Blogg: Fra kjernefamilie til stjernefamilie

Stjernefamilie
STJERNEFAMILIE: Øystein Østraat og Siri Gjelsvik. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG
Kjernefamilien har endret form.

Siri Gjelsvik og Øystein Østraat blogger for VG Familieklubben og på Seks og Samliv.

Skroget til Titanic ble bygget med flere vanntette skott, så skipet skulle kunne holde seg flytende selv om deler av skroget ble fylt med vann. Det var jo ikke dumt tenkt. Ekteskap bygges etter liknende prinsipper. Det skal tåle vær og vind, og kanskje særlig uvær med mye vind. Men siden det sjelden finnes hundreårsstormer i langtidsvarselet på yr når bryllupet planlegges, er det fort gjort å henfalle til en diskusjon om fargen på serviettene i stedet.

Ikke et vondt ord om servietter, men de har begrenset nytteverdi ved forlis. Det finnes isfjell og orkaner, materialtretthet, dårlig navigasjon, skjær og grunner, utrent mannskap, pirater og sjøsyke. Det finnes ørkesløse dager uten vind i det hele tatt. Kanskje bortsett fra ved sjøsyke, er det ikke så nøye med de serviettene.

Plan A og plan B

I plan A finnes det aldri skilsmisser. Den du en gang giftet deg med, er ikke gift med andre enn deg. Barna dine er ikke familiependlere, og du ser dem ikke bare annenhver uke. I plan A har du ingen profil på Tinder, og det finnes ingen steforeldre eller bonussøsken som ikke var med fra scratch.

22537 par giftet seg i 2016. 9345 skilte seg. Det er 18690 ferske utgaver av plan B.

Les også: Å kalle noen sutrete er den nye hersketeknikken

I Sverige har begrepet «stjärnfamilj» egen wikipedia-side. Stjernefamilie favner alle familiekonstellasjoner, og ble først brukt av Ingrid Engarås i 2008, som en reaksjon mot daværende sosialminister og kristendemokrat Göran Hägglunds kjernefamilie-fokus i politiske debatter. I 2009 ble ordet tatt opp i det svenske språkrådets nyordsliste.

I vår familie ble det tatt opp i ordlista for fire år siden. To kjernefamilier hadde kullseilt, seks barn var blitt skilsmissebarn. Fire voksne fant litt etter litt nye partnere. De har også har barn. Familietreet ble mer en slags familiehekk, med dine barn og mine barn, hans barn og hennes barn, eks-svigers og nye svigers, for ikke å glemme den nye babyen til eksen til den nye samboeren til eksen, som er så søt at alle føler et visst slektskap uavhengig av biologi.

Kjernefamilien vår har endret form. Ingen konsulenter kan strømlinjeforme sånne prosesser. Mye har gått tapt på veien. Men mye har kommet til også. Det finnes mange slags familier, og mange måter å organisere livet sitt på. Det er en god ballast å ha med seg. Stjernefamilier er også fine familier!

Les også: Blir man lykkeligere av å ha barn?

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale