Blogg: Bilfritt familieliv

Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG
Er det mulig å overleve en aktiv tilværelse med tre barn og hund helt uten bil?

Ole Morten Knudsen blogger for VG Familieklubben og på Superpapsen.

I en alder av 36 år har jeg faktisk aldri eid min egen bil. Selv ikke nå som vi fikk tredje tilskudd i barneflokken har behovet for bil meldt seg. De fleste har bil nesten øverst på lista når de får seg barn, og enkelte vil nok mene at vi er litt sære som ikke kryper til korset og skaffer oss bil for å gjøre hverdagen enklere. For det er nok veldig praktisk med bil når man har tre små.

Barna skal i barnehagen, vi skal på jobb, barna skal på turn og fotball. Vi skal på aktiviteter i helgene, besøke familie, storinnkjøpene skal gjøres og ting til hus og hage må anskaffes og fraktes både til og fra.

Familieutfordringer: Foreldre som ligger rundt

Kan en virkelig få kabalen til å gå opp uten egen bil?

Vi bor jo heldigvis rimelig sentralt i Oslo. Men det er likevel 10 minutter å gå til nærmeste T-bane. Butikken ligger hakket nærmere, men det blir en drøy tur når en skal bære handleposer for en ukes forbruk til en familie på fem.

Bilde1.jpg

"Øyh, pappa! Du tok feil! Det er ikke 3 barn for prisen av 2!"

Og det tar sin tid å komme seg på jobb om morgenen når to barn først skal gå til barnehagen. Men helt ærlig så går det faktisk strålende! Og det krever ikke all verdens.

Superpapsen filosoferer: Blir man lykkeligere av å ha barn?

For storhandelen så benytter vi oss lett av tjenester som leverer maten rett på døra vår. Vi har matkasse annenhver uke. Da slipper vi å tenke på de tunge løftene for å sikre at kjøleskapet er fullt. Mangler vi brød til morgendagen? Bare å legge inn en kjapp bestilling på en av flere tjenester som leverer ferskt brød på døra!

Småhandlingen i det daglige tar vi på vei hjem fra jobb og barnehagen, om vi skulle mangle noe. Her er vi nok litt bortskjemt som bor i Oslo, men slike tjenester blir heldigvis tilgjengelig flere og flere steder landet over.

Ja, vi må kanskje stå over impulskjøpene på søndager da nærmeste søndagsåpne butikk ligger en halvtimes gange unna. Men, tro det eller ei, vi overlever det også.

Og barna har ikke noe valg. Har det hendt de har klaget når det styrtregner ute og det aller beste hadde vært å sette seg i en tørr og varm bil på vei til barnehagen? Absolutt. Er det et alternativ? Nei. Men så viser det seg som oftest at det likevel ikke er umulig å gå selv. Eller sykle.

Barnematekspertene tipser: 6 tips til å takle "kresne" barn

Jeg har steintro på at dette vil lønne seg når barna vokser opp og vi slipper å måtte fylle rollen som taxisjåfører dit de skal. Det blir nok mye følging til aktiviteter i årene fremover, men når de blir gamle nok til å finne veien selv, er det ingen som spør om ikke pappa «bare kan kjøre». Da kan jeg sitte og nyte kaffen min i ro og mak.

I sommer gikk vi også til innkjøp av el-sykkel og fikk oss en sykkelvogn. Med dette i hus er det få områder i Oslo som ikke ligger for våre føtter, på tross av mangelen av bil.

Men hva så med de gangene kollektivt faktisk ikke er en mulighet, og det å gå eller sykle innebærer at en må planlegge for to dagsmarsjer? Vi har jo familie som bor et stykke utenfor Oslo. Og svigerforeldrene mine har en hytte i Hardanger. Eller hva om vi om sommeren plutselig får lyst til å ta en strandtur som er et stykke unna? Eller ta med barna på skirenn?

Vi er slett ikke motstandere av å kjøre bil, men når vi har behov for det leier vi bil via en bilkollektivordning.

Det koster litt hver gang, men samtidig tror jeg vi lett sparer noen tusenlapper årlig både på bensin, forsikring, avgifter og vedlikehold. For ikke å snakke om kjøpet av selve bilen. Ikke minst sparer vi miljøet for helt unødvendig belastning.

Så jo, det er fullt mulig å klare seg som storfamilie uten bil. Faktisk sitter jeg ofte og lurer på hvorfor alle andre anskaffer seg bil så fort de får det første ultralydbildet foran seg. Og hvorfor en på død og liv skal sette seg i bilen så fort en skal ha med barna ut av huset.

Jeg sier ikke at vi aldri skal skaffe oss bil. Det kommer helt an på bosted, livssituasjon og behov. Men det er altså fullt mulig å klare seg uten akkurat nå for oss!

Følg den bilfrie Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat!

Les flere blogginnlegg fra Familieklubbens bloggere.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale