Blogg: Dette trikset er gull verdt for forholdet

KREVER SITT: At en har «tid å slå i hjel» er ikke et uttrykk du ofte hører fra småbarnsforeldre. Men det er essensielt at foreldrene setter av tid til hverandre. Bloggeren Superpapsen har en mening om hva som skal til. Foto: Superpapsen
Superpapsen har et ess i ermet for småbarnsforeldre som ikke vil bli skilt.

Ole Morten Knudsen blogger for VG Familieklubben og på Superpapsen.

Livet som småbarnsforeldre kan gå hardt utover forholdet. Ikke bare eldes man brått utseendemessig, med raskt vikende hårmanke, poser under øynene etter lange våkenetter og sviktende rygg etter timevis med bæring - det blir også langt mindre tid til å pleie kjærligheten med partneren.

Les også: 10 tegn på at du er småbarnspappa

Hvor ble tiden av?
Der man tidligere faktisk hadde tid å slå i hjel som kunne brukes på langsomme turer, hyggelige kafébesøk og så lange fellesstunder i badekaret at en faktisk rakk å få rosinhud på fingrene, går det meste av tiden nå med til helt andre ting.

Som for eksempel å henge på lekeplasser i høstkulda, smøre matpakker, rydde barnerom og forsøke å løse utfordringen med vask av barnehår uten at det høres ut som en jobber ved det lokale griseslakteriet.

Les også: Derfor bør du snakke MYE til babyen din

Det blir rett og slett mindre tid til å dyrke den en kanskje elsker aller mest, og å sette pris på hele årsaken til at en fikk barn i utgangspunktet. Det betyr ikke nødvendigvis at du vil bytte bort gleden over å kunne se sine egne barn fryde seg på nevnte lekeplass, eller at du ville byttet ut barnevask til fordel for rosinhud på egne fingre. Men det er likevel ekstremt viktig at de voksne finner tid til hverandre midt oppi all galskapen.

Få dem i seng!
Det er her jeg har et genialt triks, som kanskje virker veldig enkelt (og for noen utvilsomt er ulidelig komplisert) - men som er gull verdt om man vil ta vare på kjærligheten: Legg barna tidlig.

Les også: Bør man hjelpe barn med å få venner?

Med tidlig mener jeg ikke før normal middagstid, men i akkurat passe tid etter barne-TV og kveldsmat. Mange vil nok kunne sette pris på å sitte litt ekstra i sofakroken med barna når roen endelig senker seg for kvelden. Eller slå til med en runde brettspill for hele familien. Og det kan lett dra seg ut om man først gjør dette til en vane, etter hvert som barna blir større.

bilde 2.jpg

TID TIL TOSOMHET: Selv om man har tre barn, er det ingen grunn til å glemme hverandre midt oppi hverdagsgalskapen! Foto: Superpapsen

Men de små kveldstimene kan bety uhorvelig mye for forholdet om dere voksne setter dem av som «voksentid» uten barna. Så kan dere heller spare kosestundene hvor barna får være lengre oppe, til enkelte faste dager.

Les også: Fattet matte med skoletaper

Uforstyrret av egne gener
Hva skal dere så gjøre med de små timene dere endelig får for seg selv? Dere trenger ikke å skape helaftener hver kveld med romantisk belysning og avslappende massasje, selv om det sikkert kan være stas innimellom.

Av og til holder det med å se en TV-serie sammen og spise et nygrillet ostesmørbrød til kvelds. Eller hva med å lese hver sin bok sammen i sofakroken, helt uforstyrret av sine egne gener? Eller kanskje gjøre klar morgendagens matpakker, rydde bort leker og brette tøy sammen i ro og mak om en ikke rakk det i løpet av dagen? Hverdagsromantikk kommer i mange former, men det viktigste er å sette av tid til å være kun sammen med hverandre.

Bilde 3.jpg

KOSELIG MED KAOS: Definisjonen på «kosestund» kan variere med alderen. Foto: Superpapsen

Vårt eldste barn på seks har begynt å klage over en noe rigid leggetid. Hun begynner å se at venninner med eldre søsken kanskje får være litt lengre oppe enn henne selv. Men klagene hennes har så langt ikke fått gehør. For jeg tror garantert hun vil sette pris på at foreldrene hennes tok seg tid til hverandre mens vi kunne. Da står vi også sterkere sammen for fremtiden.

Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat.

Les også: Øyeåpneren som svei

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale