Blogg: 5 sære ting småbarnsmødre gjør

Superpapsen
UNDRING: "Vaffor gör dom på detta viset?" Både fedre og barn kan bli smått satt ut av mødres innfall. Foto: Superpapsen
Nybakte mødre er underlige vesener. Kvinner som tidligere var fullstendig oppegående, gjør plutselig de merkeligste ting. Og det kun på grunn av at det har kommet en liten rosa bylt inn i livet deres.

Ole Morten Knudsen blogger for VG Familieklubben og på Superpapsen.

Slapp av, du er ikke alene. Her er 5 sære ting småbarnsmødre gjør. Og ja, jeg må nok finne meg i å sove på sofaen noen uker fremover.

1. Omgang med pupp

Før kvinner får barn er puppene menns domene. De er som en fornøyelsespark, kanskje med aldersbegrensning, men (i hvert fall i mitt tilfelle) tilsynelatende uten krav til høyde. Når barnet kommer blir derimot brystene like utilgjengelige som den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Da gjelder det å holde seg langt unna, i det minste om du vil beholde følelsen i henda intakt.

Bilde2.jpg

Superpapsen
HEI: «Sa noen pupp? Jeg er med!» Foto: Superpapsen

At ammende kvinner beskytter barnas matfat er forståelig. Men det er merkelig å se at området som tidligere var kun ditt, nå stilles til alle andres skue så fort den nyankomne rosa klumpen åpner munnen og gir et lite pip.

2. Bruk av bilsete

Få ting kan gjøre nybakte mødre så hissige som en diskusjon om bruk av bilsete. Uansett hvor kort strekning barnet skal fraktes i bil så er det ikke aktuelt med annet enn 5-punktssete med springmekanisme, selvpustende trekk og fiberramme, testet til det uendelige på små tyske dokker. Jeg tipper bilseteprodusentene ler hele veien til banken. For det holder selvfølgelig ikke med ett sete. Du må ha nytt sete for hver gang ungen legger på seg et kilo eller to, og besteforeldre, onkler og grandtanter må anskaffe det samme om de noen gang vil ta med barnet på tur.

Superpapsen: Blir man lykkeligere av å ha barn?

Vi har ikke bil en gang, men har likevel garasjen full av bilseter i alle mulige vektklasser! Å sette barnet inn i en bil uten bilsete, samme hvor kort turen skulle være, er for småbarnsmødre det samme som å skulle kaste dem ned i løvegropen i Kristiansand Dyrepark.

Jeg er jo egentlig enig. Selvfølgelig er en rimelig toskete om en setter et barn i bil uten tilstrekkelig sikring. Men jeg må få påpeke at i det samme vi stiger om bord i en buss, så oppheves alle retningslinjer fra Trygg Trafikk. Da kan barna nærmest stå på hodet i setet, akkurat som jeg selv gjorde på det glade 80-tallet.

Bilde3.jpg

Superpapsen
BUSSTUR: I slike situasjoner gjelder det å sitte helt i ro og ikke påpeke det absurde i at vi nettopp diskuterte om vi absolutt måtte kjøpe nytt bilsete til bilen vi ikke har. Foto: Superpapsen

3. Babyer og smak på godteri

Enhver oppegående far ser frem til første gangen han kan servere avkommet lørdagsgodt. Men enhver oppegående far har også opplevd stålblikket som serveres om han foreslår for mammaen at babyen skal få ta tunga bortpå smågodtet før den fyller ett år.

Barnemat-ekspertene: Hvor tidlig kan man gi barnet søt mat?

En kan jo forstå at det å dytte i barna alt for mye sukker tidlig i livet ikke nødvendigvis er et sjakktrekk. Men om småbarnsmødre er så veldig oppmerksomme på sukker, så er det jo grunn til å bemerke det noe irrasjonelle i å nekte barna en liten slikk fra smågodthylla, mens det er helt ok å tylle i dem en klemmepose fullsatt med fruktsukker så snart den er merket med «økologisk».

Bilde4.jpg

Superpapsen
JA-MAT OG NEI-MAT: Så lenge det er merket «Økologisk» er visst det ene her innafor, mens det andre er totalt forbudt. Foto: Superpapsen

4. Korrekt bleiemontering

Som nybakt far vil du ofte oppleve mammaen som en hauk over skulderen i det meste du foretar deg. Hvordan du holder babyen, trillemetoder med vogna (ja, den kan snurres rundt, men ikke mens mammaen ser på) og hvilke sanger du velger å synge ved leggetid (høylytte supportersanger og gamle Jokke-slagere er visst ikke tingen). Men få ting er de så oppmerksomme på som når pappa skal sette på bleia for første gang.

Har du tatt den stramt nok på? Ligger den godt nok inntil rompa? Er den i det hele tatt rett vei? Og gjett om du får høre det om du har satt på bleia og den lekker!

Bilde5.jpg

Superpapsen
BLEIESKIFT: Det krever ikke ingeniørutdannelse for å sette sammen disse delene rett, men om du gjør feil kan du være sikker på at du får høre det. Foto: Superpapsen

Men om den lekker etter at mammaen har satt på bleia? Ja da kan du vedde på at det er produsentens feil, og at du snarest må bytte merke!

5. Påkledning av barna

En vanlig klagesang: En kan visst ikke blande horisontale striper på buksa, med vertikale på genseren. Og nåde meg om jeg tar ullgenser utenpå T-skjorta.

Mens barna er små er det bruken av lue som står mest sentralt. Første gang jeg gikk ut i pappaperm fikk jeg streng beskjed om at lua måtte av så fort vi kom innomhus. Utendørs kunne den være på, men måtte av så snart gradestokken bikket 20 grader. Samme hvor kul ungen måtte se ut med ovennevnte plagg.

Dette gjelder derimot ikke om nevnte lue er av et velkjent merke som Dior, Marc Jacobs, FWSS, Chagal, Cavialier, Dolce Gabannana, Luis Vultor eller lignende. Da sikres luen med ekstra strikk og superlim inntil den enten går i oppløsning av seg selv, eller til en er sikker på at luen er sett av alle den skal og på vei ut av motebildet.

Bilde6.jpg

Superpapsen
TRENDSETTER: Jeg vet ikke om man kan skylde på ammetåka, men mammaen har ennå ikke merket at noe er litt «off» med denne moteriktige lua.Foto: Superpapsen

Denne listen er ikke fullstendig, det finnes mye mer å ta av. Men jeg har et håp om å komme levende gjennom dette også. Likevel håper jeg dette lille innblikket i småbarnsmødres forvirrede sinn kan være en lettelse for flere menn som innser at dette ikke bare gjelder deres egen kjære. Og slapp av, det går over når barnet blir større. Det meste i hvert fall.

Selv skal jeg nå finne frem suspen jeg kjøpte da jeg var 12 år og skulle bli hockeystjerne, skrive testamente og re opp i sofaen før mammaen leser dette blogginnlegget.

Se mer fra Superpapsen på hans FacebooksideInstagram og Snapchat.

Nå er det kult å kjøpe julegavene brukt

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale