Barnemat: Hvor tidlig kan du gi barnet søt mat?

Foto: Bare Bra Barnemat
Å kose seg blir gjerne forbundet med det samme som å spise noe søtt, men barn har ingen forventninger om hva som er godis og kos.

Stine Svarthe og Veronika Bjørnstad fra Bare Bra Barnemat skriver for VG Familieklubben om barn og ernæring.

Alle barn fødes med en naturlig preferanse for søte smaker, og får søt morsmelk som eneste føde de første 4-6 månedene av livet. Vi trenger derfor ikke å lære barnet å like søte smaker, de foretrekker allerede det som er søtt, og søte frukter går ofte foran grønnsaker helt fra starten.

Når du begynner med fast føde er det lett å tilby søte matvarer, men det er nå det er viktig å variere og utfordre barnet ved å tilby ulike smaker. Selv om barnet ditt ikke vil ha maten du tilbyr i dag, kan du prøve igjen dagen etter. Barn må lære seg å like ny mat, og det tar ofte tid.

Begynne med fast føde? Les denne guiden først.

Søtsmak er en vane

Spiser du mye søtt vil du merke at du trenger mer søtt for å tilfredsstille søtsuget, det samme gjelder for barna. Frukt og bær er i utgangspunktet søtt nok, både for store og små. Vi voksne tar et opplyst valg, mens barna våre er avhengig av at vi tar de smarte valgene for dem.

Kresne barn? Få 6 gode tips her.

Har du noen gang tenkt over hvorfor vi velger å gi barna søtsaker når de er små? Sukker tilfører ingen næringsstoffer, men det fyller opp magesekken og tar opp plassen til andre matvarer som inneholder livsnødvendige næringsstoffer. Mange barn i dag spiser for lite næringstett mat, og det er viktig at vi ikke bagatelliserer inntaket av sukker og søtsaker. Det er ingen hemmelighet at sukker går på bekostning av andre næringsstoffer, som for eksempel jern, som mange barn får for lite av gjennom kostholdet i dag. Vi tenker ofte at litt er greit og at barna må få kose seg litt, akkurat som oss voksne. Men trenger de egentlig det, eller er det vårt eget behov vi prøver å dekke?

“Stakkars, lille må jo få kose seg litt”

Å kose seg blir gjerne forbundet med det samme som å spise noe søtt, men barn har ingen forventninger om hva som er godis og kos. De vet ikke hva som skal bli servert i ulike sosiale settinger, bursdager og andre merkedager. Det er viktig å tenke på at det er samfunnet og vi som foreldre som former barna våre, og sammen er det vi som bygger opp forventningene til barna i de ulike settingene.

Bær og nøtteskål.jpg

Bær og nøtter
Foto: Bare Bra Barnemat

Det er vi voksne som skaper våre barns vaner. Du trenger ikke ha dårlig samvittighet for at barnet ditt ikke drikker brus når du drikker kaffe, eller spiser en skål med bær når du sniker til deg sjokolade i smug. Kos er så mye annet. Spill et spill, lek med barna, gå en tur, gi de din hele og full oppmerksomhet. Det er jo det som er kos!

Barn 0-1 år

Morsmelk og/eller morsmelkerstatning er babyens viktigste føde hele det første leveåret. Helsedirektoratet anbefaler å unngå alt tilsatt sukker frem til barnet er ett år. Med tilsatt sukker menes vanlig hvitt sukker, sirup, honning og fruktjuice. Gi barnet naturlig søt frukt og bær, og ha fokus på at god og næringsrik mat skal få plassen i magen fremfor godis og søt drikke.  

Barn fra 1 år og oppover

Det anbefales å begrense inntaket av tilsatt sukker til barn. Gi god og næringsrik mat fremfor matvarer med tilsatt sukker (brus, godteri, saft, is, juice), også etter barnet er ett år. Barna har små mager, og trenger å fylle magen med næringsrik mat for å holde seg friske og vokse seg sterke. Sukker gir ikke kroppen noen nyttige næringsstoffer selv om det bidrar med energi.

Trenger du forslag? 10 tips til søt mat du kan gi barna

Oppskrifter:

Bare Bra Barnemats mangois

Cashewkuler med dadler

Fruktsalat

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Bakgrunnsbilde, helt gratis Helt gratis!

Bli medlem!

Meld deg inn i Familieklubben og få tilgang til spennende og relevante nyheter for deg med barn. Det er selvfølgelig helt gratis!


Allerede medlem?

Om Familieklubben

Familieklubben er VGs familieside. Når du blir medlem får du tilgang til spennende og relevante artikler om oppdragelse, digitale medier, aktiviteter og barnemat – og mye annet. Som medlem vil du også kunne få tilsendt relevante vareprøver fra ledende merkevarer. Medlemskapet er helt gratis, og du kan når som helst melde deg ut igjen.

Les mer Lekeplass

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale