Blogg: Kjærlig gjenbruk

Stjernefamilie
Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG
Når man skal lappe sammen seg selv etter et samlivsbrudd, tar det litt tid å finne ut hvilke biter som hører hjemme hvor.

Siri Gjelsvik blogger for VG Familieklubben og på Seks og samliv.

Hvis jeg skal lage en oversikt over de gangene i livet jeg har følt meg aller mest på topp, er ikke nyskilt-fasen blant de nominerte. Samlivsbrudd er pyton mens det står på, uansett grunn. Det går ut over nattesøvn og matlyst, treningsiver og smågodt-budsjett. Jeg følte meg på ingen måte som en fest av et menneske, og selvtilliten da min venninne puffet meg ut på bruktmarkedet var deretter. Jeg hadde mest lyst å gå med pose på hodet. For hva er egentlig markedsverdien på en skilt og søvndeprivert trebarnsmor i slutten av 30-årene, med poser under øynene, høy gjeld og varierende humør?

De vanskelige forskjellene: Hvorfor opplever vi ferien så forskjellig?

Et brudd betyr at noe har gått i stykker. Når man skal lappe sammen seg selv etter et samlivsbrudd, tar det litt tid å finne ut hvilke biter som hører hjemme hvor. Hva er meg, hva var deg, hva var oss? Og, ikke minst: Hvilke biter vil jeg ha, hvilke biter kan jeg ta, hvilke biter må jeg ta? Det tar litt tid før det blir sånn noenlunde. Men det hjelper ikke på humøret å sitte hjemme alene og legge puslespill i evigheter heller. Så jeg gjorde som jeg fikk beskjed om, og averterte mine akkumulerte rynker på kjærlighetens Finn.no.

Nå deler jeg både hus og byline med han som var litt fysen på akkurat den kombinasjonen av rynker og gjeld. «Krake søker make», sa han, så kan du jo tenke hva du vil om bruktmarkedet sensommeren for fire år siden.

Reparasjonsprosessen etter et brudd får meg til å tenke på den japanske kunstformen «Kintsugi», hvor ødelagt leirgods repareres med lakk iblandet gull. Filosofien er at historien til objektet er med på å gjøre det til det det er. I stedet for å skjule sporene etter at noe har vært ødelagt og reparert, framheves sprekkene med gull.

Les også: La barna gjøre feil

Jeg liker sammenlikningen. Litt mørbanket, men litt klokere. Litt mer rynkete, men litt mindre opptatt av det. Litt tøffere, og litt mer ydmyk.

Dessuten: «En manns skrot, en annen manns skatter», sier Pettson i Gubben og katten. Det er også et fint prinsipp.

Flere skråblikk: Møt Familieklubbens bloggere.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale