Blogg: La barna ordne opp selv

Antisupermamma Kristine Storli Henningsen
Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG
Hvorfor du bør tenke deg godt om før du går i krigen for ungene dine.

Kristine Storli Henningsen blogger for VG Familieklubben og på Antisupermamma.

Søsken krangler. Det er helt normalt. Og det aller beste er om de klarer å ordne opp selv. På den måten lærer de seg å håndtere konflikter, innenfor hjemmets trygge vegger, og man kan snakke om det etterpå.

Ikke lov å slå

Hos oss er det én regel som gjelder, og det er at det ikke er lov til å bruke vold. Den loven gjelder alle medlemmer av familien. De har ikke lov til å slå meg, jeg har ikke lov til å slå dem og de har ikke lov til å slå hverandre.

50568472.jpg

Foto: Shutterstock/Scanpix

Men det er lov å bli skikkelig sint. Og det blir de innimellom. Så taket nesten går av. Etterpå ordner de opp. En gråter, en annen trøster, noen megler, en er fremdeles sint, noen sier unnskyld. Og jeg kan høre dem for meg senere i livet: Hvordan de krangler, diskuterer og ordner opp med en kjæreste. Med en sjef. En ansatt. En kompis. En venninne.

Barna hører pappaen og meg krangle også. Og bli venner igjen. Det er ikke til å unngå at sånt skjer i en normal familie med høyt temperament. De ser også at vi ikke slår hverandre, men klarer å ordne opp verbalt, og at vi sier unnskyld til hverandre etterpå. Konflikter er ikke til å unngå, og ofte må det sterke følelser til før man klarer å sette seg ned og løse dem. Det er ikke farlig.

Les også: Å miste en pappa

Flere sider av saken

Å bryne seg på et søsken er lurt, for en bror eller søster er der uansett. Og når jeg hører barna mine krangle eller diskutere, hører jeg også at det er flere sider av saken. Det er sjelden raserianfall kommer ut av ingenting. Noe har skjedd i forkant. Det er ofte svært subtilt, så det er nesten umulig å få med seg for en som ikke er i feltet. Derfor er jeg alltid forsiktig med å blande meg inn. Og jeg tar så godt som aldri side. Jeg forsøker heller å hjelpe dem med å se den andres side, dersom konflikten låser seg helt.

Det samme gjelder utenfor hjemmet. Jeg ber barna om å ordne opp selv, så langt det lar seg gjøre, rett og slett fordi det ikke er min konflikt. Jeg har ikke vært til stede og aner ikke hva som har skjedd mellom dem.

Les også: Lei av kresne barn? Prøv dette

Krigerske foreldre

En venninne fortalte meg om en episode fra hun var liten. Venninnen hennes, som var fysisk overlegen, hadde satt seg på henne og dynket henne i snø. Dagen før hadde de lekt hjemme hos min venninne, og den andre jenta hadde glemt igjen dukken sin. I et desperat forsøk på å komme seg ut av snødynkingen, ropte min venninne: Hvis du ikke slipper meg nå, får du ikke igjen dukken din!

Dagen etter kom moren på døren til min venninne, og sa strengt at hun ville ha datterens dukke. At det var slemt å si at hun ikke ville gi den tilbake. Datteren hadde selvsagt ikke sagt et ord om dynke-episoden på skolen. Og min venninne syntes hele episoden var ubehagelig og urettferdig.

Tenk om denne moren kunne bedt datteren å forsøke å ordne opp selv? Da kunne det endt i en viktig prat, der begge jentene hadde lært noe viktig, og blitt venner igjen. I stedet ble hele episoden en verkebyll.

Les også: 11 smarte apper for barnefamilier

Ser bare den ene siden

Jeg ser stadig eksempler på foreldre som går i krigen for barna sine, med andre barn, og helst andre foreldre. Enda farligere er det når de begynner å stemple andres barn. Ofte oppfatter barna dette også. Og slik skaper man en syndebukk. En som får skylden for alt. Og barnet som blir syndebukken kan ende opp med å gå helt inn i den rollen. Roller forsterkes, man blir det man anklages for.

454093999.jpg

Foto: Shutterstock/Scanpix

Det er viktig å lytte til barna og ta dem på alvor. Men det er også viktig å ta det andre barnet på alvor. På den måten hjelper du begge til å se at det er to sider av samme sak.

Antennene ute

Så fins det alltid unntak, og nettopp derfor er det viktig å ha alle antenner ute. Vold og mobbing forekommer, og slikt kan ikke tolereres.

En dag kom sønnen min hjem og sa han ikke hadde det bra på skolen. Etter noen samtaler skjønte jeg at dette var alvor. Det var en gutt som plaget han, en som var langt eldre og sterkere. En dag så jeg det selv, hvordan denne gutten kastet sekken på ham. Dette går ikke, tenkte jeg, og tok øyeblikkelig kontakt med rektor. Det ble ordnet opp i, og alt gikk bra med min sønn.

Så en dag så jeg hvordan denne gutten selv ble plaget. De større ungene i gata kastet råtten frukt på ham. Sparket etter ham. Ropte ting til ham. Og jeg så hvor redd og lei seg han ble.

Her er Familieklubbens bloggere

Dette prøvde jeg å forklare min sønn: Denne gutten er ikke slem. Han blir selv plaget av større barn. Men det han gjorde mot deg var ikke riktig. Det skal du ikke tåle. Samtidig kan vi prøve å forstå fremfor å hate.

Alltid en årsak

Ingen har lov til å slå hverandre. Ingen har rett til å mobbe og utestenge. Men vi skal være forsiktige med å rope «mobbing» hver gang det er en konflikt mellom barn, da kan det fort bli et utvannet begrep.

Du er ikke nøytral. Så tenk deg godt om før du går i bresjen for ungene dine, med mindre det er noe alvorlig. Ikke gjør barnas konflikter til en foreldrekrig. Lytt til barnet ditt, støtt det i følelsene sine, og forsøk samtidig å lære det å se andre sider av saken. Det vil gjøre livet enklere for alle.

Les også: Hvorfor får norske barn fortsatt lekser?

 

 

 

 

 

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale