Blogg: Familieforøkelse

Valp
SAMSOVING: Hampus sover best når matmor er i nærheten. Foto: Siri Gjelsvik
Det blir ingen flere barn her i huset. Vi har tre hver, det klarer seg. Men hva med valp, vi skulle ikke hatt en valp, da? Valper er så søte. SÅ søte. Se på det blikket! Nååååh!

Siri Gjelsvik blogger for VG Familieklubben og på Seks og samliv.

Klokka er halv seks en morgen i oktober. Jeg vet ikke hvilken morgen, egentlig ikke hvilket år, for dagene går litt i ett. Jeg står ute i gata i en tynn, lyseblå pysj som helt klart burde vært vasket. Det regner. Og jeg må stå der til pelsdotten i andre enden av båndet har lagt ferdig morrakabelen, så jeg får plukket opp den varme bæsjen før han eter faenskapet.

Men seriøst, valper er søte, da.

Innomhus beveger jeg meg som en innbruddstyv. Jeg skanner gulvet, på jakt etter gylne dammer. Stadig mer manisk i blikket, hvor er dammen, jeg vet det er en dam her! Men jeg finner ingen dam, og ser på pelsdotten med et snev av dårlig samvittighet. Stakkars, her ligger han og sover de uskyldiges søvn, mens jeg mistenker ham for å ha tisset på gulvet? Litt ledigere i kroppen tar jeg et skritt til siden, og finner dammen med føttene. Den er varmere enn kaffen jeg fortsatt ikke har hatt tid til å drikke.

Men se på det blikket, da. Nååååh!

Hampus 11_edited.jpg

Cobberdog
Foto: Siri Gjelsvik

Han er med på flyet. Han skal pendle med meg, denne valpen, og må venne seg til å fly. Foreløpig er han liten og får plass i en veske inne i kabinen. Under setet foran meg sover han godt, trass i turbulens og fullt fly. Det er ingen som merker at han er der. Så når han fiser, for det gjør han, og odøren som brer seg er av en sånn art at den får maling til å smelte av veggene, er det ingen som ser i hans retning. De ser på meg.

Valpen sover videre.

Soving er ikke noe problem for denne pelsdotten. Så lenge jeg er i nærheten, vel å merke. Helt, helt i nærheten. Da er valpen stille. Da får matmor også sove. Og det er jeg nødt til, for jeg legger meg seint og står opp tidlig, og er av og til ute midt på natta, på grunn av denne pelsdotten som plutselig kommer på at det hadde vært innmari deilig å drite. Derfor hender det at buret til valpen står på den ene siden av dobbeltsenga, og to voksne mennesker deler den andre halvparten. Og alle tre sover. SÅ søtt!

Hampus 3.jpg

Cobberdog
Foto: Siri Gjelsvik

Jeg husker nattevåket da ungene var små. En med nattskrekk, en med kolikk. Gynge den ene, trøste den andre, prøve ikke å vekke den tredje, prøve ikke å drepe den store som snorkende sov seg gjennom hele greia. Jeg var så trøtt at jeg tømte juice på brødskiva mi om morgenen, og brukte flere sekunder på å skjønne hva som var feil med det. Men naturens lille drahjelp til en ammende småbarnsmor er i det minste en dose hormoner som gjør at man tåler nattevåk og seige dager bedre.

Det følger ingen sånne hormoner med når man får valp i hus.

Hampus 10.jpg

Foto: Siri Gjelsvik

Men jeg har skjønt at det er viktig å tenke positivt. Være litt mindful, rett og slett, det skal visst være bra. Jeg skyver unna tanken på om det er innafor å lage taco av hundekjøttdeig (okei, okei, jeg skal ikke sende ham til slakteren!), og lager en liste over ting som er bra:

  • Noen dager tisser han ikke inne flere ganger enn at jeg kan telle det.
  • Han spiser ikke alltid sin egen bæsj.
  • Han har faktisk ikke bæsjet på foten min mer enn én gang.
  • Valpetiden er kortere enn småbarnstiden.
  • Og så er han søt, da. Se på det blikket. Nååååh!

Nå er det kult å kjøpe julegavene brukt

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale