Blogg: Den onde stemor

Siri Gjelsvik
Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG
Det finnes ikke eventyr om stemødre som smører nistepakker eller leser godnatthistorier.

Når det finnes en stemor i et eventyr, er det fordi barnas mor er død. Og med mors død, forsvinner også alt hun representerer. Varme, trygghet, ubetinget kjærlighet. Inn kommer en annen kvinne, som gjør krav på husets far og har hjerte kun for egne barn.

Det er jo en traurig start på livet som nyfamilie. Og etter noen, hm, skal vi si litt uheldige episoder, hvor disse stemødrene har gitt stedøtrene forgiftede epler, eller latt dem gå i laser og feie aske, har de sørget for at begrepet «den onde stemor» er godt etablert.

Livet i nyfamilien: Fra kjernefamilie til stjernefamilie

Det blir en litt annen greie når mor bor rett nedi hogget og på ingen måte skal erstattes. Når ungene går på kryss og tvers, og de voksne gjerne drikker kaffe sammen. Men det finnes ikke eventyr om stemødre som smører nistepakker, hjelper til med lekser, er heiagjeng på fotballkamper eller leser godnatthistorier.

Klønete stemor

Her hjemme har jeg blant annet gitt feil mat til et bonusbarn som ikke tåler gluten, og sparket en fotball i magen på et annen såpass hardt at han faktisk mistet pusten et øyeblikk. Ikke av ondskap, vil jeg gjerne ha protokollført, det var ren kløning. Men det kunne fort blitt fryktelig ugreit likevel. For der mine egne barn har måttet finne seg i enda verre ting opp gjennom årene, har jeg alltid kunnet løfte dem opp, knusekose dem, si unnskyld på hundre måter og dermed gjenopprette vanlig uro og uorden. Vi kjenner hverandre så godt etter årevis med hverdager av alle slag. De gjør meg jevnlig så sinna at jeg brøler. Det er ikke så farlig. Vi koser hverandre tilbake i balanse etterpå.

Møt Familieklubbens bloggere

Det er annerledes å komme inn som etteranmeldt, enten man er liten eller stor. Jeg blir verken mindre klønete eller mer tålmodig fordi om jeg deler hverdag med noen jeg ikke kjenner fullt så godt. Og den samme tilgangen til knusekosing følger ikke folkeregistrert adresse, den må opparbeides. Akkurat som man egentlig må kjenne hverandre godt for å kunne bli ordentlig sinte på hverandre. Det tar litt tid å bo seg sammen.

Jeg tror jeg er tilgitt for tilfellene jeg nevnte over. Men når vi spiller fotball, er det jeg som må stå i mål.

Kjærlig gjenbruk: En manns skrot er en annen manns skatter

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale