede ståsted på det punktet, sammen med Agnes Ravatn som har oppsummert norsk politikk slik:
- Kven i Noreg synst du bør skjerpe seg?
- Politiske parti som trur at dei rike må bli endå rikare for at dei skal gidde å jobbe, medan dei fattige må bli endå fattigare for at dei skal gidde å jobbe.

Hvis ditt parti synes at de som har mye, skal betale mindre, og at de som har lite, får for mye, er vi ikke velgerne for deg.

KLODEN
5: Vi sorterer avfall, panter flasker, spiser mindre kjøtt og kjører mindre bil. Men de virkelig store grepene for miljøet, tror vi politikerne må våge å ta. Og det krever jo litt baller, om det er lov å si det sånn, å gå til valg på det som på kort sikt kanskje er upopulære avgjørelser. Vi ser den. Men selv om vi ikke har mer enn to stemmer å tilby ved dette valget, har vi seks stemmer til som vi driver og forer opp. Da begynner det å hjelpe, gjør det ikke?

VALGFLESK
6: Lakrispiper ble en greie ved forrige valg. Noen av oss har hatt problemer med å forstå hva det har i et valg å gjøre, men hvis det er sånn at også godteri kan bli en symbolsak, vil vi gjerne ha med noe om vingummi og mørk sjokolade. Gjerne formulert sånn at det er greit at voksne smugspiser det gjennom uka, mens barna må forholde seg til lørdagsgodt. Sagt rett ut virker det jo helt meningsløst, men det er jo en rekke politikere som er flinke til å si helt meningsløse ting med alvorlig ansikt, så det regner vi med at dere fikser.

PS: Du har kanskje lagt merke til at denne veiledningen verken er kort, konsis eller i tre punkter, slik vi lovet i innledningen. Vi klarer ikke alltid å holde det vi lover, vi heller. Men der kan du se hvor irriterende det er!

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale