Barneoppdragelse: 15 tips om grensesetting

KAOS PÅ HJEMMEBANE? Konstruktiv grensesetting er nøkkelen til et mer harmonisk familieliv. I denne artikkelen får du tipsene du kanskje trenger. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Det høres så lett ut, men er vanskelig i praksis – og er noe av det viktigste du gjør for barna dine. Les ekspertenes beste råd for å unngå at det sklir ut.

– Det er mange som reagerer på ordet grensesetting fordi det høres så kaldt og strengt ut, begynner May Britt Drugli, professor ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, psykisk helse og barnevern (RKBU) Midt-Norge.

Ikke desto mindre er grensesetting for barna helt avgjørende for hvordan dere har det i familien i hverdagen, og ikke minst for barnas utvikling fremover. Derfor er det essensielt at foreldre får til dette i hverdagen på en mest mulig konstruktiv måte.  

Les også: Hva er emosjonstrening?

May Britt Drugli, professor ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, psykisk helse og barnevern, Midt-Norge. Foto: Privat

Hjelp til følelsesregulering
– Hvorvidt grensesetting fungerer godt eller ikke for barn, handler i stor grad om hvor mye tid vi bruker på det, hvordan den blir gjennomført og ikke minst hva det blir satt grenser for, fortsetter Drugli.

Samspillet mellom foreldre og barn må det meste av tiden være preget av nærhet, varme, forståelse og trygghet for at grensesetting skal kunne fungere godt.

Les ekspertenes 15 tips til grensesetting lengst ned i artikkelen

– Grensesetting gjennomført i gode foreldre-barn-relasjoner og på hensiktsmessige måter, er med på å hjelpe barn til å forstå forskjell på rett og galt og å støtte deres evne til å regulere egne følelser og atferd slik at de fungerer godt i samspill med andre mennesker. Dette er gradvise prosesser som utvikles gjennom hele barndommen, sier Drugli.

Hun får støtte av familieterapeut Ingunn Svane Svendsen, som til daglig jobber hos Jessheim familieterapi.

– Å sette grenser er nødvendig fordi barn ofte er styrt av følelser og behov. Som foreldre er det viktig at man anerkjenner disse samtidig som man sammen med barnet utforsker hvilke andre handlingsalternativer som finnes. Da viser du aksept for følelser og behov samtidig som du bidrar til at barna lettere kan gjenkjenne følelser og regulere disse. I tillegg får du anledning til å lære barnet andre handlingsstrategier, sier Svendsen, og legger til:

– Ved å være trygg, anerkjennende og støttende samtidig som du er tydelig på hva som er forventet og akseptert, legger du til rette for at barna skal ta kloke valg.

Blogg: Fem foreldretyper du møter i barnehagen

Familieterapeut Ingunn Svane Svendsen. Foto: Privat

Vær trygg og rolig
Generelt bør barn få kjenne til grenser og «regler» ved at man snakker om disse også i det daglige samspillet, at de bringes inn i samtalen når det er naturlig og uten at man er midt oppe i en konflikt.

– I situasjoner der grenser skal settes, bør foreldrene formidle det de forventer av barnet i form av beskrivende kommentarer fremsatt med en rolig og trygg stemme, råder Drugli.

Hun forteller at slike

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale